Wykonano,obejrzano.Piękne foty.
Manslow - kolekcja wypitych piw z całego świata
Collapse
X
-
Chibuku Shake Shake
W Zimbabwe i Botswanie miałem przyjemność wprowadzić jedno z nielicznych piw z sorgo jakie warzone są w tradycyjny sposób ale przez duże browary. Piwa z sorgo spożywałem w Etiopii, Ugandzie, Rwandzie, Kamerunie, Mali, Nepalu i RPA. Jest to piwo o smaku kwaskowym, barwy szarej, mętne z drobinkami sorgo, oczywiście niefiltrowane.Nie powala ale jako ciekawostka jest bezcenne. Piwa te warzone są przeważnie w terenach wiejskich (coś pić trzeba) ale zdarzają się ,,browary" miejskie, przeważnie przy targach. Najlepsze (ocena subiektywna) piłem w Etiopii na trekkingu w okolicach Wukre. Ceremoniał z jakim kobieta częstowała nas (za drobną opłatą) tym piwem pozostawił niezatarte wrażenie. Piwo było chłodne, przefiltrowane przed podaniem a kobieta była tak piękna, że niedużo brakowało a zapomniał bym o piwie. Piwo z Zimbabwe podane było w czarnej plastikowej butelce z oryginalnym zamknięciem fabrycznym, pojemność butli 2 litry. W Zimbabwe natomiast w kartonikach (jak u nas mleko} o pojemności 1 litra. W obu przypadkach zawartość alkoholu ok. 3-4 %.
Comment
-
-
Można na przykład tu : http://beer.findthebest.com/l/696/ChibukuOchotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441 Wyświetlenie odpowiedziMożna gdzieś zobaczyć foto piwa w kartoniku.Wino to widziałem ale piwo,jeszcze nigdy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika manslow Wyświetlenie odpowiedziPo powrocie z wyprawy w marcu, obiecuję
Comment
-
-
Są na ,,facebook" https://www.facebook.com/media/set/?...1242244&type=3
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Horse1963 Wyświetlenie odpowiedziMinął już kwiecień a fotek dalej nie ma
Comment
-
-
Browary restauracyjne Finlandia
Będąc na krótkiej 16-22.06.2013 wyprawie rowerowej w Finlandii odwiedziłem dwa browary restauracyjne. Pierwszym był browar TAHTI w Tampere gdzie spożyłem lagera i stouta. Szczególnie stout smakował wyśmienicie,browar pięknie usytuowany,stara dzielnica fabryczna przypominająca Manufakturę w Łodzi ale skala mniejsza. Drugim browarem był Panimoranvintola Koulu w Turku gdzie wprowadziłem lagera i dark lager. Tym razem jasny lager był lepszy ale browar w Tampere zdecydowanie wygrał tę konfrontację. Ceny jak to w Finlandii 6-8 euro za 0,5!!! Przy cenie w ogródkach piwnych za ,,koncerniaki" 5 euro nie jest szokiem, wydatek jednak znaczący. Nie chcąc wieźć piwa z Tampere pomyślałem, że zakupię butelkowane w Turku a tu niespodzianka, nie butelkują , nie mają podstawek a i wystrój lokalu w porównaniu z Tampere wręcz podły.
Comment
-
-
Browar domowy Piwny Ul
,,Wizytowałem" u syna mojego przyjaciela browar domowy. Piwo APPALACHIA APA wygrało piwną bitwę w Gdańsku i muszę stwierdzić, że smakowało wyśmienicie, pianka, aromat cytrusów i chmielu ekstraklasa, młodzież się rozwija. Zostałem potraktowany jak ,,guru piwny" a profesjonalne podejście Łukasz do warzenia zaskoczyło mnie baaardzo pozytywnie, tak trzymaj!
Comment
-
-
Porter Okocim
Piwo mocno dojrzewające 22Blg 8,9%. Kto dziś pamięta kultowego Portera Warszawskiego? W browarze Warka spotkałem człowieka, który warzył to piwo. Nic o tym nie wiedząc powiedziałem, że najlepszym polskim piwem jakie piłem był Porter Warszawski. W Jego oczach zobaczyłem łzy ,,Panie ,ja to piwo warzyłem" Był rok 2004-2006 a Warka przejęła prawa do marki. Nie zamierzali warzyć Portera. Długo czekałem na portera zbliżonego smakiem do mojego kultowego piwa, żadne nawet nie zbliżyło się do wzorca (wg.subiektywnej oceny) DOCZEKAŁEM SIĘ!!! Porter Okocim Mocno Dojrzewający przypomniał mi tamten smak, serdeczne dzięki.
Comment
-
-
Może nie w temacie, ale również na mnie ten porter zrobił bardzo pozytywne wrażenie. No i cena, jakieś 4 z groszami w oszołomie . Jedyny minus (jak dla mnie) to zbyt niskie wysycenie.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
Comment