Polecam stronę którą stworzył Maciek Mol na której zamieszczona jest część kolekcji podstawek Maćka a od niedawna na tej samej stronie prezentowane są etykiety polskie z okresu PPF , czyli z lat 1945 – 51 . Jest to pierwsza strona w sieci na której można obejrzeć etykiety z tego okresu które są w posiadaniu kolekcjonerów, dział z etykietami powstał niedawno i będzie się powiększał , jeśli posiadasz w zbiorze etykiety z tego okresu ( PPF) a nie ma ich na stronie to podeślij skany tych etykiet Maćkowi podając rzeczywiste wymiary etykiet i info w czyim zbiorze dana etykieta się znajduje.
Strona Maćka, podstawki i etykiety – PPF.
Collapse
X
-
Dobra teraz pytanie kto mi może pomóc żeby taka strona powstała ze standardami uzbierało się ich ponad 800,i myśle że gdyby dołożyć do tego Twój zbiór Darek+kilku osób wyszła by nawe fajna stronka.Czy ktoś z browarowiczów podjąłby się tego wyzwania?
-
-
Strona ze standardami to już bardziej skomplikowany temat a na pewno trudniejszy , z uwagi na występujące drobne różnice w standardach trzeba by było na stronę wstawiać skany powiększone i dodawać opisy czym różnią się dane etykiety na pozór takie same , trzeba z góry założyć że etykiet z tego okresu będzie sporo , myślę że w przedziale dwóch może trzech tysięcy, a taka ilość skanów potrzebuje trochę miejsca na serwerze.
Myślę że jest to kwestia czasu jak taka strona powstanie ale na razie zachęcam do tworzenia działu z etykietami PPF na stronie Maćka.
Myślę że przy pomocy kolekcjonerów uda się zgromadzić na tej stronie około tysiąca etykiet z okresu PPF. Dzięki zaangażowaniu i uprzejmości kolekcjonerów jak Jan Skrzyniarz – strona z etykietami przedwojennymi i Maciek Mol – strona z podstawkami i etykietami PPF powstają strony które można śmiało nazwać katalogami etykiet, i uważam że jest to świetna sprawa że każdy ma możliwość obejrzenia etykiet które często są niedostępne dla szerszego grona kolekcjonerów.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Też szacuje że może być to taka ilośc jak mówisz ,ale chciałbym się z tym zmierzyć ,myślę że z tymi opisami nie byłoby takiego wielkiego kłopotu ,kłopotem jest ten serwer i właśnie to jest problem ,który hamuje to przedsięwzięcie bardzo bym chciał żeby i te wdzięczne etykiety jakimi są standardy znalazły swoje miejsce w internecie no zobaczymy jak się to dalej rozwinie ,narazie skanuje swoje zasoby .
Comment
-
-
Myśle, że większym problemem będzie znalezienie dobrego serwera, niż znalezienie kogoś do zrobienia strony.
Ja mogę pomóc w robieniu stronki.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Opłata za 200 MB serwera to ok 150 PLN rocznie, czyli razem wychodzi ok. 210 PLN rocznie, trochę dużo .
Za połowę tej kwoty można nargać płytki CD i rozdać na giełdzie wszystkim zainteresowanym.pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeberOpłata za 200 MB serwera to ok 150 PLN rocznie, czyli razem wychodzi ok. 210 PLN rocznie, trochę dużo .
Za połowę tej kwoty można nargać płytki CD i rozdać na giełdzie wszystkim zainteresowanym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeberZa połowę tej kwoty można nargać płytki CD i rozdać na giełdzie wszystkim zainteresowanym.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Oczywiście, że płytka CD to nie to samo co strona, ale biorąc po uwagę, koszta tego przedsięwzięcia, nie wiem czy znajdzie się osoba chcąca to sfinansować .
Jeśli jednak ktoś taki się znajdzie, to podtrzymuje swoją chęć pomocy w tworzeniu. Co prawda na wodotryskach się nie znam ale lepszy rydz, niż nic .pozdrawiam
Comment
-
-
Moim skromnym zdaniem tego typu strona może byc w jedynie ogólnej postaci, a sam zbiór powinien być do ściągnięcia w postaci plików .pdf. Ma to tą zalętę że aktualizacja jest i wygodniejsza i prostsza. A takie *.pdf'owe pliki można potem drukować i mieć katalog pomocny przy kompletowaniu indywidualnych zbiorów.
Sam zamierzałem tak zrobić z moimi monachijskimi podstawkami.
Chciałem pokazać tylko te ciekawsze, a resztę wystawić do ściągnięcia jako *.pdf'y. Problem był tylko taki, że friko.pl nie zezwala na umieszczanie na swoim serwerze dużych plików. A wystawianie pojedynczych stron katalogowych tak zapisanego zbioru nie ma chyba sensu.Last edited by ergie; 2005-07-12, 08:38.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Witam. Cieszę się, że Darek promuje tę stronę w takim miejscu. Bardzo dziękuję. Poruszając natomiast temat standardów, myślę, że moją stronę można do tego wykorzystać. Koszty utrzymania domeny i tak ponoszę. Pozostaje zapłacenie informatykowi, który mi w tym pomaga. Natomiast ta strona ma się rozwijać. Jest szybka w obsłudze. Należy ustalić tylko szczegóły, jak to ma ostatecznie wyglądać. Ta strona ma w końcu służyć upowszechnianiu kolekcji piwnych. Myślę, że ustalenia można omówić tutaj.
Przy okazji chciałem podziękować Darkowi Orłowskiemu i Witkowi Wieczorkowi za wkład w rozwój strony w temacie ETYKIETY. Bez nich tego by nie było.
Comment
-
-
Maciek w sumie ja mam już zeskanowanych około 500standardów,jak skończe skanowanie mozna ewentualnie się skontaktować i mogę Ci to podesłać na CD i powoli jakoś by się to robiło,a z czasem poskanował by swoje standardy,Darek,Witek,może Gutek,Żywiec,Robert Włodarczyk i naprawdę mogła to by być naprawde super stronka.Niewątpiwie najbardziej fachowa pod względem etykiet powojennych.
P.S.Napisz czy doszedłes z tymi wymiarami etykiet które Ci podesłałem z PPF-ów?
Comment
-
Comment