Na Samoa Amerykanskich i na Marianach (wyspa Saipan) są nowe browary restauracyjne.
Saipan Brewing i Flying Fox Brewing na Samoa.
Browarów nie ma również w:Libia,Gwinea Bissau,Timor Wschodni,Curacao (Serbes Koursou już nie działa),Sint Maarten,Syria (oba browary zniszczone).
Learn about Flying Fox Brewing Company's location, history and cultural significance. The brewpub is the last happy hour of the world and southern-most US brewery.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Z tego co mi wiadomo to browar został ponownie otwarty chyba w 2006 (po zniszczeniach wojennych) przez inwestora z Maroka,ale po pięciu latach został ponownie zamknięty z powodu niskiej sprzedaży,bo miejscowi woleli pić importowanego portugalskiego Cristala i Sagresa.
W kwestii Curacao...faktycznie zapomniełam o tym nowym browarze restauracyjnym.
Jeśli chodzi o Serbes Koursou to możliwe,że wznowili produkcję.Nie wiem z jakiej aplikacji korzystasz,ale ja czerpałem swoją wiedzę z ich Facebooka i Twittera gdzie ostatnie wpisy są z maja 2015 oraz nie działającej od dawna strony internetowej.Ponadto w zeszłym roku latem rozmawiałem z dwiema osobami z Curacao,które powiedziały,że już od dłuższego czasu nie widziały piw Dinos i Montana w knajpach i supermarketach w których były wcześniej w 2015.Może mieli przestój w produkcji.Na Ratebeer ostatni wpis na temat Montana Red Lager jest z września 2015,a Dinos Pilsener grudzień 2016,ale nie wiadomo kiedy ta osoba kupiła to piwo.
@Lagerman
Sprawdź sobie aplikację untappd. Dzięki za artykuł o browarze Cicer - po lekturze można stwierdzić, że jest szansa na wznowienie produkcji potrzeba tylko inwestora :-)
The Santy Group began as a single family-owned market in Equatorial Guinea in 1944. The company has broadly diversified and now, in addition to its supermar-
ket chain, deals in construction and real estate, mining, pharmaceuticals, hospitality and transportation in both countries. Additionally, they operate a food distributor in São Tome and a vineyard and olive grove in Spain. They began brewing Cerveja Djumbai in early 2015 at their facilities in the center of Bissau. ‘Djumbai’ is a native word apparently meaning to gather for conversati
on, discussion or storytelling ~ all moments that would call for
cold beer. Early in 2016, Comercial Santy bought the former CICER plant and are currently renovating and modernizing it. Presently draft-only, test marketi
ng of 250 ml. bottles of Djumbai (with its bold and colorful label)
is currently underway. Once they move brewing operations to Alto Bandim, they expect to add 330 ml. bottles and cans (!) to their lineup. Also, in 2017, they
expect to open a brewery in currently can-less Equatorial Guinea. And that allows me to end this generally doleful column on a happy note!
Thanks to Santiago Hanna of Grupo Santy for the Djumbai image and up-to-date inside information. As always, if you know of a brewery that has an interesting history or that you’d like to know more about, send word to me at eelranch@gmail.com
tekst pochodzi z newslettera organizacji zrzesząjacej kolekcjonerów puszek OCOC Volume 21 Number4
Comment