Pomyślałem, że może warto założyć wątek dla miasta, w którym nie najłatwiej o dobre piwo, wątek, jaki nie dublowałby już istniejących, dotyczących lokali i sklepów, ale je dopełniał. To znaczy zawierałby informacje na przykład o sklepach nie kwalifikujących się do mapy "wyjątkowych", ale także o takich, gdzie piwosz może zakupić pojedyncze ciekawe marki choćby w pobliżu własnego miejsca zamieszkania.
W kontekście mody na "piwa regionalne" pewne inicjatywy pojawiają się i znikają, więc warto odnotować stan faktyczny, zmiany zachodzące na bieżąco, nie każdy bowiem ma czas i możliwości monitorować to bez przerwy, czy też wiedzieć o przybytkach znajdujących się w rzadko odwiedzanych dzielnicach.
Może warto byłoby utworzyć stale aktualną piwną mapę Lublina?
Na początek rozeznanie wstępne.
Knajpy (kryterium to przynajmniej jedno piwo niekoncernowe z kraju lub z zagranicy- bez Perły, Łomży, Strzelca - lane bądź dostępne stale w butelce):
Stare Miasto to cztery główne, moim zdaniem, lokale:
minibrowar Grodzka 15, U Fotografa, U Szewca i Ceska Pivnica
Poza tym Sielsko Anielsko w Rynku (Jagiełło)
Do weryfikacji: Cafe Pub Sepia, Kowalska 19 (w lecie były tam piwa z małych browarów)
i Mała Restauracja, Rynek 14 (reklamują piwa z browarów regionalnych, ale jeszcze nie byłem)
Centrum i miasteczko akademickie:
Incognito przy Peowiaków, Johnys Irish Pub przy pl. Wolności, Spirala na Okopowej, Pizzeria La Traviata na Chopina, Peron 2 na Skłodowskiej, Zielony Talerzyk na Obrońców Pokoju
Inne dzielnice: Chata karczma regionalna na Nadbystrzyckiej, Monte di Vino na Sławinku (tylko w sezonie)
Do sprawdzenia: Głęboka 10, Pod Łosiem (były przed rokiem różne piwa butelkowe)
Sklepy (tu przynajmniej kilka browarów niekoncernowych):
Kalinowszczyzna, Tumidajskiego 2
Alkohole Świata, Krakowskie Przedmieście 57/Wieniawska
Alkohole Świata, Królewska 2
Alkohole, Narutowicza 62
Czuby, Jutrzenki 10
Sławinek, Al. Warszawska 54
Konstantynów, Romanowskiego 44/Czarkowskiego
Do sprawdzenia:
Czechów, Braci Wieniawskich 5 (nie wiem, jaki jest stan obecny, przy ostatniej wizycie wyglądało to nie najlepiej)
Sławinek, Al. Warszawska 23
Stare Miasto, Kowalska 9
Ponadto stałego monitorowania wymagają hipermarkety:
Leclerc (x 2)
Careffour
Tesco
Delima w Galerii Olimp
Real
Stokrotka w Plazie
Czasem można też zerknąć, czy coś nie zmieniło się w Stokrotkach, Lidlach i Żabkach
Wydaje mi się, że to komplet miejsc. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... proszony jest o bieżące uzupełnienia i sygnały. Pozwoli się to szybciej orientować i mieszkańcom miasta i przypadkowym przyjezdnym.
W kontekście mody na "piwa regionalne" pewne inicjatywy pojawiają się i znikają, więc warto odnotować stan faktyczny, zmiany zachodzące na bieżąco, nie każdy bowiem ma czas i możliwości monitorować to bez przerwy, czy też wiedzieć o przybytkach znajdujących się w rzadko odwiedzanych dzielnicach.
Może warto byłoby utworzyć stale aktualną piwną mapę Lublina?
Na początek rozeznanie wstępne.
Knajpy (kryterium to przynajmniej jedno piwo niekoncernowe z kraju lub z zagranicy- bez Perły, Łomży, Strzelca - lane bądź dostępne stale w butelce):
Stare Miasto to cztery główne, moim zdaniem, lokale:
minibrowar Grodzka 15, U Fotografa, U Szewca i Ceska Pivnica
Poza tym Sielsko Anielsko w Rynku (Jagiełło)
Do weryfikacji: Cafe Pub Sepia, Kowalska 19 (w lecie były tam piwa z małych browarów)
i Mała Restauracja, Rynek 14 (reklamują piwa z browarów regionalnych, ale jeszcze nie byłem)
Centrum i miasteczko akademickie:
Incognito przy Peowiaków, Johnys Irish Pub przy pl. Wolności, Spirala na Okopowej, Pizzeria La Traviata na Chopina, Peron 2 na Skłodowskiej, Zielony Talerzyk na Obrońców Pokoju
Inne dzielnice: Chata karczma regionalna na Nadbystrzyckiej, Monte di Vino na Sławinku (tylko w sezonie)
Do sprawdzenia: Głęboka 10, Pod Łosiem (były przed rokiem różne piwa butelkowe)
Sklepy (tu przynajmniej kilka browarów niekoncernowych):
Kalinowszczyzna, Tumidajskiego 2
Alkohole Świata, Krakowskie Przedmieście 57/Wieniawska
Alkohole Świata, Królewska 2
Alkohole, Narutowicza 62
Czuby, Jutrzenki 10
Sławinek, Al. Warszawska 54
Konstantynów, Romanowskiego 44/Czarkowskiego
Do sprawdzenia:
Czechów, Braci Wieniawskich 5 (nie wiem, jaki jest stan obecny, przy ostatniej wizycie wyglądało to nie najlepiej)
Sławinek, Al. Warszawska 23
Stare Miasto, Kowalska 9
Ponadto stałego monitorowania wymagają hipermarkety:
Leclerc (x 2)
Careffour
Tesco
Delima w Galerii Olimp
Real
Stokrotka w Plazie
Czasem można też zerknąć, czy coś nie zmieniło się w Stokrotkach, Lidlach i Żabkach
Wydaje mi się, że to komplet miejsc. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... proszony jest o bieżące uzupełnienia i sygnały. Pozwoli się to szybciej orientować i mieszkańcom miasta i przypadkowym przyjezdnym.
Comment