Twoje ego cię przerasta.......
Piwne wycieczki z Krakowa
Collapse
X
-
Zapraszamy na IX Beer Concept Tour, czyli jednodniową wycieczkę do 3 małych czeskich browarów.
Zapisy do 18 lutego. Zapraszamy! Będzie fajnie
link do plakatu:
Comment
-
Na wycieczkę 22.02.2014 do małych czeskich browarów nie ma już miejsc. Jako, że wciąż są kolejni chętni, uruchomiliśmy zapisy na kolejny termin. Identyczny wyjazd powtórzymy tydzień później, czyli w sobotę 1 marca 2014.
Zapraszamy wszystkich tych, którzy nie zdążyli się zapisać lub nie pasował im pierwszy termin.Comment
-
Sprawy wycieczkowe...
UWAGA! - na prośbę wielu z Was termin powtórkowego wyjazdu do małych czeskich browarów przenosimy o tydzień, tak, by było już po wypłatach tj. na 8 marca 2014 - miejsca jeszcze są.
DRUGA SPRAWA: jako, że będziemy u Kohutka w sobotę, wybitnie w porze obiadowej i oprócz naszej dużej grupy będzie sporo zwykłych gości uzgodniliśmy z właścicielem browaru, by ułatwić obsługę naszej grupy przygotowanie dla nas do wyboru dwóch różnych pierwszych i drugich dań. Bardzo proszę o określenie się na co kto reflektuje z góry dzięki (do czwartku, może być mailem, przez fb, telefonicznie, sms-em, osobiście, przez rodziców, przez ogłoszenie w prasie):
zupy: 35 kc
- czosnkowa
- bulion wołowy z wątróbką
drugie dania:
- smażony wieprzowy stek/kotlet z sałatką ziemniaczaną 129 kc
- kurczak nadziewany szynką z papryką oraz gotowanymi ziemniakami 159 kcComment
-
Zanim pojedziemy powtórkowo do czeskich małych browarów przedstawiamy Wam plan wyjazdów na pierwsze półrocze. Ceny i więcej szczegółów podamy niebawem:
1) 8 marzec - małe czeskie browary (powtórka)
2) 5 kwiecień - górna fermentacja po słowacku, czyli po raz pierwszy słowackie mikrusy
3) 1-3 maj - w Budapeszcie spróbujemy dogonić węgierską piwną rewolucje, przez rok od naszej ostatniej wizyty otworzyło się kilka ciekawych browarów
4) 10-11 maj - dwa dni na najciekawszym, naszym zdaniem, festiwalu piwa w Polsce, czyli FDP Wrocław 2014
5) 19-21 czerwiec - bożociałowy długi weekend spędzimy w Pradze, nareszcie! (plus półdniowy, fakulatatywny wypad do Pilzna z chętnymi)
lipiec-sierpień - przerwa wakacyjna.Comment
-
Zostały ostatnie wolne miejsca na powtórkową wycieczkę do czeskich małych browarów na najbliższą sobotę 8.03.2014 r. ZapraszamyComment
-
Wycieczka 05.04.2014 (sobota), czyli górna fermentcja po Słowacku!
Wyjazd zapowiada się niezwykle ciekawie, wręcz ekscytująco, a to za sprawą piw jakie spotkamy, ale o tym za chwilę.
Jedziemy w sobotę (7:00), odwiedzimy 3 słowackie mikrusy:
Buntavar (Svit)
Egidius (Poprad)
Kaltenecker (Rožňava), czyli zapędzimy się aż w pobliże Węgier.
Koszt to 95 zł (w tym przejazd, ubezpieczenie, dwóch kierowców). Zapisywać można się poprzez wizytę w naszym sklepie (Łużycka 25, Kraków), miejsca można rezerwować także poprzez facebook lub mail bok@beerconcept.pl (obowiązuje przedpłata). Szczegółowe informacje pod nr 884 84 2337.
a teraz o piwach i browarach.
Buntavar - totalny mikrus, założony przez fascynatów oferuje właściwie piwa tylko górnej fermentacji. Browar zostanie otwarty wcześniej w dniu naszego przyjazdu i będziemy go tylko my mieli do dyspozycji Piwa dostępne są także na wynos w szkle! A poniżej lista piw jaka powinna być dostępna podczas naszej wizyty, przesłana nam wczoraj przez właściciela. Proszę się trzymać krzeseł :
BIPA 14
AIPA 14
APA 13
Weizen sv.12
EPA 14
RIS 20
Egidius to browar specjalizujący się w produkcji czesko-słowackiej klasyki. Piwa dość często nagradzane na różnych piwnych konkursach. Piwa na wynos dostępne w 1 L PET. Tutaj napijemy się:
svetle 11
svetly special 13, ciekawostką jest, że w browarze jeszcze niedawno dostępny był single hop....Sorachi. Niestety został w szalonym tempie wyprzedany. Jak widać Słowacy wzięli się ostro do roboty i nadrabiają zaległości.
Kaltenecker to browar o ugruntowanej już pozycji na Słowacji, a także za granicą. W pierwszej dziesiątce najwyżej ocenianych słowackich piw na ratebeer znajduje się aż 5 pozycji z tego browaru. I tutaj także lubią górną fermentację i nie boją się eksperymentów - na potwierdzenie tych słów niech świadczy uwarzenie B27, czyli piwa w stylu... barley wine. Jeszcze w lutym było dostępne w butelkach, bo ich piwa można w szkle wziąć ze sobą. W ofercie piwa jasne, pszenica, ciemne, IPA (2-3 rodzaje), strong ale. Czekamy na informacje od browaru co będzie dokładnie dostępne podczas naszej wizyty. Nie chcemy rozbudzać niepotrzebnie apetytów, ale z ich facebooka można wyczytać, że szykuje się piwna niespodzianka w klimatach...japońskich Będziemy informować. Aha, wygląda to, że to będzie jedyny browar, który będzie chciał nas złupić za zwiedzanie browaru, oby było warto zapłacić ile poproszą
Słowacja jak do tej pory była omijana podczas naszych piwnych wypraw. Jak pokazuje powyższe, nie ma już co zwlekać i czas przyjrzeć się z bliska słowackiej piwnej rewolucji. Nie wiem jak Wy, ale my już nie możemy się doczekać soboty dnia 05.04.....Comment
-
Sprawy organizacyjne związane z jutrzejszą wycieczką na Słowację (czyli RIS lany na śniadanie, serio :
wyjazd: Orlen na Kurdwanowie (róg Witosa, Nowosądeckiej, Łużyckiej) o 7:00 a potem jeszcze o 7:15 plac na Rondzie Matecznego (jadąc/idąc od centrum, skręcamy na rondzie w prawo, plac koło ulicy Rydlówka).
powrót: planujemy wrócić w przedziale między 23-24
koszty: jedyny koszt poza konsumpcją jaki trzeba ponieść to jest wstęp do ostatniego browaru w Roznavie - koszt 2 euro. Proszę pamiętać o przygotowaniu sobie waluty przed wyjazdem, niekoniecznie musimy natrafić na kantor. Ceny na Słowacji są nieco wyższe niż w Polsce, ale przynajmniej piwo wciąż tańsze
posiłki: nie planujemy narzucać miejsca posiłków uczestnikom. W pierwszym browarze będziemy o 10:00, są tam drobne przekąski, ale obiadów jako takich nie ma. W kolejny (Poprad) też nie ma kuchni, ale po zwiedzeniu browaru w okolicach 15 będzie trochę czasu wolnego, by sobie coś zjeść, połazić po mieścinie. W ostatnim browarze mamy zarezerwowaną salę w restauracji i tam też można się będzie najeść, a jedzenie mają dobre
Proszę zabrać dowód osobisty oraz pojawić się kilka minut chociaż przed 7, by sprawnie nam to poszło.
do zobaczenia w sobotę!Comment
-
Jeśli długi weekend majowy to czas na Budapeszt !
1,2 i 3 maja 2014 w pogoni za rozwijającą się w zaskakującym tempie węgierską rewolucją piwną ponownie jedziemy do Budapesztu!
Planujemy pozostawić Wam jak najwięcej czasu wolnego do własnej dyspozycji i nic nie narzucać. Browary odwiedzimy w drodze do Budapesztu (Browar Rotburger) oraz w dniu wyjazdu (Legenda Sorfozde - nasz faworyt). Pozostałe browary, specjalistyczne sklepy z piwem odwiedzicie wg własnego uznania (dostaniecie listę ciekawych miejsc). A może ktoś woli wylegiwać się cały dzień w termach? Proszę bardzo
wyjazd to 3 dni i dwie noce
w hotelu do dyspozycji mamy pokoje tylko i wyłącznie dwuoosobowe, każdy z łazienką, własną lodówką i tv. Obok hotelu od marca działa stacja metra.
Będzie też czas (ostatniego dnia) na zakupy w węgierskim hipermakecie.
koszt: jedyne 150 zł (przejazd i ubezpieczenie) + 5200 forintów płatne na miejscu za hotel (to ok. +70 zł, jest to już sumaryczny koszt dwóch noclegów). Czyli koszty podstawowe wyjazdu to 220 zł.
zapisy w naszym sklepie (Łużycka 25, Kraków), miejsca można rezerwować także mailem bok@beerconcept.pl oraz przez nasz profil na facebooku. Więcej informacji uzyskacie pod numerem 884 84 2337.
Zapraszamy!Comment
-
Comment
-
Wyjazd do Budapesztu już jutro, czas na szczegóły.
Sprawy organizacyjne:
- wyjazd 1 maja o godz. 5:00 rano ze stacji Orlen – Kraków Kurdwanów (róg Witosa/Łużyckiej/Nowosądeckiej), o 5:15 autokar podjedzie pod Rondo Matecznego i zabierzemy stąd te osoby, którym łatwiej będzie tu dojechać. Dokładnie w miejsce, gdzie ul. Rydlówka łączy się z Wadowicką (punkt z zieloną strzałką): http://maps.google.pl/maps?q=50.0353...num=1&t=m&z=18
- powrót 3 maja w późnych godzinach wieczornych pomiędzy 23-24
Co planujemy:
1 maja wjeżdżając do Budapesztu ok. 12-13-ej odwiedzimy Browar Rotburger, coś można tu zjeść i kupić piwo na wynos. Potem przejeżdżamy do hotelu, tam meldunek i czas wolny do wieczora/nocy jak kto woli
2 maja - czas wolny do własnej aranżacji
3 maja opuszczamy hotel ok. 10 i udajemy się o godz. 11 do Legenda Sorfozde browaru z chyba najciekawszą ofertą. Zwiedzimy browar. Następnie przy wyjeździe z Budapesztu zatrzymamy się na większe zakupy w jednym z centrów handlowych (Auchan). W drodze powrotnej do Polski będziemy mieć postój godzinny w Bańskiej Bystrzyca spróbujemy lokalnego piwa (kto chce, tu też jest malutki browar Perla) i będzie czas coś zjeść.
Co trzeba wiedzieć:
- by przekroczyć granicę potrzebny jest dowód lub inny dokument ze zdjęciem.
- na Węgrzech walutą jest forint węgierski, walutę warto kupić w Polsce (ew. wypłacić w bankomacie już w Budapeszcie). Koszty stałe: trzeba zapłacić za hotel – w forintach. Na Słowacji płatność w euro (można spróbować piwo lub coś zjeść - zupełnie dowolnie w tej miejscowość. Nawet KFC i Mc tu mają ).
- ceny produktów spożywczych są podobne jak u nas, może tak 10% droższe. Ile zabrać pieniędzy? Trzeba mieć pieniądze na hotel, jedzenie i komunikację oraz na ewentualne pamiątki, zakupy piwa w odwiedzanych browarach i inne wydatki wg potrzeb i uznania.
- pokoje mają łazienki, będą ręczninki, lodówka i mały telewizor
- to jest wyjazd tylko na 3 dni, nie ma co przesadzać z bagażem
- pogoda zapowiada się wyśmienita – we wszystkie dni odczuwalna temperatura to ok. 25 stopni! Niewielka możliwość przelotnych opadów deszczu ostatniego dnia Temperatura wieczorem to ok. 18 stopni, a nocą od 13-16 stopni
- w razie pytań proszę dzwonić pod 884 84 2337
- warto pomyśleć o roamingu i sprawdzić sobie taryfy u swojego operatora
- nauczcie się podstawowych zwrotów w języku węgierskim, to ułatwi Wam życie i będzie także miłym ukłonem wobec Węgrów, którzy do nas, Polaków nastawieni są przyjaźnie.
Tutaj jest dość ciekawa strona z podstawowymi informacjami o Budapeszcie:
http://www.budapeszt.infinity.waw.pl...tpage&Itemid=1
Pamiętajcie, organizujemy przejazd, ubezpieczymy Was w PZU, ale nie ponosimy odpowiedzialności za Was w czasie wolnym. Starajcie się trzymać w grupach, unikać podejrzanych miejsc i kontrolować swoje możliwości w konsumpcji złotego trunku i tokaju.
Wyjazd zapowiada się bardzo ekscytująco. Stawiamy przed sobą trudne wyzwanie: udowodnimy, że Węgrzy potrafią warzyć pyszne piwo
Do zobaczenia już jutro rano!
__________________
__________________
Łużycka 25, Kraków
godz. otwarcia: pn-pt 11:00-20:00; sobota 11:00-19:00; niedziela nieczynne
Comment
-
Wyjazd do Budapesztu już jutro, czas na szczegóły.
Sprawy organizacyjne:
[...]Dokładnie w miejsce, gdzie ul. Rydlówka łączy się z Wadowicką (punkt z zieloną strzałką): http://maps.google.pl/maps?q=50.0353...num=1&t=m&z=18
- powrót 3 maja w późnych godzinach wieczornych pomiędzy 23-24
[...]
Do zobaczenia już jutro rano!Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.Comment
-
Comment
-
Dopilnuj, żeby kierowca nie pchał się na te zadupia na pograniczu słowacko-węgierskim, gdzie rok temu ledwo dał radę przejechać. Poza tym obowiązkową przerwę w pracy kierowcy lepiej odbyć w Dobrej Nivie niż na stacji benzynowej we Zvoleniu.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
w tym roku nowoczesność w domu i zagordzie, i będzemy mieć dwóch kierowcówComment
Comment