tak zapomniałem Cię uprzedzić, jezeli spożywasz pisiłki w Pradze to bardzo często (szczególnie w knajpach turystycznych) doliczają couvert czyli nakrycie
Czechy, Praga
Collapse
X
-
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
-
-
Wieden jest super, jest masa browaro-restauracji, obiad mozna zjesc na 16-19 PLN, i piekny. Praga i Wieden to moje ukochane miasta (i pod wzgledem piwa i pod wzgledem miejsca)To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
a ja z założenia nie opisywałem bo to już ultraturystyczne miejsce ale poza piwem sprzedają fajne kufle ceramiczneTo inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
Ja ostatni byłem w Pradze "U Fleka". Kanjpa ta została mi polecona przez niemieckiego kierowcę TIRa we Francji (zabrał mnie autostopem) jako najlepsza w Pradze. Czy taka żeczywiście jest nie wiem. Faktem jest że mają własne piwo - ciemne, mocne ale to nie jest porter. Kosztuje 50 koron. Niedaleko jest też knajpka w której można kupić piwo za 18.www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
ja pijałem piwo w Pradze bez problemu piwom za 14 koron a w jednej i to dla mnie najfajniejszej knajpie (jamajka -chyba ją opisywałem w raporcikach) za 11,40To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
adres "U Fleka"
Jak ktoś chce adres "U Fleka/u" to mogę zdobyć bo mam zaznaczone na mapie.www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
Comment
-
-
Parę uwag o Pradze
U Medvidku - lali Budvara i ciemnego Regenta (40); dość gwarnie, ale sympatycznie. Przy szatni mamy sklepik z pamiątkami - wszystko związane z Budvarem.
Branicki Sklipek - tu byłem w restauracji, czynna od 11-tej. Dawali Branika i Velvet. W Piwnicy obok lali w.w. oraz Staropramena i Staropramena Millenium.
Novomestski Pivovar - niedaleko w.w. na ul. Vodićkovej- mnie się tam podobało. Pan zapytał, czy będę jadł, czy pił. Skierował do części dla pijących. Wystrój istotnie ładny, piwo w cenie 15/25/50 koron w zależności od objętości. Kvasnicowe leżaki: jasny i ciemny. Kupiłem butelkowe - były ciekawsze.
U Kocoura (Nerudova) - tu nie jadłem. Piłem ciemnego Regenta Trebovickego, był też Budvar. Niedaleko w górę Nerudovej jest restauracja, w której leją Ferdinanda (40 koron).
Pivovarsky Dum - polecam !!! Tradycyjne czeskie jadło i świetne piwo (24,50 za 0,5 l, bardziej wymyślne - taka sama cena za małe). Można kupić: koszulki, szklanki, wafle, pocztówki, książkę o minibrowarach czeskich, także piwo w butelkach.
U Śv. Tomase - też ładnie. W odróżnieniu od Niemców, którzy pili cappucino, my zafundowaliśmy sobie obiad (gulasz wołowy w ciemnym piwie i wieprzowina z kapustą, wszystko z bramborowymi knedlikami) oraz parę piwek - pyszny Radegast i oczywiście ciemnego Ferdinanda.
c.d.n.
Comment
-
-
Restaurant-pub Kyvadlo, V Jame 5 (blisko Vaclavskego Namesti).
Otwarte codziennie 11-24. tel. 02/2416 2415,
E-mail: kyvadlo@quick.cz, www.kyvadlo.com
Restauracja o charakterze ogólnoeurpoejskim, nie za bardzo tania, ale cicha, czysta i dają tam piwa browaru Bernard: jasną 10, jasną 12, ciemną 13 (świetna) i jasną 14; bardzo nam smakowały.
Namiary na Pivovarsky Dum: Jećna/Lipowa 15, tel. 96 21 66 66,
tel./fax 24 92 12 56, E-mail: pivodum@iol.cz, www.gastroinfo.cz/pivodum, otwarte codziennie 11.00-23.30
U tri cernych ruzi [U trzi czernych różi], Zamecka 200/5 na Malej Stranie.
Mała knajpka, 4 stoliki, potrawy gł. z kurczaka, trochę sałatek, sery, inne alkohole oraz piwo: Urquell i Kozel Czerny(26koron).
U Pinkasu było w remoncie.
Comment
-
-
Browar i restauracja "U Fleku", ul. Kremencova 11.
Stary lokal z końca XV wieku. Od 1843 r. produkują swoje ciemne piwo typu bawarskiego - trzynastkę. Sporo sal, ogródki, w sumie jest tam 1200 miejsc. Podają tradycyjną czeską wyżerkę. Przy wejściu sklepik z pamiątkami, od 1999 r. działa małe muzeum piwowarstwa. Można tam wpaść idąc ze starego miasta do Pivovarskego Dumu.
Comment
-
-
(od grzecha) U Śv. Tomase - też ładnie. W odróżnieniu od Niemców, którzy pili cappucino, my zafundowaliśmy sobie obiad (gulasz wołowy w ciemnym piwie i wieprzowina z kapustą, wszystko z bramborowymi knedlikami) oraz parę piwek - pyszny Radegast i oczywiście ciemnego Ferdinanda.
odp.Byłem,byłem..w pełni potwiedzam.Tak naprawdę mało jest tam knajpek w podobnym duchu,a szkoda.Na Hradcanach w okolicy kościoła Loretańskiego jest niezła i niedroga knajpa(głownie piwna!)"U Czerneho(albo Czervoneho) Vola".Gorąco polecam
tradytor
Comment
-
-
Sv. Norbert
A ja polecam nowo otwarty chyba w polowie tego roku brewerypub Sv. Norbert (na dziedzincu klasztoru Strachovskyego w Pradze).
Na razie waza tylko jedno piwo ale jakie ...
Pyszny ciemny Sv. Nortbert, moim zdaniem znacznie lepszy niz U Fleku ( i tanszy!)
PS. Mysle ze przydala by sie podbaza brewery puby
czyli puby gdzie robi sie piwo.W Czechach jest kilkadziesiat przynajmniej tak wynika z zakupionej w Pivovarskym Dumu w Paradze ksiazeczki.
Odwiedzilem podczas ostatniej wizyty 3 ( a jeden byl zamkniety) takie przybytki i rzucam teze za najgorsze piwo (jesli takie jest) z tych mini browarow jest zilion razy lepsze niz jakiekolwiek piwo dostepne w naszych sklepach. Oczywiscie glowna przewaga jest brak pasteryzacji slabe filtrowanie czyli obecnosc drozdzy. itd.
W Polsce sa juz 4 takie miejsca ale nie martwmy sie czekajac na kolejne szczegolnie w Gdansku pocieszam sie ze jeszcze parenascie lat temu w Czechach bylo tylko jedno (U Fleku)
Comment
-
-
Re: Sv. Norbert
ptc napisal/a
...W Polsce sa juz 4 takie miejsca ale nie martwmy sie czekajac na kolejne szczegolnie w Gdansku pocieszam sie ze jeszcze parenascie lat temu w Czechach bylo tylko jedno (U Fleku) [/B]tradytor
Comment
-
-
Originally posted by zythum
U Sv. Tomase, Letenska, wystrój znakomity ale... cena piwa ciemnego 40 koron gdy wszędzie piwo kosztuje maks 22 to gruba przesada, stąd głównie Niemcy i wycieczki, piwo jednak znakomite - prawie najlepsze ciemne jakie piłem w życiu (z browaru Ferdinand - sv Tomase już od lat nie warzy swojego piwa), chyba mimo wszystko warto dla smaku i wystroju. Trochę tak sobie traktują Polaków, znaczy nie że są nie -mili ale chcielismy wejść do sali rycerskiej i pani przyleciała i dawaj nam tłumaczyć, że tam to na pewno nie chcemy bo tam jest obowiązek konsumpcji a Polaków na pewno nie stać albo nie będą chcieli nic zamówić i zamknęła nam salę przed nosem. Jak przyszli Niemcy nie było nic takiego i pani im sale otworzyła. Zaznaczam, że byłem tylko z żoną, nie w grupie małolatów bo i lata swoje mamy.Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Comment
-
Comment