Trzeba pamiętać, że we Frankonii i Górnym Palatynacie popularne są jasne koźlaki
Turystyka piwna - Niemcy - ciekawe miejsca
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziWeekendowy wyjazd, pewnie myśli o zakupach w niedzielę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziWeekendowy wyjazd, pewnie myśli o zakupach w niedzielę.604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grodek Wyświetlenie odpowiedzi2. Czy w jakiś większych miasteczkach supermarkety mają w swojej ofercie piwa z okolicznych małych browarków, czy też królują ogólnodostępne koncerniaki .... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziW marketach typu Rewe czy Tengelmann możesz liczyć na ofertę z szerokiej okolicy. Co innego dyskonty.
Poszukaj proszę getranków z sieci: Sagasser, Fristo, Logo, Markgrafen. Tam znajdziesz tego czego oczekujesz. Warto również odwiedzić market Globus, który oferuje najszerszy asortyment piwa i spożywki ze wszystkich marketów działających w Niemczech.
Comment
-
-
Sezonowość we Frankonii ma ogromne znaczenie, piwa tak samo jak i w Bawarii zmieniają się wraz z kalendarzem. Latem we Frankonii z koźlaków udało mi się w ubiegłych latach otrzymać zawsze Bocka z Kundmullera, reszta browarów nie miała go już w ofercie. W jakimś markecie jest jeszcze Pikantus a tak to zostają sklepy stricto specjalistyczne z klasykami pokroju Celebratora i Aventinusa, ale to Monachium.
Bamberg nie jest ai trochę przereklamowany to miasto z wieloma browarami, świetnym klimatem przybrowarnianych knajp i dobrym piwem. Do tego to niezła baza wypadowa do okolicznych browarów wiejskich. Nie wiem co próbowałeś ale w mojej opnii Schlenkerla i Spezial warzą wyśmienite piwa ogółem, do tego "a U" z Mahrsa, pils z Keesmana, Zwergla z Fassli - dla mnie czołówka.
Comment
-
-
Jako, że nie mogę edytować już a coś mi się jeszcze przypomniało :
We Frankonii lokalne piwo to wartość najwyższa, więc nawet w podstawowych getrankach Rewe nie ma problemu by nabyć ze 30-40 różnych piw regionalnych i to czasem bardziej koncerniaków trzeba się doszukiwać niż na odwrót.
Co do pozostałych twoich propozycji to Berlin jest alternatywą, sporo ciekawych piwnie miejsc, ale zatłoczenie nieporównywalnie większe od Bambergu. Drezno nie ma startu, już lepsze wrażenie robią frankońskie mieściny pokroju Forchheim, Erlangen lub Schesslitz.
Comment
-
-
Świetny moim zdaniem pomysł na całodniową pieszą wycieczkę po okolicach Gräfenberg (Górna Frankonia) i spróbowanie specjałów z 5 okolicznych browarów:
604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
-
No to jest jedna z opcji. Podczas planowania podróży koniecznie sprawdź na stronie browaru/ratebeer godziny otwarcia knajpy przybrowarnianej, bo te są bardzo różne, szczególnie w weekend: jedni są zamknięci w niedziele, drudzy czynni np. do 13.00, inni zamknieci w sobote itd. - dostosowanie godzin otwarcia do terminu wycieczki to podstawa. I tu sporą przewagę ma Bamberg, bo nie dość, że z wyszynkiem na miejscu masz 9 browarów, kilka dobrze zaopatrzonych getranków to jeszcze 2 sklepy specjalistyczne (Bierotheka i Fan Shop Weyermana z różnymi piwami z całych Niemiec, także craftami) to jeszcze linie autobusowe do pobliskich wiosek (Mammelsdorf, Merkendorf, Drosendorf...) gdyby Ci opcji zabrakło.
Comment
-
-
Kurczę kusi mnie ten Bamberg niesamowicie , tym bardziej że to ma być wspólny z małżonką, urodzinowy wyjazd. Z drugiej strony te małe, frankońskie miasteczka też mają swój niesamowity urok.604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
-
Jak dobrze pokombinujesz, zaplanujesz odpowiednio wcześniej, to masz szansę ponapawać się atmosferą Bambergu i znaleźć czas na (krótki) wypad na frankońskie "zadupie".
Weź pod uwagę, że na południu Niemiec degustację piwa zaczyna się w zasadzie przy śniadaniu, więc piwny dzień jest dość długi...
A wiesz, Bamberg to jednak takie trochę piwne Lourdes i Watykan w jednym (przy całym szacunku, rzecz jasna...).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grodek Wyświetlenie odpowiedziKurczę kusi mnie ten Bamberg niesamowicie , tym bardziej że to ma być wspólny z małżonką, urodzinowy wyjazd. Z drugiej strony te małe, frankońskie miasteczka też mają swój niesamowity urok.
Polecam ze względu na ilość browarów w jednym mieście .
Parkowałem przy Würzburger Str. obok był REWE Getrankemarket , całej oferty nie pamiętam bo kupowałem tylko piwa z Bamberga .
Bardzo ładne miasto , turystów sporo , można odwiedzić muzeum browarnictwa .
No i nie jest zbyt drogo .W tym roku też jadę + dodatkowo odwiedzę okoliczne miejscowości
między innymi Viereth-Trunstadt. W okolicy Bamberga jest tego dużo ciężko wybrać .
Najbardziej mi smakowało piwo z Mahrs Brau i Schwarzla z Klosterbrau . Ogólnie wszystkie były dobre .Nie odwiedziłem tylko Ambrausianum było zamknięte.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi(..)Podczas planowania podróży koniecznie sprawdź na stronie browaru/ratebeer godziny otwarcia knajpy (...).
Comment
-
-
Bedąc w sobotę w Bambergu należy wziąć pod uwagę, że browar Special zamyka o 14, a Keesmann o 15.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
Comment