Mapy piwne -> gps

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Mapy piwne -> gps

Witam,
    czy wie ktos moze jak latwo punkty z map piwnych Pendragona na gpsa firmy Garmin?

bede wdzieczny za pomoc.

pozdrawiam
    Karol
    LP
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Edit do postu na gorze bo widze ze czasownik polknelem

czy wie ktos moze jak latwo przeniesc punkty z map piwnych Pendragona na gpsa firmy Garmin?

Serio nikt nic nie wie na ten temat?
    Pendragon masz jakis sensowny pomysl?

Podejrzewam ze jest jakas lepsza metoda niz wbijanie wspolrzednych browarow recznie do gpsa
    Last edited by karol1000; 2015-11-18, 16:10.
    LP

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

Panie, ja się na tm nie znam. Zatrzymałem się w edukacji na kodzie html
      Wujek google nic nie wyrzucił? Bo mi owszem coś, ale i tak nic z tego nie rozumiem.
      Być może pomógłby ci program OziExplorer.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23925

Jeśli można mu wgrać plik KML, to trzeba ściągnąć z mapy pendiego plik w opcjach mapy
        Download KML
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Pepek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.04
          • 1500

Tu chodzi konkretnie o konwersję punktów Google Maps na format który "łyknie" Garmin.
          Można to zrobić oczywiście za pomocą OZIEx, ale lepiej skorzystać z darmowego i mniej skomplikowanego softu-konwertera GPSBabel -> http://www.gpsbabel.org/

Ja to robię tak:
          1. Wchodzę w mapy Pendiego i wybieram interesujący mnie kraj np. naszą Polskę.
          2. Klikam w te 3 kropki na belce tytułu (koło lupki-szukaczki)
          4. Wybieram "pobierz KML"
          5. W okienku "Eksport do formatu KML" rozwijam listę i wybieram kategorię np. "browary czynne" i zaznaczam "Eksport do pliku KML zamiast KMZ (nie uwzględnia ikon niestandardowych)"
          6. Zapisuję plik *.kml na dysku.
          7. Odpalam GPSBabel.
          8. W okienku input wybieram file format Google Earth (Keyhole) Markup Language - czyli KML i wskazuję pobrany plik *.kml.
          9. W okienku output wybieram file format GPX XML czyli GPS eXchange Format, wybieram ścieżkę zapisu, ew. zmieniam nazwę pliku.
          10. Nie grzebię w żadnych innych opcjach, klik w OK i dosłownie w sekundę jest gotowy plik *.gpx
          11. Skonwertowany plik wrzucam do pamięci odbiornika lub na kartę do folderu \Garmin\GPX.

Koniec, kropka - można się cieszyć namiarami w tym przypadku czynnych browarów polskich w swoim Garminie.

Zaznaczam, że pkt. 11 odnosi się do turystycznych (outdoorowych) odbiorników Garmina (np. seria Oregon), nie wiem czy podobnie jest w tych stricte drogowych.

Można oczywiście konwertować do dedykowanych formatów Garmina np. *.gpi, ale uniwersalny format GPX uważam za najlepszy, bo "odpalimy" go chyba w każdym programie mapowym lub GIS na kompie, aby np. dalej go edytować.
          Pepek

Piwo pijesz - dłużej żyjesz !!!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

A czy ten Babel mógłby być dla mnie przydatny w drugą stronę?
            On tylko konwertuje, czy ma też podgląd mapy?
            Mam na myśli aktualizacje map, wygodniejszą pracę nad nimi.
            Czyli siedzę sobie w jakimś programie (piszesz o programach mapowych - jakich? nie znam tematu), pracuję nad mapą (czyli plikiem .gpx) i zapisuję do pliku .kml by wrzucić do google maps.
            Jest to technicznie możliwe przy użyciu excela, ale w ten sposób traci się kolorowe rozróżnienie znaczników (zazwyczaj wielkość browarów) - wszystkie browary są czerwonymi łezkami. Nie znam metody by to ominąć.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• karol1000
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.09
              • 1823

Dzieki Pepek, właśnie na takie objaśnienie liczyłem.

Mam nawigację do osobówki, zrobiłem jak piszesz. Ale nie wiem jak teraz znaleźć te dane na nawigacji. Na mapach automatycznie ich nie ma, a w opcjach POI nie widzę żadnych nowych kategorii. U ciebie te punkty lądują automatycznie na mapie?
              LP

Comment

• Pepek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.04
                • 1500

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                A czy ten Babel mógłby być dla mnie przydatny w drugą stronę?
                On tylko konwertuje, czy ma też podgląd mapy?
                Mam na myśli aktualizacje map, wygodniejszą pracę nad nimi.
                Czyli siedzę sobie w jakimś programie (piszesz o programach mapowych - jakich? nie znam tematu), pracuję nad mapą (czyli plikiem .gpx) i zapisuję do pliku .kml by wrzucić do google maps.
                Jest to technicznie możliwe przy użyciu excela, ale w ten sposób traci się kolorowe rozróżnienie znaczników (zazwyczaj wielkość browarów) - wszystkie browary są czerwonymi łezkami. Nie znam metody by to ominąć.
                No ja też specjalistą w dziedzinie geodezji nie jestem , ale powiem to co wiem.
                GPSBabel działa w drugą stronę - konwersja GPX -> KML jest jak najbardziej możliwa. Może on konwertować w obie strony kilkadziesiąt formatów (lista rozwijalna w formacie). Tak na marginesie to o 3/4 z nich to nie wiem nic.
                Program ten tylko konwertuje, nie ma podglądu - tu trzeba sie posiłkować innymi programami mapowymi lub chociażby Google Earth, bo on "łyka" swoje natywne formaty KML, KMZ jak też i GPX. Myślę, że na Twoje potrzeby w zupełności duet Google Earth / Maps wystarczy.
                Programów mapowych czy GIS jest od groma i trochę zarówno za większą i mniejszą kasę jak też i za friko. Ja tam trochę grzebałem we wspomnianym przez Ciebie OZIm, możesz spróbować Global Mappera, GPS Map Edita, OKMap. Bardzo często korzystam z garminowych Base Campa i Map Source'a. Tylko w tych programach jest jedno ale - są one "gołe" lub mają niezbyt szczegółowe mapy bazowe, zatem trzeba dogrywać mapy albo wektorowe, albo skalibrowane rastrowe. To dodatkowa robota i często spore koszty jeśli weźmiemy pod uwagę produkty komercyjne lub mapy kupowane w Wojewódzkich Ośrodkach Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej.
                Co do ikonek to niestety nie pomogę - nie znam myku aby zdefiniować określony plik graficzny do danego wiersza/rekordu w excelu. Może wypowiedzą się inni bardziej obeznani w temacie.
                Pepek

Comment

• Pepek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.04
                  • 1500

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dzieki Pepek, właśnie na takie objaśnienie liczyłem.

Mam nawigację do osobówki, zrobiłem jak piszesz. Ale nie wiem jak teraz znaleźć te dane na nawigacji. Na mapach automatycznie ich nie ma, a w opcjach POI nie widzę żadnych nowych kategorii. U ciebie te punkty lądują automatycznie na mapie?
                  No właśnie tego się obawiałem, że odbiorniki drogowe to inna bajka, na której w ogóle się nie znam. U mnie każdy GPX, obojętnie czy to pojedynczy punkt czy grupa punktów wrzucony do wspomnianego folderu \Garmin\GPX jest widoczny z automatu na każdej mapie od zoomu 500m, bo tak sobie ustawiłem jego skalę dla waypointów użytkownika. Nie wiem - może powinieneś pogrzebać w tej opcji, może masz w ogóle wyłączone wyświetlanie własnych punktów, może powinieneś coś zamieszać w menedżerze waypointów?
                  Nie wiem czy drogowe garminy mogą przyjmować dowolne nazwy plików jak mój Oregon i to może być problem.
                  A może ten sposób zadziała - spróbuj "dograć" do "zaszytych" w mapach POI browarowy plik lub pliki *.gpx przy pomocy garminowego POI Loadera - powstanie wtedy jeden plik *.gpi. W tym przypadku po wysłaniu tegoż pliku do odbiornika u mnie powstaje nowa kategoria extras, a w niej podkategorie odpowiadające poszczególnym plikom gpx, które zostały dodane.
                  Pepek

Comment

• karol1000
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.09
                    • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pepek Wyświetlenie odpowiedzi
                    A może ten sposób zadziała - spróbuj "dograć" do "zaszytych" w mapach POI browarowy plik lub pliki *.gpx przy pomocy garminowego POI Loadera - powstanie wtedy jeden plik *.gpi. W tym przypadku po wysłaniu tegoż pliku do odbiornika u mnie powstaje nowa kategoria extras, a w niej podkategorie odpowiadające poszczególnym plikom gpx, które zostały dodane.
                    Tak wlasnie wczoraj wieczorem juz zrobilem i punkty sa na mapie.
                    Niestety zaznaczone sa dość małą kropką i giną trochę w gąszczu dużych ikonek typu restauracja czy stacja benzynowa. Ale grunt że są one w gpsie i mogę zawsze sprawdzić jak daleko od planowanej trasy znajduje sie najbliższy browar
                    Dzięki za pomoc!
                    LP

Comment

Przetwarzanie...
                    X