Polecam stronę którą stworzył Maciek Mol na której zamieszczona jest część kolekcji podstawek Maćka a od niedawna na tej samej stronie prezentowane są etykiety polskie z okresu PPF , czyli z lat 1945 – 51 . Jest to pierwsza strona w sieci na której można obejrzeć etykiety z tego okresu które są w posiadaniu kolekcjonerów, dział z etykietami powstał niedawno i będzie się powiększał , jeśli posiadasz w zbiorze etykiety z tego okresu ( PPF) a nie ma ich na stronie to podeślij skany tych etykiet Maćkowi podając rzeczywiste wymiary etykiet i info w czyim zbiorze dana etykieta się znajduje.
Strona Maćka, podstawki i etykiety – PPF.
Collapse
X
-
Dobra teraz pytanie kto mi może pomóc żeby taka strona powstała ze standardami uzbierało się ich ponad 800,i myśle że gdyby dołożyć do tego Twój zbiór Darek+kilku osób wyszła by nawe fajna stronka.Czy ktoś z browarowiczów podjąłby się tego wyzwania?
-
-
Strona ze standardami to już bardziej skomplikowany temat a na pewno trudniejszy , z uwagi na występujące drobne różnice w standardach trzeba by było na stronę wstawiać skany powiększone i dodawać opisy czym różnią się dane etykiety na pozór takie same , trzeba z góry założyć że etykiet z tego okresu będzie sporo , myślę że w przedziale dwóch może trzech tysięcy, a taka ilość skanów potrzebuje trochę miejsca na serwerze.
Myślę że jest to kwestia czasu jak taka strona powstanie ale na razie zachęcam do tworzenia działu z etykietami PPF na stronie Maćka.
Myślę że przy pomocy kolekcjonerów uda się zgromadzić na tej stronie około tysiąca etykiet z okresu PPF. Dzięki zaangażowaniu i uprzejmości kolekcjonerów jak Jan Skrzyniarz – strona z etykietami przedwojennymi i Maciek Mol – strona z podstawkami i etykietami PPF powstają strony które można śmiało nazwać katalogami etykiet, i uważam że jest to świetna sprawa że każdy ma możliwość obejrzenia etykiet które często są niedostępne dla szerszego grona kolekcjonerów.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Też szacuje że może być to taka ilośc jak mówisz ,ale chciałbym się z tym zmierzyć ,myślę że z tymi opisami nie byłoby takiego wielkiego kłopotu ,kłopotem jest ten serwer i właśnie to jest problem ,który hamuje to przedsięwzięcie bardzo bym chciał żeby i te wdzięczne etykiety jakimi są standardy znalazły swoje miejsce w internecie no zobaczymy jak się to dalej rozwinie ,narazie skanuje swoje zasoby.
Comment
-
-
Myśle, że większym problemem będzie znalezienie dobrego serwera, niż znalezienie kogoś do zrobienia strony.
Ja mogę pomóc w robieniu stronki.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Opłata za 200 MB serwera to ok 150 PLN rocznie, czyli razem wychodzi ok. 210 PLN rocznie, trochę dużo.
Za połowę tej kwoty można nargać płytki CD i rozdać na giełdzie wszystkim zainteresowanym.pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeberOpłata za 200 MB serwera to ok 150 PLN rocznie, czyli razem wychodzi ok. 210 PLN rocznie, trochę dużo.
Za połowę tej kwoty można nargać płytki CD i rozdać na giełdzie wszystkim zainteresowanym.czyli chyba nic z tego nie wyjdzie ,szkoda.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeberZa połowę tej kwoty można nargać płytki CD i rozdać na giełdzie wszystkim zainteresowanym.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Oczywiście, że płytka CD to nie to samo co strona, ale biorąc po uwagę, koszta tego przedsięwzięcia, nie wiem czy znajdzie się osoba chcąca to sfinansować.
Jeśli jednak ktoś taki się znajdzie, to podtrzymuje swoją chęć pomocy w tworzeniu. Co prawda na wodotryskach się nie znam ale lepszy rydz, niż nic.
pozdrawiam
Comment
-
-
Moim skromnym zdaniem tego typu strona może byc w jedynie ogólnej postaci, a sam zbiór powinien być do ściągnięcia w postaci plików .pdf. Ma to tą zalętę że aktualizacja jest i wygodniejsza i prostsza. A takie *.pdf'owe pliki można potem drukować i mieć katalog pomocny przy kompletowaniu indywidualnych zbiorów.
Sam zamierzałem tak zrobić z moimi monachijskimi podstawkami.
Chciałem pokazać tylko te ciekawsze, a resztę wystawić do ściągnięcia jako *.pdf'y. Problem był tylko taki, że friko.pl nie zezwala na umieszczanie na swoim serwerze dużych plików. A wystawianie pojedynczych stron katalogowych tak zapisanego zbioru nie ma chyba sensu.Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2005-07-12, 08:38.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Witam. Cieszę się, że Darek promuje tę stronę w takim miejscu. Bardzo dziękuję. Poruszając natomiast temat standardów, myślę, że moją stronę można do tego wykorzystać. Koszty utrzymania domeny i tak ponoszę. Pozostaje zapłacenie informatykowi, który mi w tym pomaga. Natomiast ta strona ma się rozwijać. Jest szybka w obsłudze. Należy ustalić tylko szczegóły, jak to ma ostatecznie wyglądać. Ta strona ma w końcu służyć upowszechnianiu kolekcji piwnych. Myślę, że ustalenia można omówić tutaj.
Przy okazji chciałem podziękować Darkowi Orłowskiemu i Witkowi Wieczorkowi za wkład w rozwój strony w temacie ETYKIETY. Bez nich tego by nie było.
Comment
-
-
Maciek w sumie ja mam już zeskanowanych około 500standardów,jak skończe skanowanie mozna ewentualnie się skontaktować i mogę Ci to podesłać na CD i powoli jakoś by się to robiło,a z czasem poskanował by swoje standardy,Darek,Witek,może Gutek,Żywiec,Robert Włodarczyk i naprawdę mogła to by być naprawde super stronka.Niewątpiwie najbardziej fachowa pod względem etykiet powojennych.
P.S.Napisz czy doszedłes z tymi wymiarami etykiet które Ci podesłałem z PPF-ów?
Comment
-
Comment