Moja kolekcja kapsli z wypitych piw.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Micho441
    replied
    Czy spotkałeś u siebie radlery, bo znam tylko z Kanady z tego rejonu.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
    Najważniejsze, że po tylu latach dalej masz ochotę na szukanie i zbieranie.
    Wciąż mam ochotę na piwo, a szukanie nowych kapsli to już nawyk

Leave a comment:

• yaro74
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
    W 6 miesiącu tego roku w galerii pojawił kapsel nr 100, który jednocześnie jest 4700 kapslem w kolekcji.
    Przy tej ilości to świetny wynik i do tego ładny kapsel.

W moim przypadku konsekwentnie bawię się, już od 32 lat, w szukanie i zbieranie nowych kapsli przy okazji kupowania piwa.
    Nie mam żadnego parcia na ilość, bicia rekordów czy ścigania się z kimkolwiek.
    I tak powinno być, u mnie jest podobnie, chociaż staż zbierania trzykrotnie krótszy.
    Najważniejsze, że po tylu latach dalej masz ochotę na szukanie i zbieranie.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441
    Pogratulować konsekwencji w działaniu.
    Dziękuję za gratulacje!
    W moim przypadku konsekwentnie bawię się, już od 32 lat, w szukanie i zbieranie nowych kapsli przy okazji kupowania piwa.
    Nie mam żadnego parcia na ilość, bicia rekordów czy ścigania się z kimkolwiek.
    Jeśli co roku znajdę tylko 50 nowych kapsli to tez będzie dobrze i fajnie, bo mam zamiar zbierać je aż do czasu gdy wszystkie piwa będą tylko w puszkach.

Pozdrawiam czytaczy i oglądaczy moich zdobyczy!

Leave a comment:

• Micho441
    replied
    Pogratulować konsekwencji w działaniu.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    100 (4700)

W 6 miesiącu tego roku w galerii pojawił kapsel nr 100, który jednocześnie jest 4700 kapslem w kolekcji.
    Jeśli zachowam tempo zdobywania kapsli, to do końca roku powinno ich być 200 czyli w sumie 4800.
    Może się uda.
    Kanadyjski doppelbock numerem 100:

Click image for larger version

Name:	image_84880.jpg
Views:	589
Size:	9,4 KB
ID:	2070971
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2022-05-19, 01:54.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Dziś niezawodny rivendel przytargał mi z Polski zestaw 11 piw zza południowej granicy Polski.
    Sam pewnie delektuje się teraz amerykańskimi ipami, które mu przed chwila przekazałem.
    Ja muszę jeszcze poczekać aż piwa się schłodzą w lodowce i tez coś dziś jeszcze zdegustuję

Name:	image_84864.jpg
Views:	520
Size:	30,6 KB
ID:	2070956Click image for larger version

Name:	image_84865.jpg
Views:	519
Size:	37,6 KB
ID:	2070957Click image for larger version

Name:	image_84866.jpg
Size:	38,9 KB
ID:	2070958Click image for larger version

Name:	image_84867.jpg
Size:	28,9 KB
ID:	2070959
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2022-05-19, 01:54.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Elkton

Dziś pierwszy wakacyjny wypad do Elkton w stanie Maryland.
    "State Line Liquors" to jeden z moich ulubionych sklepów, a lubimy do niego jeździć całą rodzinką szczególnie latem,
    bo jest wtedy w jego pobliżu czynny bufet z potrawami z owoców morza, które moje dziewczyny bardzo lubią.
    Ja skupiłem się tylko na sklepie, znalazłem 17 nowych kapsli i kilka piw do degustacji.
    A wśród nich Belfasta z chyba nowa etykietą.

Name:	image_84853.jpg
Views:	523
Size:	34,6 KB
ID:	2070951
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2022-05-19, 02:02.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    "Craft Beer Outlet" 9910 Frankford Ave., Philadelphia, PA

Sklep, który po raz pierwszy opisałem 12 sierpnia 2010 roku już nie istnieje.
    Zamknięto go po 10 latach działalności.
    Sklep nie zniknął całkowicie z rynku, bo wciąż pracuje jego filia (teraz główna baza),
    pod adresem 189 Franklin Mills Blvd, Philadelphia, PA.
    Chyba były zbyt blisko siebie by opłacało się dalej wynajmować pierwotną lokalizację.

Wkrótce ich odwiedzę, tylko córka skończy ten rok szkolny
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2019-06-05, 05:02.

Leave a comment:

• robox
    replied
    Uwaga kapslarze.
    Jeśli wpadnie wam w ręce taki Heineken z sygn. dap na V, to jest on z Holandii a nie z Żywca.
    U nas jak na razie z wędrującą sygnaturą "cp" .

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Uwaga kapslarze.
    Jeśli wpadnie wam w ręce taki Heineken z sygn. dap na V, to jest on z Holandii a nie z Żywca.

Name:	image_84726.jpg
Views:	667
Size:	22,1 KB
ID:	2070856
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2022-05-19, 02:01.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Drugie podejście do otworzonego w zeszłym roku sklepu Foodery w Phoenixville.
    Obsługa prawie całkowicie wymieniona na skośnych pracowników (może trafiłem na taką zmianę).
    Są bardzo uprzejmi i pomocni, gdy tylko wszedłem do sklepu podszedł jeden taki malutki i pyta w czym może pomóc. Gdy się dowiedział, że przyjechałem po kapsle, które kolekcjonuję, poszedł za bar i wygrzebał całą papierową torebkę kapsli, które po chwili mi przyniósł.
    Był nieco rozczarowany gdy wytłumaczyłem mu, że zbieram kapsle tylko z wypitych przeze mnie piw. Potem jeszcze bla bla skąd się dowiedzieliśmy o sklepie i takie tam.
    Ilość piw wyraźnie mniejsza niż rok temu, niestety coraz więcej miejsca na półkach zajmują piwa puszkowe i zestawy różnych piw pakowane w kartonowe pudelka.
    Mimo tego udało mi się znaleźć 12 nowych kapsli, w tym piwo z browaru Staropolskiego w Zduńskiej Woli! Na zdjęciu poniżej.

P.S.
    Skośni nie potrafią robić dobrych kanapek, ale może to wina innego dostawcy pieczywa.
    Rok temu były dużo smaczniejsze.

Name:	image_84560.jpg
Views:	718
Size:	12,1 KB
ID:	2070737
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2022-05-19, 01:57.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Dzięki m.in. wizycie w Mamaroneck dodałem dziś do galerii 15 nowych kapsli.
    Wśród nich taki oto śliczny:

Name:	image_84523.jpg
Views:	351
Size:	18,8 KB
ID:	2070711
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2022-05-19, 01:57.

Leave a comment:

• wpadzio
    replied
    To też jest fizycznie niemożliwe
    Biorąc pod uwagę tempo otwierania się nowych browarów, 19 tygodniowo, i nawet gdyby tylko połowa z nich miała poszukiwane przez niego souveniry,
    to, biorąc pod uwagę, że większość nowych browarów ma zasięg lokalny, taki kolekcjoner byłby w ciągłej podroży po Stanach.
    Nie sądzę by był ktoś taki.
    Czyli zapewne nigdy nie powstanie coś takiego jak w miarę kompletny Katalog etykiet/kapsli piwnych Stanów Zjednoczonych ))))

Pamiętam z wczesnej młodości, że miałem okazję poznać pana Marka, który był kolekcjonerem etykiet zapałczanych z całego świata. W trakcie kilkudziesięcioletniej pasji wyspecjalizował się w etykietach chińskich. Na samym początku lat 90-tych posiadał już ponad 10 tysięcy etykiet zapałczanych (ZAPAŁCZANYCH!) z Chin (plus kilkanaście tysięcy z innych stron świata). Był już tak znanym i uznanym kolekcjonerem, że każdorazowo gdy jakaś tam fabryka wprowadzała nowy wzór to od razu niemal obligatoryjnie wysyłała mu LISTOWNIE komplet. To były czasy przed e-mailowe czy internetowe, a wszelka komunikacja odbywała się listownie lub telefonicznie, ewentualnie telegraficznie...
    Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2019-04-04, 12:20.

Leave a comment:

• darekd
    replied
    Przyłączam się do gratulacji i upraszam o nowe recenzje

Leave a comment: