Do zbioru dołączył kufel taki jak na zdjęciu w pierwszym poście ale w lepszym stanie zachowania. Pojemność 0,2 l za oznaczeniem pojemności mała litera x. Może ktoś wie jaka huta stosowała takie oznaczenie?
Elbing BEB - kolekcja Paco
Collapse
X
-
Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
zbieram ELBING
wymiana--> http://picasaweb.google.com/PacoElbl👍 1Comment
-
Piękna sprawa, ile masz już PW szkła z Elbląga? Ile znanych Ci brakuje?pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Różnych szkieł z BEB Elbing mam już 11 sztuk. Zaliczają się do nich szkła z różnym logo, o różnych kształtach jak również z tym samym logo i o tym samym kształcie lecz o różnej pojemności i wielkości. Ze znanych mi wzorów i odmian to brakuje mi jeszcze kilkanaście sztuk. Na przykład ten ostatni pokal w tym temacie wiem, że występuje jeszcze z innym logo i są w przynajmniej dwóch różnych pojemnościach,. Także jest jeszcze co zbierać, a jak zaczynałem kolekcjonować szkła z BEB to wydawało się mi, że będzie tego maksymalnie sześć/siedem sztukGrunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
zbieram ELBING
wymiana--> http://picasaweb.google.com/PacoElblComment
-
Jak możesz zrób jakąś jedną zbiorczą fotę jak wygląda to w całości bo porozbijane jest na wiele fotek.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
zbieram ELBING
-
Dzięki. Jest to niewątpliwie hobby dla cierpliwych. Bywa, że przez kilka lat nic nowego nie dochodzi do zbioru ale ma to też swoje dobre strony.
Pisząc wcześniej, że to prawdopodobnie ostatnia nowość w tym roku miałem na myśli szkło, innych przedmiotów z BEB Elbing nie brałem pod uwagę. Do zbioru trafił tym razem, trochę niespodziewanie ale w końcu musiało to kiedyś nastąpić. Szyld/reklama, lata 1927-28. Wymiary 150 x 400mm. Producent C. Robert Dold, Offenburg.Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
zbieram ELBING
-
Rok się zbliża ku końcowi, więc krótkie podsumowanie tego co udało się mi zebrać z przedmiotów związanych głównie z BEB Elbing. Wszystko zaczęło się od pękniętego kufla (zdjęcie post nr 1 w tym temacie) około 11 lat temu. Z czasem zaczęły do mnie trafiać kolejne artefakty związane z Browarem w Elblągu. I tak:
- podstawki 5 sztuk co daje średnią 0,45 sztuki na rok,
- szkła (kufle, pokale, szklanki) 12 okazów czyli około 1,1 sztuk na rok,
- szyldy 1 czyli 0,09 rocznie.
Nie jest to łatwy temat do zbierania i średnia z każdym rokiem pewnie będzie gorsza. Mam nadzieję, że w wieku 100-120 lat będę miał już większość przedwojennych wzorów/odmian szkieł z BEB. Przy okazji zdjęcie zbiorcze szkieł.Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
zbieram ELBING
-
Piękna kolekcja, gratulacje.
Nie myślałeś o dołączeniu do zbiorów przedwojennych butelek z BEB? Jedną nawet wrzuciłeś do działu kolekcjonerstwo.Comment
-
A co z porcelankami, etami czy butelkami ?
Mówisz że temat nie jest łatwy do zbierania. Z jednej strony na pewno bo jednak wszystko to przedmioty sprzed minimum 75 lat w części ulotne i kruche. Z drugiej nie masz dużej konkurencji tzn birofilów mocno cisnących Elbląg. Zbieraj dla porównania Haberbuscha. Jeden rzadszy fant i już albo trzeba zarabiać jak Kulczyki albo od razu pod pendolinoPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
A co z porcelankami, etami czy butelkami ?
Mówisz że temat nie jest łatwy do zbierania. Z jednej strony na pewno bo jednak wszystko to przedmioty sprzed minimum 75 lat w części ulotne i kruche. Z drugiej nie masz dużej konkurencji tzn birofilów mocno cisnących Elbląg. Zbieraj dla porównania Haberbuscha. Jeden rzadszy fant i już albo trzeba zarabiać jak Kulczyki albo od razu pod pendolino
Warszawa jest trochę trudniejsza do zdobycia od Elbląga głównie ze względu na większą ilość kolekcjonerów zbierających przedmioty z tego browaru ale sumy nie są kosmiczne i kto wie jakie będą w przyszłości. Ogólnie birofilistyce daleko z popularnością i cenami do numizmatyki czy sztuki. Tam dopiero jest walka o rzadsze przedmioty.Grunt to się nie przejmować, piwo pić i obserwować
zbieram ELBING
-
Comment