Podczas niedanej wędrówki po Kromezizu z niepokojem zauważyłem, że w kilku lokalach (o których wkrótce pod pokale podkładają ceramiczne podkładki zamiast wafli. Czy spotkaliście się z podobną sytuacją?
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
Piwo warzone w Cieszynie, zniknęło z rynku warszawskiego ale nie to skłania mnie do, dla mnie, ponurej refleksji - nadchodzi koniec Brackiego z Cieszyna.
Byłem na feriach w Ustroniu, odwiedziłem też Cieszyn i Wisłę.
Zmiany, które zaobserwowałem to dodawanie w lokalach do nalewaka...
Nie ma tam jednak w rozpisce tego piwa. Być może jest ono sprzedawane pod tą nazwą tylko do znanej sieci napojowej Hoffmann, której punkty możne znaleźć w Brandenburgii, też blisko...