Ciekawy motyw do zbierania. Ciekaw jestem czy często się powtarzał. W swoim zbiorku znalazłem tylko kilka egzemplarzy.
Król z piwkiem na porcelankach.
Collapse
X
-
Następne przykłady Gambrinusa na porcelankach:
H.Peschel Schwiebus:
H.Haselbach Guben:
-
-
Dzięki Jeży. Fajne fanty szkoda tylko że z tej pierwszej nie można rozczytać miejscowości. druga to toruń albo mieścinka z belgi. Zehdenick to z brandenburgii. A tę z wrocławia znam z własnego zbioru napewno jest to postać kobiety w wiencu z paterą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upernavik Wyświetlenie odpowiedziDzięki Jeży.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kędzior Wyświetlenie odpowiedzia ja na porcelance Robert Weise widzę "Germanię" :-)
Co zauważył już Upernavik.
Comment
-
-
Internet ze swoich, nie zawsze mądrych czeluści, wypluwa informację, że taki browar w Görlitz istniał. Trudno też przypuszczać, aby Gambrinusem ozdabiała swoje porcelanki firma wytwarzająca wyłącznie wody selterskie czy spirytus.
Ciekawa strona, choć jak się wydaje z błędami, jest tutaj:
Comment
-
-
Witam! Na allegro trafiłem porcelankę z Torunia z omawianym wizerunkiem. http://www.browar.biz/forum/attachme...1&d=1315340698
Comment
-
-
I następny obiekt z królem piwnym szkoda że w opłakanym stanie ale z Breslau i to chyba z bardzo starego browaru krótkie imię ? i wyraźne (patrząc pod światło) Vogt 1865-1870 ktoś to do spisu dodał, jednak o nieznanej lokalizacji może ktoś się gdzieś doczytał adresu tego browaru. Jednak czy to był browar na porcelance brak takiego napisu. Ale zauważyłem pewną zależność na najstarszych porcelankach mało firm się chełpiło nazwą brauerej.
Comment
-
Comment