Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
Wyświetlenie odpowiedzi
Knajpy w Pradze - jak mowic, jak sie zachowac
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi(...) KOzel (...) Na urquella też szkoda czasu.
- U Černého vola
- U Zlatého tygra
- U Pinkasů
- U Vystřelenýho oka
+ jak ktoś się bardzo uprze, to jeszcze U KalichaLast edited by Pendragon; 2015-02-19, 09:04.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziGeneralnie racja, ale z tym założeniem pozbywamy się wizyt w hospodach, które jednak odwiedzić należy:
- U Černého vola
- U Zlatého tygra
- U Pinkasů
- U Vystřelenýho oka
+ jak ktoś się bardzo uprze, to jeszcze U Kalicha
Comment
-
-
W lokalach nowej fali można zamówić bodajże "vzorki" czyli takie próbki 100 ml piwa, ale nie jest to jakoś bardzo powszechna praktyka. Na pewno w Prague Beer Museum jest taka opcja, w innych przybytkach szczerze mówiąc nie pamiętam.
Co do czeskich klasyków to faktycznie do Zlatego Tygra czy "U Hrocha" można wpaść na jednego Pilznera, ale U Cernego Vola to komercha pełną gębą, Ci co się tym miejscem zachwycają w 3/5 przypadkach nigdy porządnej hospody na Żizkovie nie zaliczyli, a jedynie to co im przewodnik na wycieczce polecił.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi........ale U Cernego Vola to komercha pełną gębą, Ci co się tym miejscem zachwycają w 3/5 przypadkach nigdy porządnej hospody na Żizkovie nie zaliczyli, a jedynie to co im przewodnik na wycieczce polecił.
Comment
-
-
Dlaczego? Ja się nie zachwycam tym miejscem.
W przeciwieństwie do co poniektórych, nie podpisywałem petycji w sprawie uratowania tej hospody.
Ale przy okazji - na czym niby ta komercja polega?Last edited by Pendragon; 2015-02-22, 19:02.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pendragon - chyba na tym, że leży na komercyjnym szlaku... Fakt, niw byłem ze cztery lata w tym przybytku, ale wcale mi się nie wydawało, że barman podając piwo walnął na stół kufle, aż piana podskoczyła (o minie nie wspominając) - że robi to pod publikę. Może wychwalać nie ma co, ale przechodząc z sentymentu chętnie wstąpię.
A co do koncerniaków, to i taki gambrinus w knajpie pokroju czarnego wołu smakuje jakoś lepiejseks to nie wszystko, jest jeszcze piwsko:P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziDlaczego? Ja się nie zachwycam tym miejscem.
W przeciwieństwie do co poniektórych, nie podpisywałem petycji w sprawie uratowania tej hospody.
Ale przy okazji - na czym niby ta komercja polega?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziW lokalach nowej fali można zamówić bodajże "vzorki" czyli takie próbki 100 ml piwa, ale nie jest to jakoś bardzo powszechna praktyka. Na pewno w Prague Beer Museum jest taka opcja, w innych przybytkach szczerze mówiąc nie pamiętam.
wzrosła do ok 30 Troche jestem zaniepokojony czy podołam wyzwaniu i czy uda sie wypić w każdej z nich po 1-2 piwa
Comment
-
-
Witajcie po urlopie. Wróciliśmy, pogoda świetna, żyjemy, kilka słów o tym, jak było.
Porobiłem mapki knajp z podziałem na Prage 8, Zizkow i centrum. Tak po krótce:
Praga 8:
-U zpéváčků ve tři ráno, Pernerova, Karlín - typowa mordownia koło naszego hotelu. Prawie codziennie wpadalo dwóćh kolesi pograć na gitarze, klawiszach czy flecie do piwa. Wszyscy radośni i przyjazni. Rewelacja. Piwa 2 - PU i Gambrinus, ale klimat rewelka. Zdecydowanie polecam
-Peter's Burger Pub Pernerova 10/32, bardzo dobre burgery, genialne wprost hronolki, ale przede wszystkim - lany kocur, w czasie naszego pobytu Samurai IPA. Git, choć już lekko turystycznie
-Pivovarský Klub Křižíkova 272/17, klimat jak dla nas średni, piw lanych 6, butelek całe multu, choć ja butelek w pubach nie pijam. Bardzo dobry Bernard, pils o bardzo przejemnej goryczce, bez wad, pijalny jak cholera!
Zizkov
-U Slovanské lípy Koněvova 288/1, fajna knajpa, dobre ceny, kranów chyba 6 czy 8, w tym wynalazki jak Red Ale, bardzo dobre polotmave z jakiegoś lokalnego browaru..
- Království Kubelíkova 1215/36, knajpa z laną Cerną Horą, spory wybór, fajny klimat, dobrzy ludzie i ceny
-Restaurace U Houdků Bořivojova 693/110, świetne żarcie, wielkie porcje i bardzo smaczne. Lany kozel tmavy, ale jakoś smacznie. Z ciekawostek lana kofola!
Te knajpy zrobiły na nas najlepsze wrażenie, choć odwiedziliśmy jeszcze sporo innych. W ramach podróży skoczyliśmy też na dzień do Pilzna. A tam:
-Na Parkánu Veleslavínova 59/4 w muzeum piwowarstwa. Bardzo turystycznie, ale 11-15 dobre lancze. Piwnie warty uwagi PU niefiltrowany, rzeczywiście jest różnica
Tuż obok tej knajpy jest malutki bar (2 stoliki) z 4 kranami, leje się z nich Primator. Był np APA i Red Ale, bardzo dobre. Dużo butelek, w tym najtańszy Imperial Stout jaki piłem (33kc/033l) z browaru Falkon (Zatec, Czechy). Mają też od nich IPĘ za 40 kc, bardzo smaczna, porobiłem fotki, może zamieszczę w wolnym czasie.
-Klub malych pivowarow Nádražní 262/16 - śmieszna knajpa. 8 kranów, wszystkie czeski kraft plus dużo butelek, wystrój harcerski, klimat - lokalny, miejsce warte odwiedzenia.
To chyba tyle na szybko. Praga super, Pilzno też, Czesi górą:P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP Wyświetlenie odpowiedziZ ciekawostek lana kofola!
Ostatnio rozpowszechniły się też točené limonady.
Comment
-
Comment