wybieram się na Słowację w najbliższą okolicę przejścia granicznego opodal Piwnicznej. zna ktoś jakieś dobrze zaopatrzone sklepy z browarem i ciekawe knajpki z piwem rzecz jasna, gdzie można coś zjeść przy okazji???
pilne!!!
No z tym u naszych południowych sąsiadów nie powinno być raczej problemu.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
tu się mylisz kolego kiszot! w samym Mniszku n. Popradem są dziesiątki sklepów, ale żadnej knajpy. na mapie widnieją dwie - w jednej już jest sklep, druga rzekomo 1 km od granicy nie istnieje (przynajmniej jej nie znaleźliśmy), trzecia ok. 1,5 km za kościółkiem... tyle, że po marszu jedną stronę nie miałem już ochoty sprawdzać w drugą stronę. same sklepy też nie zrobiły na mnie wrażenia - owszem można płacić złotówkami (przeliczniki 1:10 lub wyżej im bliżej granicy), ale wybór piw ciemnych nader skromny. kupiłem tylko Zlotego Bazanta, Sarisa, Topvar. Steiger, Tatran, Corgon były tylko jasne. a reszta? następnym razem chyba wybiorę się do Tesco w Presowie lub Popradzie.
Może ktoś wie jak daleko od granicy do jakiegoś knajpy z browarem.
Wiem, że przy granicy są sklepiki, ale mnie interesują knajpki.
Proszę o odpowiedz, jadem 26-30 czesrca, pociągiem z synem.
Idąc od Cadcy do Skalite w godz od okolo 19:00 do około 1:00 w pamięci utkwiła mi jedna knajpka w Ciernem bo piwo mi ulżyło niesamowicie w tym "maratonie". Potem wiem że jeszcze jest w Skalite ale czy była otwarta to niepamiętam. Ale jak w Skalite to proponuje zajrzeć do prywatnej winiarni w Skalite i wziąść na zapas pare litrów.
e-prezes napisał(a) wybieram się na Słowację w najbliższą okolicę przejścia granicznego opodal Piwnicznej. zna ktoś jakieś dobrze zaopatrzone sklepy z browarem i ciekawe knajpki z piwem rzecz jasna, gdzie można coś zjeść przy okazji???
pilne!!!
Za przejściem granicznym w Piwnicznej nie ma problemu ze znalezieniem sklepu z pełnym wyborem słowackich piw. W Mniszku nad Popradom gorzej z knajpami - bodaj dwa kilometry od granicy, tuż przy głównej drodze jest restauracja, w której możesz napić się beczkowego Smadnego Mnicha. I to tak właściwie tyle, bo po więcej musiałbyś pojechać do Starej Lubovni. Zajazd U Franka (przy drodze na Kezmarok, na pierwszym skrzyżowaniu po zjeździe z wielkiej góry w prawo) daje co do wyboru kilka gatunków lanych piw i kilkanaście butelkowych. A kuchnia jaka wspaniała... Zachęcam!
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Właśnie powróciłem z wyprawy nad jezioro "Zemplinska Sirava", z kąd przywiozłem kilka piwek do degustacji.
oto one:
Saris svetle pivo alk.4,8% eks.12% but.0,5litra
Velkopopovicky kozel alk.3,8% eks.10% but.0,5litra
Gemer standard alk. min. 3% eks. podejrzewam 10% but.0,5lit.
Smadny mnich alk.4,1% eks.10% but.0,5lit.
Gambrinus alk.3,9% eks.10% but.0,5lit.
Corgon alk.3,3% eks.10% but.0,5lit.
Ceny od 14 koron do 20 koron.(napewno 20 kosztował saris reszty nie pamiętam)
Zapowiada się kilka miłych chwil!!
Comment