Piwo na miejscu - Bier vor Ort - Brunnenbräu
Collapse
X
-
Jak dla mnie może być, choć też nie jest idealnie.
Można by uznać, że chodzi o podróże do miejsc skąd pochodzi piwo jako takie. Mezopotamia, Egipt]
Ale chyba zaczynamy już dzielić włos na czworo.Ostatnia zmiana dokonana przez concerto; 2020-02-28, 07:30."... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"Comment
-
nie zamierzam zażarcie (ani za nic innego) bronić mojej koncepcji, ale myślę, że w języku niemieckim źródło (Quelle) jest silnie związane z wodą właśnie, jako miejscem wypływu/wytryśnięcia wody. Jest to też często używane w reklamach różnych wód mineralnych, może to stąd...
Ja odbieram po polsku "źródło" jako miejsce pochodzenia, powstania, takie właśnie pierwotne. Czasem mówi się, żeby coś zacząć "od pieca", czyli od początku, od miejsca powstania/wytworzenia (przez analogię do chleba). Po niemiecku jednak - wobec piwa - byłoby głupawo. Może "Piwo prosto z kranu"...?
Zgadzam się, że ciekawa rubryka (przynajmniej dla mnie, mnie "kręcą" klasyczne piwa dolnej fermentacji, których opoką są Niemcy) traci na zainteresowaniu przez niezbyt jasną nazwę.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
-
Hefenbrüder, Wien, AUT
The Sovereign, Washington D.C., USA
Tag der offenen Flasche, 06.03.2020, Langenargen, DEU
Beer Layer na Google Earth tutaj, a na Google Maps tutaj.Volker
Brunnenbräu HausbrauereiComment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
ale Ok, to sobie sprawdziłem - 4,20 do 6 eur za klasyczne style 6-9 eur za bardziej odjechane - 400 ml.
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2020-03-08, 22:30.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Red Bear Brewing Co., Washington D.C., USA
1. Sonthofer Bierseminar, Sonthofen, DEU
Bluejacket Brewing Co., Washington D.C., USA
Beer Layer na Google Earth tutaj, a na Google Maps tutaj.Volker
Brunnenbräu HausbrauereiComment
Related Topics
Collapse
-
Postanowiłem "zrobić" trochę porządków w mojej kolekcji podstawek, a dokładnie z jej częścią dotyczącą dekli niemieckich.
Jestem w trakcie ogarniania zbioru, ale już w tym momencie "urodziło się" poniższe zestawienie browarów,z których podstawki goszczą w...-
Channel: Moje zbieranie
-
-
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo z kalendarza adwentowego
Blg 12 IBU 19 Alk 5,6%
Kolor złoty
Piana drobnopęcherzykowa długo utrzymująca się
Zapach słodowy
Wysycenie spore
Smak pełny wyraźnie słodowy z zamykającą sporą przyjemną goryczką
Całkiem dobre piwo...1 Photo-
Channel: Niemcy
2024-12-19, 21:19 -
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 10:41 -
-
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment