To, że jeszcze nikt nie napisał żadnej piwnej relacji z Bornholmu trochę mnie zadziwia. Blisko, na pewno wielu z nas tu było, a temat piwny u naszych morskich sąsiadów jest wart kilku słów.
Wbrew wszelkim pozorom, ta mała wysepka ma bardzo bogatą piwną historię, Od drugiej polowy XIX wieku do końca XX na wyspie działały browary:
Aakirkeby ølbryggeri
Allinge Bryggeri,
Rønne Bryggeri Jensen
Rønne, Bryggeriet Stjernen
Erik Gustav Pedersen ølbryggeri Nexø
Gudhjem Malteri Og Bryggeri
Hasle Bryggeri 1855-1955
Landbryggeriet Danevang
Nexø Bryggeri/Bornholms Bryggeri
Svaneke Bryggeri
Rønne Bryggeri - Johan Peter Gad
Najdłużej działał browar w Nexø bo do połowy lat 70-yvh XX wieku. Obecnie budynek browaru po przebudowie jest zwykłym niewyróżniającym się budynkiem mieszkalnym przy ulicy Bryggeristraede (blisko portu).
W chwili obecnej na Bornholmie działają dwa browary. Jeden mini browar przemysłowy "Svaneke Bryggeri" oraz drugi, restauracyjny "Svaneke Bryghuset", na szczęście oba w Svaneke. Właściciel jest ten sam. W restauracyjnym sprzedawane są piwa z obu browarów. W mini warzone są piwa ze stałej oferty browaru, natomiast w restauracyjnym warzone są tylko wszelkiej maści specjalne, okazjonalne, limitowane.
Łatwo poznać gdzie, które jest warzone gdyż na etykietach jest jednego lub drugiego browaru (są różne i jest zaznaczone czy robił je "bryggeri" czy "bryghuset").
W pozostałych knajpach na wyspie rządzi Tuborg, lokale z piwami ze Svaneke są w wielu miastach ale czasem trzeba się za nimi nachodzić. W przykładowym Nexø spotkałem tylko jedną knajpę (wędzarnię ryb) przy wylocie z miasta do Svaneke. nie ukrywam, że tam lane, beczkowe było bardzo mierne.
Jako, że człowiek nie samym piwem żyje, będąc na wyspie nie wypada opuścić jej bez spróbowania ichniejszego przysmaku jakim jest Bornholmer czyli wędzony śledź podawany na kanapce ze szczypiorkiem i cebulą. Warto na wyspę wrócić jak nie samo piwo to chociażby na Bornholmera
Poniżej foki historyczne browarów w Nexø, Gudhjem, Hasle oraz rarytasik - Bornholmer
Wbrew wszelkim pozorom, ta mała wysepka ma bardzo bogatą piwną historię, Od drugiej polowy XIX wieku do końca XX na wyspie działały browary:
Aakirkeby ølbryggeri
Allinge Bryggeri,
Rønne Bryggeri Jensen
Rønne, Bryggeriet Stjernen
Erik Gustav Pedersen ølbryggeri Nexø
Gudhjem Malteri Og Bryggeri
Hasle Bryggeri 1855-1955
Landbryggeriet Danevang
Nexø Bryggeri/Bornholms Bryggeri
Svaneke Bryggeri
Rønne Bryggeri - Johan Peter Gad
Najdłużej działał browar w Nexø bo do połowy lat 70-yvh XX wieku. Obecnie budynek browaru po przebudowie jest zwykłym niewyróżniającym się budynkiem mieszkalnym przy ulicy Bryggeristraede (blisko portu).
W chwili obecnej na Bornholmie działają dwa browary. Jeden mini browar przemysłowy "Svaneke Bryggeri" oraz drugi, restauracyjny "Svaneke Bryghuset", na szczęście oba w Svaneke. Właściciel jest ten sam. W restauracyjnym sprzedawane są piwa z obu browarów. W mini warzone są piwa ze stałej oferty browaru, natomiast w restauracyjnym warzone są tylko wszelkiej maści specjalne, okazjonalne, limitowane.
Łatwo poznać gdzie, które jest warzone gdyż na etykietach jest jednego lub drugiego browaru (są różne i jest zaznaczone czy robił je "bryggeri" czy "bryghuset").
W pozostałych knajpach na wyspie rządzi Tuborg, lokale z piwami ze Svaneke są w wielu miastach ale czasem trzeba się za nimi nachodzić. W przykładowym Nexø spotkałem tylko jedną knajpę (wędzarnię ryb) przy wylocie z miasta do Svaneke. nie ukrywam, że tam lane, beczkowe było bardzo mierne.
Jako, że człowiek nie samym piwem żyje, będąc na wyspie nie wypada opuścić jej bez spróbowania ichniejszego przysmaku jakim jest Bornholmer czyli wędzony śledź podawany na kanapce ze szczypiorkiem i cebulą. Warto na wyspę wrócić jak nie samo piwo to chociażby na Bornholmera
Poniżej foki historyczne browarów w Nexø, Gudhjem, Hasle oraz rarytasik - Bornholmer
Comment