Patrol piwny - Bośnia i Hercegowina

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Patrol piwny - Bośnia i Hercegowina

po 12 latach znów zawitałem do Bośni, tym razem na prawie dwa tygodnie więc był czas na poznanie dokładnie wszystkiego co mnie interesuje pod względem historycznym, kulinarnym, przyrodniczym i oczywiście piwnym.
    Niestety, jak zauważyłem Bośnia jest krajem tranzytowym na zasadzie przejazdu DO i Z. Docelowo to tylko dla wycieczek kościelnym do Medjugorie, a szkoda, kraj nie ma morza (poza malo znaczącym dostępem) ale jest dla mnie zdecydowanie piękniejszy niż oklepana Chorwacja czy Czarnogóra.
    benzyna tańsza średnio o złotówkę, a to już dużo, fajki tańsze blisko o połowę.
    Jadąc do Bośni miałem informacje o sporej ilości browarów, które weryfikowałem na bieżąco.
    W chwili obecnej w kraju działają 4 duże browary: Bihać, Sarajewo, Tuzla, Banjaluka.
    Działają 3 małe z czego jeden to taki jak np Gościszewo czy Zawiercie czyli dość spory, a jest to Hercegovaćka Pivovara w Mostar-Blagaj. W Mostarze działa też popularnie określany "Craft Brewery" czyli Oldbridz specjalizujący się wyłącznie w piwach na wzór amerykański czyli Ale, Barley Wine, IPA. Ich piwa można dostać w Mostarze zaledwie w kilku punktach w wersji butelkowej jak i beczkowej. Browar prowadzą ojciec i dwóch synów z których jeden mieszka w USA i dostarcza odpowiednie produkty.
    Trzeci mały browar to prywatne przedsięwzięcie eProjekt w miejscowości Livno warzący 3 gatunki niefiltrowanego piwa: jasnego, ciemnego i pszenicy.
    kilka browarów okazało sie być zamkniętymi, czyli Mostarska Pivovara, Pivovara Union 2000 w Siroki Brijeg (a właściwie wieś Trn), Stork Pivovara w Doboj, Penir w Pidriš i Grude.
    Trzy znane mi browary restauracyjne są także zamknięte - czyli Mlinpek Žitar w Jajcach, Produkt Šeer w Ljubatovici oraz Gatto w Zenicy.
    Całkowitym zaskoczeniem było informacja jaka uzyskałem w browarze w Tuzli podczas rozmowy o scenie piwnej w Bośni o istnieniu czwartego, nieznanego mi browaru restauracyjnego w siole Si pod Tuzlą, oczywiście też zamknięty.
    Piwa są bardziej zregionalizowane, jedynie sarajevsko można dostać w wielu częściach kraju.
    Mimo, ze jest to kraj muzułmański, w większości to z piwem nie ma specjalnych problemów. Nawet w centrum Sarajewa, przy meczecie w restauracji można napić się piwa tylko...jasnego (mimo, ze jest także ciemne), kelner powiedział, ze to na wypadek gdyby ktoś się burzył, to w takim przypadku powie, ze jest to piwo bezalkoholowe.
    ogólnie piwa są dość dobre, są to głównie różne wariacje jasnego, ze dwie odmiany ciemnego.
    Kuchnia bośniacka jest bardzo smaczna, mi bardzo podeszła mućkalica oraz kawa bosniacka
    Attached Files
    Last edited by becik; 2013-10-06, 11:47.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Kuchnia wyśmienita i na dodatek tania, kawa wspaniała, ale wróćmy do piwnego tematu.
    W Bośni i Hercegowinie byłem tylko 4 dni i trochę uwag do tematu założonego przez Becika.
    Hercegowina:
    Grude - fakt piwo zakończono warzyć 2 lata temu, ale browar nie jest zlikwidowany. Wszystko jest na miejscu i czeka na lepsze czasy. Obecnie browar produkuje soczki. Wykończył ich agresywny marketing piw chorwackich.
    Mostar - Hercegovaćka Pivovara - produkuje oczywiście nadal piwa, ale produkcja jest ograniczona do 2-3 warek w miesiącu. Browar nadrabia produkcją soków i wody mineralnej. Poza tym jest to tylko jeden z działów produkcji wikszej firmy.
    Mostar - Mostarska Pivovara - wiadomo, ze zamknięty browar, ale obecnie w władaniu banku za długi właściciela, który obecnie mieszka w Niemczech. Wystawione na sprzedaż.
    Mostar - Olbridż- produkuj a nadal, typowa domowa produkcja.
    Generalnie w Hercegowinie trudno o dostęp miejscowych czy bośniackich produktów, królują chorwackie Karlovaćko i Ożujsko. W Mostarze i innych miejscowościach szukałem miejscowego piwa, nie spotkałem, tak samo w 5-6 sklepach w Medjugorie chciałem kupić Medjugorsko Pivo - wynik zero.
    Bośnia:
    Sarajewo - taki jak wspomniał Becik z dostępem do piwa lanego czy butelkowanego nie ma problemu. W Sarajewie i okolicy jest powszechnie dostępne.
    Północna część Republiki Serbskiej - tu bez problemu są dostępne piwa z Banjaluckiej Pivary oraz powszechnie dostępne piwa z Serbii - przede wszystkim z Apatinu (Jelen) i Čelareva (Lav).
    Jeśli ktoś odwiedzi Bania Lukę , to polecam lokal przy browarze, można tam bardzo dobrze i tanio zjeść , przy okazji degustując miejscowe piwo. Znacznie taniej niż w centrum miasta.

Comment

• dryx
      • 2002.04
      • 1735

No i najważniejsza informacja. Oprócz wymienionych prze Becika browarów działa od 6 lat w miejscowości Lamovita (około 30 km od Banja Luki) kolejny minibrowar BoMar.
      Miałem okazję go odwiedzić i spróbować miejscowego piwa.

Comment

• becik
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedzi
        w Medjugorie chciałem kupić Medjugorsko Pivo - wynik zero.
        Tu nie zajrzałeś?

Lokal firmowy browaru, piwa tylko z browaru Hercegovacko rzut beretem od kościoła

Super, że odkryłeś kolejna ciekawostkę w Bośni - ten browar w Lamovicie. To boli tym bardziej, że jechałem tamtędy (Prijedor - Banja Luka). Jest powód by ponownie odwiedzić Bałkany
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dryx
          • 2002.04
          • 1735

Byłem, zjadłem pyszny i niedrogi obiad, żona popijała Hercegovaćkim piwem. Polecam innym odwiedzającym Medjugorie. Chciałem kupić kilka butelek, niestety w sklepach nie mieli, a w lokalu nie pytałem. Obsługa restauracji bardzo przyjazna, oczywiście pytałem o podstawki, bo tam kiedyś były. Niestety kelnerka nic nie znalazła, podarowała mi za to firmowy kufel.
          Inne piwa dostałem bezpośrednio w browarze, ale widocznie to piwo się skończyło.
          O tym browarze w Lamavicie dowiedziałem się tuż przed wyjazdem, a na dodatek pracownik browaru w Bania Luce mi o nim wspomniał, jak i o knajpce w mieście, gdzie leją ich piwo.
          Piotrek ruszaj, może znajdziesz coś następnego

Comment

• becik
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

No to kolejny browar w Bośni, tym razem restauracyjny w Sarajewie, znajduje się na ulicy Kranjceviceva 18. Obecnie w ofercie posiadają Ipa, Apa, Belgian Gold i Stout. Oferta ma się rozszerzyć.
            Browar nie posiada żadnych wafli, etykiet, szkła

Aha, nazywa się po prostu "Brewpub"
            Last edited by becik; 2014-10-30, 19:28.

Comment

• dryx
              • 2002.04
              • 1735

Super info, w lipcu przyszłego roku planuję ponowne odwiedziny Sarajewa. Jak to wygląda na miejscu dam znać.

Comment

• kris__
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.07
                • 95

Panowie, a to "niedrogo" to jak wygląda? Powiedzmy piwo w lokalu, obiad, nocleg?
                seks to nie wszystko, jest jeszcze piwsko:P

Comment

• becik
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Ok 40-50 zł taki obiad dla dwojga jak na moich zdjęciach powyżej (w Mostarze na obrzeżach starówki), w Bihać podobnie wypasiony obiad w restauracji ok 40 zł.
                  Noclegi to zależy co komu potrzeba, mi i żonie czysty pokój z łazienką wystarcza, nocowaliśmy w zakresie: 15 euro (Jajce), najdrożej w Sarajewie (40 euro ale przy samej słynnej starej studni więc na starówce), w Mostarze 30 euro ale spokojnie można wziąć pokoje u osób prywatnych już za 6-8 euro, w Bihać nic tańszego niż 25 euro za dwójkę nie znalazłem.

Piwo też w zależności od knajp i samych piw, najdrożej płaciłem w Mostarze za Oldbridź (ok 10 zł) pozostałe od 4-8 zł

Paliwo tańsze o ok 1 zł, fajki o 50%
                  W części chorwacko-muzułmańskiej można płacić zarówno w markach, euro jak i w kunach. W części serbskiej nie wszędzie

Comment

• dryx
                    • 2002.04
                    • 1735

Do listy wymienionej wcześniej można dopisać dwa kolejne browary:
                    - The Brewpub, Sarajewo , Kranjceviceva 18, poza stary miastem. Typowy pub, warzelnia bardzo mała. Robia tylko na własne potrzeby. Plus jedno dla francuskiej restauracji. Brak kolektybiliów.

- Lovac Craft Pivovara ( lokal Spancil Hill), Široki Brijeg, fra Didaka Buntića 10. Bardzo mały browarek, piwa robi tylko na własną potrzebę. Piwa są również butelkowane
                    Fotki i piwa z obu browarów wrzuciłem do galerii i piwo-konkretnie.

Jeszcze browar w Grude. Zamkniety jest od 2 lat, ale znalazłem tekst w bośniackim necie o wznowieniu produkcji. Niestety nie miałem jak podjechać do Grude w godzinach pracy browaru.

Comment

Przetwarzanie...
                    X