Strasznie mi się spodobała ta na pierwszy rzut oka niepozorna czeska etykieta z malutkim rycerzem, dlatego nie mogłem sie powstrzymac przed małym podrasowaniem jego wielkości w drugim skanie.
Etykiety rycerskie
Collapse
X
-
Dzisiaj Jan Primus zwany w niektórych kręgach Gambrinusem ( tych to historia namnożyła ). Ten diuk Brabancji zginął w turnieju w roku 1294. Cała reszta piwnych legend w związku z tym człowiekiem nie brzmi poważnie, ale na bojowym ogierze siedzieć umiał. Zresztą przeżył 42 lata, co w XIII wieku usianym turniejami rycerskimi było niezłym wyczynem.
Comment
-
-
Wiking
Z założenia nie planowałem umieszczać polskich etykiet w tym wątku - pewnie wszystko co mam z Polski można znaleźć w browarowej galerii. Jednak w tym przypadku nie mogłem pozostać obojętny na produkt koszalińskiego browaru.
Proszę Państwa - porażający wiking z Koszalina. A jaka szalona i fikcyjna w końcowym efekcie wyobraźnia grafików - rogi na hełmie, kołczan ze strzałami. Jedynie brak łuku jest tu na miejscu, gdyż w tym zestawie uzbrojenia nie był on praktycznie używany.
Niemniej jednak jest to perełka w mojej rycerskiej kolekcji.
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika warzechowZa etykietę z czterorogim wikingiem oddam prawie wszystko.
Lekko naciągając fakty mam w dublecie czterorogiego wikinga a pisząc dokładnie na etykiecie piwa Batavier z browaru BUDEL siędzi sobie dwóch dwurogich (razem to cztery rogi) wikingów pijając piwo z rogów (to juz sześć). Z tego samego browaru z piwa Budels Alt jest etykieta z Jegomościem w koronie (Książe to czy Król- zbyt mała ma wiedza, by to ocenić- ale z pewnością z wyższych sfer pochodzi- znaczy rycerz ) Jesli jesteś zainteresowany wal na PW.
Niestety nie mam skanera (ale coś mi sią widzi, że musze go kupić, bo upraszcza to mocno sprawę)Last edited by Bombadil13; 2006-06-02, 06:40.Poszukuję
Comment
-
-
Rogi
Bombadil mnie zagiął na całego. Sześć rogów na jednej etykiecie przerosło moje najśmielsze marzenia. Jak najbardziej jestem zainteresowany takim rarytasem i gościem w koronie także ( szczególy na priva ). Odnośnie kwalifikacji postaci do mojej kolekcji jak już pewnie zauważyliscie nie jestem rygorystycznie srogi. Szansę na załapanie ma każdy -od przymusowo skoszarowanego wojaka, przez etatowych rycerzy i dowódców, a kończąc na numerach 1 w swoich epokach. Fikcja miesza się z faktami historycznymi, a prosty zbrojny kroczy z piratem, boskim Odynem i Asteriksem. I jest dobrze. Zygmuś też jest na miejscu.
Poniżej jak w temacie, lecz bez właściciela.
Comment
-
-
Comment
-
-
Rakoczy
Dzisiaj kolejny bohater narodowy – tym razem Węgry.
Książe Franciszek II Rakoczy kompetentnie dowodził oddziałami węgierskimi w powstaniu kuruców przeciwko Habsburgom na początku XVIII wieku. I tak tak jak w przypadku wielu powstań ( po początkowym triumfie i przybraniu tytułu Księcia Siedmiogrodu i Węgier ) nic z tego nie wyszło i do końca życia tułał się po świecie na emigracji.
Comment
-
-
Templariusze
Na początku podziękowania. Dostałem przesyłkę od adi_999. Rewelacyjnie dobrane etykiety to poważny zastrzyk dla mojej kolekcji. Wielkie dzięki.
Oczywiście ruszam z prezentacją kilku nader smacznych walorów.
Na pierwszy ogień Templariusze.
200 lat istnienia zakonu, a legend i niejasności cała masa. Nawet jego krwawy koniec w 1312 roku być może nie był tylko skokiem na grubą kasę Filipa IV. Bezskutecznym zresztą, bo dobra Templariuszy połknęli ze smakiem Joanici.
Lecz kto dziś dojdzie o co poszło ?
Comment
-
-
trochę z naszego podwórka
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment