Strona Maćka, podstawki i etykiety – PPF.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maciek34m
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.10
    • 40

Właśnie nie doszedłem, ale na ten temat będę się z Tobą kontaktował. Dla mnie istotna jest faktyczna szerokość etykiety i taka informacja musi się znaleźć przy każdym skanie. Jak tu wspólnie ustalimy, co i jak, to potem musi przetrawić to informatyk. To trochę potrwa (bo człowiek zajęty jest bardzo, a ja z bazami danych nie będę walczył). Mnie zostanie obrabianie skanów i wrzucanie ich na stronę.

Comment

• cororo
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.04
      • 766

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maciek34m
      Właśnie nie doszedłem, ale na ten temat będę się z Tobą kontaktował. Dla mnie istotna jest faktyczna szerokość etykiety i taka informacja musi się znaleźć przy każdym skanie. Jak tu wspólnie ustalimy, co i jak, to potem musi przetrawić to informatyk. To trochę potrwa (bo człowiek zajęty jest bardzo, a ja z bazami danych nie będę walczył). Mnie zostanie obrabianie skanów i wrzucanie ich na stronę.
      Ok ja wtedy nie miałem bardzo czasu i tak jakoś wyszło że nie napisałem ,jak będziesz miał na to czas to napisz wyszczególnij o które etykiety chodzi i podeślę te wymiary.

Comment

• kalifat
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.10
        • 1168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo
        Dobra teraz pytanie kto mi może pomóc żeby taka strona powstała ze standardami uzbierało się ich ponad 800,i myśle że gdyby dołożyć do tego Twój zbiór Darek+kilku osób wyszła by nawe fajna stronka.Czy ktoś z browarowiczów podjąłby się tego wyzwania?
        Dobra Cororo i Maćku34m, czy możecie jasno powiedzieć jakiej pomocy oczekujecie. Bo jest to dla mnie niejasne.
        Czy chodzi o to, żeby zrobić strony HTML-owe, XML-owe czy scriptowe (np. PHP), czy głównie o to, żeby zebrać jak najwięcej standardów*, poskanować je i umieścić je na stronie Maćka?

* - ponieważ nigdy nie zbierałem etykiet, pojęcie "standardy" jest mi całkowicie obce
        bla bla bla

Comment

• cororo
          • 2003.04
          • 766

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat
          Dobra Cororo i Maćku34m, czy możecie jasno powiedzieć jakiej pomocy oczekujecie. Bo jest to dla mnie niejasne.
          Czy chodzi o to, żeby zrobić strony HTML-owe, XML-owe czy scriptowe (np. PHP), czy głównie o to, żeby zebrać jak najwięcej standardów*, poskanować je i umieścić je na stronie Maćka?

* - ponieważ nigdy nie zbierałem etykiet, pojęcie "standardy" jest mi całkowicie obce
          W tym momencie jeśli juz chociaż częsciowo za sprawą Maćka rozwiazały się sprawy z serwerem chodzi ,o to by powstała wersja HTML(o ile się nie mylę bo jestem w tym zupełnym laikiem )Na stronie miałyby się znaleźć standardy(czyli etykiety o jednakowej szacie graficznej stosowane przez wszystkie browary na skutek odgórnie nałożonego na browary ''ukazu'')
          tu masz wzory przykładowych standardów:

Comment

• maciek34m
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.10
            • 40

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat

Chodzi o to, żeby zebrać jak najwięcej standardów, jak najlepiej zeskanowanych.

Comment

• ADRIANZAL
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.01
              • 46

Jestem za stworzeniem strony ze standardami i jeśli takowa powstanie,służę swoimi skanami.

Comment

• winczer
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.05
                • 233

CHĘTNIE POMOGĘ...

Jeśli tylko znajdę coś w swej skromnej kolekcji, z etykiet PPF których nie ma na stronie Maćka - zgodnie z sugestią kol
                darek99 z pewnością prześlę mu ich skany...

Co do strony ze standardami, podobnie jak kol
                ADRIANZAL jestem skłonny do współpracy i chętnie służę swoimi skanami...
                Pij piwo.....będziesz wielki!!!

ZAPRASZAM DO OGLĄDANIA: http://www.youtube.com/watch?v=NyjkqS-TwFs

Comment

• nikita_banita
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 1363

Stronka Maćka jest bardzo fajna i tylko szkoda, że nowo umieszczone etykiety nie są w jakiś sposób zaznaczone np. jak na Stronie J. Skrzyniarza. Może warto o tym pomyśleć.

Comment

• maciek34m
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2002.10
                    • 40

Zdaję sobie sprawę z wielu mankamentów tej strony. Jednocześnie czekam na twórcze uwagi. W niedługim czasie powinna znaleźć się na stronie informacja o nowo dodawanych podstawkach i etykietach.

Comment

• nikita_banita
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 1363

Na stronce są pomylone (wg. mnie) dwie etykiety z browarów łódzkich - browar nr 3 i 4 - odwrotnie dodano po jednej etykiecie. Ta z br. nr 3 trafiła do 4 i odwrotnie.

Comment

• maciek34m
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2002.10
                        • 40

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                        Na stronce są pomylone (wg. mnie) dwie etykiety z browarów łódzkich - browar nr 3 i 4 - odwrotnie dodano po jednej etykiecie. Ta z br. nr 3 trafiła do 4 i odwrotnie.
                        Na stronie - Łódź nr 4 na etykiecie jest inna ulica. Ale może niech się wypowiedzą specjaliści w tej dziedzinie.

Comment

• maciek34m
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2002.10
                          • 40

A w ogóle na stronie pojawiła się opcja ostatnio dodanych podstawek i etykiet. Na razie ukazuje się po 10 sztuk. Przy większej ilości wolnego czasu (którego teraz bardzo brakuje) trzeba będzie tę opcję dopracować.

Comment

• Marcin76
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.11
                            • 235

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                            Jeśli chodzi o browary łódzkie ich numery były troche poplątane.
                            Po wojnie w latach 1945 - 1950 w Łodzi działały cztery browary:
                            - „ Łódzki Zdrój ”, ul. Pomorska 34/36, tuż po wojnie ok. 1945/46 Państwowy Browar nr 1 i Fabryka Kwasu Węglowego, a przed 1945 rokiem Browar i Fabryka Kwasu Węglowego Sukc. K. Anstadta, S. A.;
                            - „ Mieszczański ”, ul. Orla 25, tuż po wojnie ok. 1945/46 Państwowy Browar nr 2, Wytwórnia Octu i Wód Gazowych, a przed 1945 rokiem Browar Parowy Gustawa Keilicha.;
                            - „ Perła ”, ul. Napiórkowskiego 28, tuż po wojnie ok. 1945/46 Państwowy Browar nr 3, a przed 1945 rokiem Browar Braci Keilich ( często mylony z Browarem Parowym Gustawa Keilicha ). Działał do ok. 1948/49 roku.;
                            - „ Trybunalski ”, ul. Sędziowska 15, tuż po wojnie ok. 1945/46 Państwowy Browar nr 4, a przed 1945 rokiem Browar Parowy Karola Anstadta.;

Comment

• cororo
                              • 2003.04
                              • 766

Wraz z kolega Grzeberem pracujemy nad czymś na kształt katalogu standardów. Na razie forma opublikowania nie jest jeszcze do końca znana, aczkolwiek najprawdopodobniej będzie miał on wygląd zbliżoby do katalogu podstawek (po wyeliminowaniu niedociągnieć tego projektu).Pracy jest jeszcze bardzo dużo gdyż temat bardzo różni się od PPFów i etykiet przedwojennych, zatem zwracamy się z prośbą do wszystkich kolekcjonerów etykiet o przesyłanie skanów ze swoich zbiorów. Na razie pomoc zadeklarował Beny oraz w tym temacie Winczer i Adrianzal.
                              Zeskanowanie całego zbioru może pochłonąc sporo czasu, więc jeśli ktoś takowym nie dysponuje w nadmiarze to może niech podeśle tylko etykiet ze swojego regionu lub z browarów z ktorych wie, że ma dobrą kolekcje.Myślę, że dobrym czasem na omówienie tej sprawy i ewentualne dostarczenie skanów może być styczniowa giełda w Warszawie. Pozwoli to na w miarę szybkie ruszenie z dalszą pracą i szybkie ukazanie się tego "katalogu".
                              z poważaniem grzeber&cororo

Comment

• Cooper
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.11
                                • 6059

Jeśli chodzi o stronę Maćka to dopieściłbym same skany etykiet. "Powycinałbym" je wg obrysów etykiet (np etykiety owalne sa razem z kwadratowym tłem) i nałożyłbym to wszystko na jakiś ładny delikatny podkładzik - jak ma to miejsce na np stronie kol. Skrzyniarza. Usunałbym białe ramki w których obecnie się znajdują. Teraz wyglada to tak jakby były to skany wrzucone na zwykła "białą kartkę" programu Word. W niektórych przypadkach poprawilbym lub doprecyzowal nazwy browarów np pod haslem Tychy mamy 2 zupełnie oddzielne browary - browar Książęcy i Obywatelski. Dodalbym dodatkowe opisy np rozlewni (jak to ma miejsce na stronie z etykietami sprzed 1945 roku). No i też do przedyskutowania jest kwestia zaliczenia wielu etykiet jako PPFy bądź nie, np duże standardy Zdrój z logo PPF na środku.
                                Jeśli chodzi o ewent przyszłą stronę ze stanadardami to uważam podobnie jak Darek że w przypadku takowej konieczne były by dokładne opisy bądż dodatkowe skany pokazujące detale jakimi różni się między sobą wiele standardów. W praktyce oznaczało by to o wiele większa ilość skanów niz w przypadku etykiet pw i wszelkie idące z tym konsekwencje. Waznym było by odpowiednie "wyskalowanie" skanów gdyż spora część standardów różni sie właśnie formatem. Ogolnie jednak uważam że bardzo fajną sprawą jest to iż coraz więcej Kolekcjonerow podejmuje się takich wyzwań jak katalogowanie i upublicznianie birrofiliów i zawsze chętnie będę staral się pomóc o ile będzie to potrzebne i możliwe.
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...