Dzięki Piwowarowi (ogromne dzięki Andrzej ) oraz giełdzie tyskiej moja kolekcja obecnie liczy 754 browary niemieckie, z których mam co najmniej jedną podstawkę w zbiorze.
Nadal poszukuję ogromnej reszty, której brakuje w kolekcji.
Tak przez ciekawość,bo siedzisz w temacie.
Ile jest wszystkich browarów niemieckich,tych zamkniętych i istniejących +- ?
Poza tym,gratuluję tak bogatej niemieckiej kolekcji podstawek.
Na BrauBevile w Norymberdze można będzie nabyć aktualną księgę adresową browarów Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Drukowana była zdaje się w sierpniu. Ostatnie wydanie było dwa lata temu, wtedy w Niemczech było 1310 browarów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Działąjacych jest ok 1360. Ile dokładnie to prawdopodobnie nikt tego nie wie, chyba że jakiś niemiecki urząd celny.
Pewnie by się można doliczyć na bazie katalogu http://bierdeckelsammler.net/ ,ale nie wiem kto by miał tyle cierpliwości.Zamkniętych,patrząc po danych w tym katalogu jest przynajmniej drugie tyle.
Brakuje tam takiej informacji. Jest tylko podana ilość podstawek niemieckich umieszczonych w katalogu.
W każdym razie jest co zbierać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waclaw67
ale nie wiem kto by miał tyle cierpliwości.
No ja miałem taką cierpliwość i mapy niemieckich browarów zrobiłem - link w stopce.
Co do aktualizacji - to tu już cierpliwości zaczyna brakować.
Zamkniętych,patrząc po danych w tym katalogu jest przynajmniej drugie tyle.
Ale od którego roku? Gdzieś widziałem liczbę ponad 30.000 historycznych browarów na ziemiach niemieckich. Wszystko zależy jak daleko w historię chcemy się zagłębić.
Brakuje tam takiej informacji.
To jest najlepsza strona z listą browarów, jaką znam, ale daleko w czasie nie sięga:
Pendragon dzięki za ciekawe informacje i strony.Dopiero dzisiaj zauważyłem Twoją stopkę.Bardzo ciekawa.Będzie co przegladać prze zimowe wieczory.
No to wcięliśmy się trochę w temat ArtK31a.Sorry.Trzeba mi było załorzyć nowy temat,no ale było to pytanie do ArtK31-a
A do tej niemieckiej strony /katalogu/,warto się zarejestrować,bo ciekawa.Nic nie kosztuje.
Historia browarów,daty,zdjęcia.
Ostatnie wydanie było dwa lata temu, wtedy w Niemczech było 1310 browarów.
Pewnie nie ma tam takiej kontraktomanii jak w Polsce i innych krajach bo Niemcy w browarnictwie są raczej konserwatywni ale wiadomo że jakieś tego typu projekty oczywiście i tam funkcjonują w mikro(ilościowej) skali. Czy nie zafauszowywują one tych danych bo np ja nadal za "Browar" uważam tylko i jedynie budynek "z krwi i kości" ze sprzętem do komercyjnego warzenia a nie wpis do rejestru firm "o produkcji piwa".
Fakt że gdyby sięgnąc o dekadę, póltorej wstecz to też spotkałem się z 5-cyfrowymi ilościami browarów w Niemczech
Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2014-11-05, 22:30.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Księga adresowa wydawana co dwa lata przez wydawnictwo Brauwelt jest raczej dokładna i uwzględnia tylko browary posiadające własne warzelnie. Pewnie dlatego jej cena jest słona, około 50 euro.
Pendragon dzięki za ciekawe informacje i strony.Dopiero dzisiaj zauważyłem Twoją stopkę.Bardzo ciekawa.Będzie co przegladać prze zimowe wieczory.
No to wcięliśmy się trochę w temat ArtK31a.Sorry.Trzeba mi było załorzyć nowy temat,no ale było to pytanie do ArtK31-a
A do tej niemieckiej strony /katalogu/,warto się zarejestrować,bo ciekawa.Nic nie kosztuje.
Historia browarów,daty,zdjęcia.
Waclaw67 - cieszy mnie to, że temat się rozwija
Na stronie Dietera podstawek niemieckich jest ok. 110.000, więc temat jest "przepastny".
Mam wrażenie, że moja kolekcja to kropla w morzu tego co mogę jeszcze osiągnąć w temacie podstawek z niemieckich browarów.
Waclaw67 - cieszy mnie to, że temat się rozwija
Na stronie Dietera podstawek niemieckich jest ok. 110.000, więc temat jest "przepastny".
Mam wrażenie, że moja kolekcja to kropla w morzu tego co mogę jeszcze osiągnąć w temacie podstawek z niemieckich browarów.
Wiemy ile masz w kolekcji niemieckich browarów a jak to się przekłada na ilość podstawek.
Lokal firmowy browaru Brauhaus Sternen z miasta Frauenfeld, znajdujący się w Winterthur.
Dojście z głównego dworca kolejowego zajmuje kilka minut, lokalizacja bardzo przyjemna, przy samej starówce.
Lokal jest niewielki, ale oferuje dość spory ogródek, gdzie piwo spożywa się w...
Urocze miasteczko Zwettl miałem okazję zwiedzić w sobotę 7 grudnia.
Tą okazją był przejazd specjalnym pociągiem adwentowym, zestawionym z dwuosiowych wagonów i parowozu.
Rozkładowe pociągi pasażerskie nie dojeżdżają do Zwettl już od kilkunastu lat.
Godzinną przerwę...
Przy okazji krótkiego wypadu w część Alp na pograniczu austriacko-niemieckim, nazwaną słodko Wettersteingebirge, spędziłem kilka godzin w Ga-Pa.
Brauhaus Garmisch był pierwszym piwnym przybytkiem, który odwiedziłem. Browar, wraz ze znajdującą się obok knajpką, mieszczą się przy...
Comment