Jak otworzyć sklep z piwem?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sklep-piwowar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 559

Czapayew napisał(a)
    W UM Katowice pod koniec ubieglego roku podano mi kwotę 512 PLN/za rok.
    Jest to opłata za pierwszy rok ,natomiast w następnym już nie jest tak przyjemnie .Opłata naliczana jest od wykazanego obrotu tzn.może być to kilka tysięcy zł.Jest to duże obciążenie dla sklepów specjalistycznych które mają w ofercie tylko piwo ,bo od każdej zarobionej złotówki zapłacisz tym wiekszą opłatę za zezwolenie na następny rok.

Comment

• korba99
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.02
      • 1

albeertos napisał(a)
      Wtedy w grę wchodzi odpowiednie zabezpieczenie kredytu, a mało kto by ryzkował utratę samochodu lub domu, bo w razie niepowodzenia zostaje z niczym.
      Nie wiem ile planuje zainwestować w taki sklep tajemniczy forumowicz, aczkolwiek według moich obliczeń na początek potrzeba minimum ok. 20-25 tys. złotych, a to już jest kwota dosyć pokaźna. Nie mogąc sobie wliczyć w koszty odsetek od takiej pożyczki, to dość spore obciążenie dla początkującego biznesu.
      Wyjściem byłoby przedstawienie w funduszu poręczeń dobrego Biznes Planu, ocenianego przez kredytodawcę i fundusz poreczeń - po zgodnej akceptacji mogliby dac na początek np. 50% wymaganej kwoty do uruchomienia przedsięwzięcia z karencją spłaty powiedzmy, z pół roku. Póki co to są mżonki, bo wszyscy chcą włąśnie tych 6 miesięcy działalności i koło się zamyka.
      proponuję rozejrzeć się w swojej miejscowości lub w trochę większej w okolicy za instytucją o nazwie INKUBATOR PRZEDSIĘBIORCZOŚCI. taka instytucja dysponuje często FUNDUSZEM, który udziela właśnie pożyczek na otwarcie własnego interesu. niestety trzeba przygotować biznesplan i przedstawić zabezpieczenie. ale jest to chyba najlepsza propozycja dla nowopowstającej firmy. często takie INKUBATORY udzielają preferencyjnych, w porównaniu z bankami, pożyczek. można też spróbować połączyć ofertę INKUBATORA z np. FUNDUSZEM PORĘCZENIOWYM. proponuję (ale nie jestem w 100%) pewny odwiedzenie strony:
      www.parp.gov.pl może tam znajdą się jeszcze jakieś dodatkowe informacje, na temat wsperania przedsiębiorczości.
      powodzenia

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Z tego co wiem od swoich klientów, to uzyskanie forsy takiego funduszu też jest bardzo problematyczne. Generalnie polityka jest taka, że dużo się trąbi o wspieraniu małej i średniej przedsiębiorczości, a w praktyce rzuca się kłody pod nogi każdemu nowemu przesiębiorcy. Po prostu pewien kapitał na rozpoczęcie działalności trzeba skombinować z własnych środków lub z kredytu na osobę fizyczną. 25000-30000 to wcale nie jest kwota nie do uzyskania, pod warunkiem, że osoba chcąca rozkręcić dziłalność obecnie uzyskuje dochód z innego tytułu, czyli z zatrudnienia na umowę o pracę, kontrakt menadżerski lub posiadająca udokumentowana ciągłość umów o dzieło. I niekoniecznie wymagane jest od razu zabezpieczenie hipoteką lub zastawem, w zależności od rodzaju kredytu może to być jeno weksel lub poręczenie jakiejś osoby, która w nas wierzy

Większym problemem jest powodzenie takiej działalności. Nie wiemy, o jakie miasto chodzi, nie wiemy, jak u anonimowego kolegi z kontaktami i z możliwościami ich zdobycia. Za dużo niewiadomych w tym równaniu, żeby podać jakiekolwiek rozwiązanie.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• celt_birofil
          † 2017 Piwosz w Raju
          • 2001.09
          • 4469

No i oczywiście kampania reklamowa.
          Z braku specjalistycznego sklepu w Bielsku, zaopatruję się zwykle w hipermarketach i nie obserwuję specjalnego zainteresowania piwami zagranicznymi. Czasem ktoś "zaszaleje" i kupi Heinekena, czasem coś niemieckiego lub irlandzikego (przeważnie na St. Patrick's Day). Ale żeby degustować produkcję belgijską albo francuską? To już raczej nie. Co w tym zakresie?
          Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• kopernik
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.11
            • 204

"W tym zakresie" karty rozdaje cena i nawet super profesjonalna kampania reklamowa nie podniesie sprzedaży. Myślę że szkoda zachodu i kasy na promocję zachodnich piw.

Comment

• crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1255

Moim zdaniem, w takim niszowym przedsięwzięciu podstawą jest wiedza o rynku. To nie sklep ogólnospożywczy, który (prawie) zawsze znajdzie klientów. Jeżeli w BB nie ma takiego sklepu, to kolega celta_b z pewnością wypełni lukę - w końcu to duże miasto, potencjalni klienci na pewno są, trzeba by ich tylko poinformować. Trzeba by jednak dobrać odpowiednią skalę przedsięwzięcia, a przy braku odpowiedniej informacji - zacząć bardzo ostrożnie. Wybadać pierwszych klientów (może jakaś ankieta?), dostosować ofertę do ich potrzeb. Tak sobie dumam...

A o funduszu poręczeń, o którym - jak mniemam - piszą albeertos i Marusia, można poczytać tutaj .

Comment

• mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

Coś mi się wydaję, że w końcu Celt_birofil będzie miał co chciał.
                Mam jednak nadzieję, że nie zapomni się pochwalić i poinformuje nas o swoim przybytku.
                Życzę powodzenia, niech spełnią się marzenia.

mwa
                Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• maleństwo
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.10
                  • 847

Odp: Jak otworzyć sklep z piwem?

celt_birofil napisał(a)
                  Jeden z forumowiczów (mam nadzieję jedynie chwilowo) ostatnio nieobecny, zastanawia się nad rozkręceniem działalności handlowej w branży nam najbliższej. W związku z tym, w Jego zastepstwie, zapytuję Koleżeństwo - jak podejść do tego zagadnienia (kredyty, biurokracja, itp.)?
                  Cześć. Jest już prawie końcówka października. I jak z tym sklepem? Jest czy nie? Załóż go w Krakowie (lub okolicy) a ja załatwię Ci (za darmo)dostawy z taniej i jednej z lepszych hurtowni w Krakowie. W ogóle napisz coś o tym, bo też się kiedyś przymierzałam, ale jakoś mi to nie wypaliło...

Comment

• Gamzol
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.10
                    • 4

Witam Piwoszy z tego serwisu!!!!!

Jestem nowym piwoszem w waszym gronie i jednocześnie miło mi was poznać.
                    Ja również chciałbym rozkręcić swój biznes. Z tego co tu sie dowiaduje będzie taki sklep niezmiernie trudno utrzymać. Ale cóż, raz kozie śmierć. Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji, że spotkał mnie zaszczyt bycia absolwentem. Mógłbym sobie więc załatwić kredyt na rozpoczęcie działalności w programie tzw. "Pierwsza Praca". Nie wiem, może ktoś z was słyszał o takim czymś? Jezeli miałbym otwierać taki sklepik, to w Poznaniu. Najpierw trza by było przygotować jakąs ankiete, żeby poznać potrzeby potencjalnych klientów. Jeśli nie mam racji, proszę o podpowiedź, pod jakim kątem mniej więcej mają sie rozpocząć przygotowania.
                    Pozdrawiam serdecznie

P.S. Ide dzisiaj na browca, i wpisze sobie pierwsze wypite do mojegodziennika

Comment

• slado
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.07
                      • 1072

mapajak napisał(a)
                      --ciach--
                      Warto również wygospodorować kącik dla piwowarów amatorów z surowcami i sprzętem dla nich oraz dla kolekcjonerów np. ze szkłem do piwa itp.
                      A najlepiej zrobić to w Opolu, będę stałym i wiernym klientem.
                      ART, nie myślałeś o tym...? Sprzedaż wysyłkowa... etc...
                      Oopsss, sorki. To już kwalifikuje się na PW.

Comment

• baklazanek
                        † 2014 Piwosz w Raju
                        • 2001.08
                        • 3562

Jeden sklep piwny w Opolu już był i się zmył No ale nie miał bym nic przeciwko żeby powstał drugi i właśnie fajnie by było gdyby również sprzedawał sprzęt jak i surowce do warzenia piwa.
                        Ps. Od pewnej osoby słyszałem że ponoć są plany na kolejny sklep piwny w Opolu(Dobrze wiem od kogo ale to tajemnica )

Comment

• cielak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 2890

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maleństwo
                          ...Załóż go w Krakowie (lub okolicy) a ja załatwię Ci (za darmo)dostawy z taniej i jednej z lepszych hurtowni w Krakowie...(
                          Czy ja też mogę liczyć na tą tanią hurtownie . Przymierzam się od listopada do otwarcia takiego sklepiku.
                          zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• ergie
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
                            Czy ja też mogę liczyć na tą tanią hurtownie . Przymierzam się od listopada do otwarcia takiego sklepiku.
                            Ojjjjjjjjjj szykuje się huczna lajboCKowa impreza chyba ja ostatecznie zrezygnuję z zimowego snu mniam
                            Last edited by ergie; 2005-10-06, 19:37.
                            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                            ------------------------------------------------------------------
                            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• cielak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 2890

... Przymierzam się od listopada do otwarcia takiego sklepiku.
                              Trochę się to przedłuży. Może od połowy grudnia bedzie działał.

Comment

• cielak
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.03
                                • 2890

Trochę się to przedłuży. Może od połowy grudnia bedzie działał.
                                Niestety "nasz" sanepid robi "lekkie" problemy, ale jak dobrze pójdzie od połowy lutego bedzie działać. Troche też na koncesje trzeba czekać.

Comment

Przetwarzanie...
                                X