Raport piwny: Chorwacja Słowenia czesc I

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Piwny raport a.d. 2010. Dalmacja, okolice Zadaru.
    W każdym sklepie jest kilka, kilkanaście piw do wyboru. Wiadomo dominują piwa jasne, głownie z 3 browarów, Pivovara Karlovacko, Zagrebacka Pivovara oraz Carlsberg Croatia czyli Panonska Pivovara. Wybór piw z tych browarów jest dość szeroki. Lokalnym średnim browarem którego piwa jeszcze spotkałem to Buzetska Pivovara. Trafiłem również piwa ze Słowenii( Lasko Zlatorog, Union Pils, Union Pivo, Union Tamno, Kaltenberg) czy Bośni (Sarajevsko, Entel). Zapewne na północy Chorwacji lub Slawonii wybór jest większy, bo znajduje się tam kilka mniejszych browarów. Piwa są droższe niż w Polsce, średnio przeciętne piwo butelkowe 0,5 w sklepie kosztuje 6-7 kun, to jest około 6-7 zł. Piwa licencyjne robione w Chorwacji : Carlsberg Croatia ( Tuborg, Tuborg Lemon) , Zagrebacka Pivovara (Staropramen, Becks, Stella Artois) kosztują powyżej 7 kun. Piwa importowane są jeszcze droższe. Piwa puszkow są znacznioe droższe niż ich butelkowe odpowiedniki - średnio więcej o 2-3 kuny. Wszystkie chorwackie piwa są butelkowane do zielonych butelek !! jedyne brązowe butelki jakie spotkałem były ze Słowenii. Bardzo bogata (bardziej niż w Polsce) jest oferta opakowań. Butelka: 0,25 ; 033; 0,5 l. Puszka : 0,33 ; 0,5 l. Pet : 0,5 ,1; 1,5 , 2 l. Kaucja to zupełnie inna sprawa. Zależy od sklepu, w sieci Konzum pobieraiu 1,23 kuny, w małych sklepach 3 kuny a w dużych marketach 5 kun (około 3 zł). I tak jak często w Polsce nie chciano mi wrócić pieniędzy bez paragonu.
    Piwo w lokalu kosztuje około 15 kun (około 8 zł). Lokale jeśli posiadają ogródek zawsze mają firmowe parasole. Piwo zawsze podawane jest w firmowym szkle o różnych pojemnościach, w zależności jakie piwo się zamówi

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedzi
      przeciętne piwo butelkowe 0,5 w sklepie kosztuje 6-7 kun, to jest około 6-7 zł.
      Coś tu nie gra...

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• dryx
        • 2002.04
        • 1735

no zgadza się Powinno być 3-4 zł

Comment

• dryx
          • 2002.04
          • 1735

Birofilia.
          Szkło jest w dużym wyborze o różnej pojemności i kształtach. Barmani są z reguły bardzo mili i starają się pomóc.
          Nigdzie w lokalach nie spotkałem podstawek na stołach czy do podawanego piwa. W kilku lokalach podstawki były dostępne jeśli się o nie poprosiło. Otrzymywałem z reguły po kilka sztuk. Zawsze się dziwili i pytali po co mi są te podstawki. Wyglądało na to, że jestem pierwszą osoba która pyta się o te rzeczy i je kolekcjonuje.
          W browarach, które odwiedziłem bez problemu dostałem podstawki i etykiety. Zawsze byli ciekawi skąd przyjechałem, skąd wiem o ich browarze itd. Generalnie obsługa bardzo miła.

Comment

• dryx
            • 2002.04
            • 1735

Piwa.
            Specjalne za piwami nie jeździłem. W sumie byłem w 4-5 sklepach i udało mi się kupić następujące piwa:
            Chorwacja:
            Karlovacka Pivovara: Karlovacko, Karlovacko Rally,Karlovacko Next
            Zagrebacka Pivovara: Ozujsko, Ozujsko Cool, Tomislav, Staropramen, Becks, Lowenbrau, Ozujsko Psenicno
            Carlsberg Croatia (Panonska Pivovara): Pan Lager, Pan Zlatni, Pan Bez Alkohola, Tuborg
            Buzetska Pivovara: Favorit, Adria, K Plus Pivo
            Pivovara Licanka: Velebitsko Tamno, Velebitsko Svijetlo
            Pivovara Cimper: Pilka Tamno, Pilka Svijetlo
            Słowenia:
            Pivovarna Union: Union Svetle, Union Pils, Union Temno
            Pivovarna Lasko : Zlatorog, Kaltenberg
            Bośnia:
            Grudska Pivovara: Entel
            Sarajevska Pivara : Sarajevsko

Z produkowanych w Chorwacji piw widziałem jeszcze Tuborg Lemon oraz Stella Artois , ale te sobie już darowałem. Do tego było kilka importowanych piw typu Budweiser(czeski), Guinness, itd.

Comment

• dryx
              • 2002.04
              • 1735

Piwo w petach.
              W Polsce w petach widziałem Warkę i Tatrę, kiedyś w Biedronce czy plusie Jabłonowo i Sarmackie z Łodzi, Diabelsko Mocne z Witnicy . To wszystko, może jest tego więcej ??
              W Chorwacji piwo w petach jest powszechne i wszędzie go pełno. Pety sa półlitrowe, litrowe, 1,5 i 2 litry. Petowany są piwa marketowe, jak i te popularne typu Karlovacko. Jest tego dużo , w sklepach zazwyczaj zajmują 1/3 piwnej ekspozycji. Za wszystkie pety pobierana jest opłata 0,5 kuny, nie jest to kaucja. Można te butelkę oddać w wybranych sklepach. Dzięki temu naprawdę nie widziałem w Chorwacji nigdzie walających się butelek plastikowych. A u nas nadal ten problem jest nie rozwiązany

Comment

• dryx
                • 2002.04
                • 1735

piwny raport a.d. 2011 , północna Dalmacja.
                W małych i średnich sklepach do dostania są praktycznie piwa z 3 browarów:
                Karlovačka Pivovara: Karlovačko, Karlovačko Rally (bezalkoholowe), Karlovačko Radler
                Panonska Pivovara: Pan, Pan Zlatni,Pan Radler, Tuborg ; czasami Pan Pšenični
                Zagrebačka Pivovara:Ožujsko, Ožujsko Limun, Ožujsko Jabuka, Ožujsko Pšenično, Beck's, Staropramen oraz importowane.
                oraz powszechnie dostępne jest Lasko Zlatorog ze Słowenii ( nie jest już robione w Chorwacji przez Jadranska Pivovarę w Splicie).
                W dużych marketach dostępne są jeszcze piwa ze Słowenii typu Lasko Dark, Union Pils, Union Tamno i 3 różne smakowo Radlery Union, smakowe piwa Bandidos. Do tego można dostać Adrię z Buzetska Pivovara, piwa z Pivovara Daruvar czy kilka marketowych piw z Bośnii w petach. Ceny piw i kaucji bez zmian. Asortyment opakowań również bez zmian: szkło, puszka i pet stanowią po około 1/3 segmentu każdy.
                Nowości.
                Zmasowany atak piw smakowych. Każdy z koncernów wprowadził na rynek coś nowego.
                Panonska Pivovara - Pan Radler
                Zagrebačka Pivovara - Ožujsko Limun i Ožujsko Jabuka
                Karlovačka Pivovara - Karlovačko Radler
                Pivavarna Union - Union Radler Grapefruit, Lemon i Red Orange.
                Co ważne i charakterystyczne dla tego rodzaju piw, nikt nie ukrywa , że jest to mieszanina piwa i soków. Na każdej butelce jest podane, że piwo stanowi tylko 40 % składu.

Comment

• Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedzi
                  oraz powszechnie dostępne jest Lasko Zlatorog ze Słowenii ( nie jest już robione w Chorwacji przez Jadranska Pivovarę w Splicie).
                  Bo ten już nie warzy od 2010. Stał się magazynem dla Lasko.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• dryx
                    • 2002.04
                    • 1735

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    Bo ten już nie warzy od 2010. Stał się magazynem dla Lasko.
                    Zgadza się, wspomniałem o tym fakcie w wątku o chorwackim Kaltenbergu

Comment

Przetwarzanie...
                    X