Jeden z forumowiczów (mam nadzieję jedynie chwilowo) ostatnio nieobecny, zastanawia się nad rozkręceniem działalności handlowej w branży nam najbliższej. W związku z tym, w Jego zastepstwie, zapytuję Koleżeństwo - jak podejść do tego zagadnienia (kredyty, biurokracja, itp.)?
Jak otworzyć sklep z piwem?
Collapse
X
-
Temat bardzo ogólny i za obszerny aby go dokładnie omówić.
W skrócie wygląda to tak:
- należy znaleść lokalizację i uzyskać pozytywną opinę władz lokalnych (odległości od szkoły, kościoła itp.)
- uzyskać pozytywną opinię Sanepidu
- zarejstrować działalność gospodarczą w Urzedzie Miasta
- uzyskać nr REGON w Urzędzie Statystycznym
- zaresjrtować się jako podatnik podatku VAT w Urzędzie Skarbowym
- zgłosić do ubezpieczenia w ZUS-ie
- założyć konto w banku
Proponuję udać się do miejscowego biura rachunkowego gdzie uzyskasz wszystkie interesujące się wiadomości. Chodzenie i pytanie się po urzędach raczej mija się z celem, chyba ze masz tam kogoś znajomego.
-
-
w sumie tylko dwa pierwsze punkty wymienione przez Mapajaka dotyczą konkretniej sklepów, pozostałe wymienione są standardowe dla prawie każdej działalności gospodarczej.
kredyty to rzecz indywidualna i dyskusja o tym właśnie raczej nie pomoże nikomu w otwarciu sklepu, bo to czynnik chyba najbardziej zmienny w tym wszystkim. choć wskazówki od doświadczonych na pewno będą przydatne
trzeba moim skromnym zdaniem na początek dowiedzieć się jak wygląda sprawa pozwoleń i opłat akcyzowych.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Najlepiej zapytać w banku, w którym ma się otwarte konto.
Najczęściej banki wymagają jakiegoś "stażu" w prowadzenia działalności gospodarczej, nowo otwartym firmom jest trudniej uzyskać kredyt choć jest to możliwe.
Możesz spróbować w banku w którym na przykład miałeś ROR przez dłuższy okres czasu i jesteś ich klientem.
Można wziąść kredyt w złotych (wyżej oprocentowany) lub w euro, dolarach albo frankach szwajcarskich - nisko oprocentowane, ale istnieje ryzyko wzrostu kursu walut obctch.
Comment
-
-
ART napisał(a)
trzeba moim skromnym zdaniem na początek dowiedzieć się jak wygląda sprawa pozwoleń i opłat akcyzowych.
Pozwolenia wydają władze lokalne. Przeważnie nie ograniczają one liczby punktów detalicznej sprzedaży piwa w przeciwieństwie do punktów sprzedaży napojów wysokoprocentowych, których liczba jest limitowana. Gdy nie ma przeszkód dla konkretnej lokalizacji uzyskanie pozwolenia to czysta formalność.
Opłata to kilkaset zł za rok.
Comment
-
-
Co do kredytów - na uruchomienie biznesu raczej nikt nie da. Wymagany staż działalności, min. 6 miesięcy (przynjamniej ja sie z takim spotkałem), żeby wykazać że firma jako tako się kręci i funkcjonuje na rynku. Po tym czasie moga dac kredyt na rozwinięcie działalności.
Dotyczy to zarówno banków, funduszy wspierających małe firmy, jak i funduszy poręczeń - wszystkie chcą udokumentowania że przez pół roku firma działała.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Albeertos ma całkowitą rację. W którymś z ostatnich Pulsów Biznesu opisane są problemy Browaru Góra który z jednej strony ma możliwości rozwoju (potrzebuje kredytu 400 tys. złoty (nie taka wcale wielka kwota) a z drugiej banki powiązane siecią różnych zależności z dużymi koncernami tego kredytu mu odmawiają. W ten sposób browar może stracić odbiorców na czym tylko zyskają duzi. Tak niestety wygląda dzisiejszy neoliberalny porządek rzeczy. Na rynku zostaną tylko ogromne monopole a mały to sobie najwyżej może zbierać puszki po piwie ze śmietnika.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Oj Zygmuś zboczyłeś nieco z tematu - popraw się bo inaczej "ja Cię uczyć każę"bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
albeertos napisał(a)
Co do kredytów - na uruchomienie biznesu raczej nikt nie da. Wymagany staż działalności, min. 6 miesięcy (przynjamniej ja sie z takim spotkałem
Co prawda odsetek od takiego kredytu nie można wliczyć w koszty prowadzenia działalności gospodarczej, ale jak jest to jedyna możliwość uzyskania środków ... .
Po odczekaniu 6-ciu m-cy można się wystarać o kredyt na działlaność gospodarczą i spłacić pożyczkę.
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
Opłata to kilkaset zł za rok."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Wtedy w grę wchodzi odpowiednie zabezpieczenie kredytu, a mało kto by ryzkował utratę samochodu lub domu, bo w razie niepowodzenia zostaje z niczym.
Nie wiem ile planuje zainwestować w taki sklep tajemniczy forumowicz, aczkolwiek według moich obliczeń na początek potrzeba minimum ok. 20-25 tys. złotych, a to już jest kwota dosyć pokaźna. Nie mogąc sobie wliczyć w koszty odsetek od takiej pożyczki, to dość spore obciążenie dla początkującego biznesu.
Wyjściem byłoby przedstawienie w funduszu poręczeń dobrego Biznes Planu, ocenianego przez kredytodawcę i fundusz poreczeń - po zgodnej akceptacji mogliby dac na początek np. 50% wymaganej kwoty do uruchomienia przedsięwzięcia z karencją spłaty powiedzmy, z pół roku. Póki co to są mżonki, bo wszyscy chcą włąśnie tych 6 miesięcy działalności i koło się zamyka.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
Podatek akcyzowy od piwa płaci tylko producent, czyli browar.
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Chyba na początku warto by rozejrzeć się po mieście i zrobić rozpoznanie sklepów, znaczy się asortymentu piw jaki mają do zaoferowania. Trzeba by też porozmawiać wstępnie z hurtownikami żeby dostawa towaru nie skończyła się na Dębowym i Leszku tak jak to miało miejsce w przypadku opolskiego sklepu piwnego.
Comment
-
-
Bakłażanek ma rację, otwieranie kolejnego sklepu z piwem Zywiec, Okocim i Warka mija się z celem, skoro te piwa są dostępne wszędzie.
Trzeba zapewnić sobie dostęp do szerokiego asorymentu różnych gatunków piw. Warto również wygospodorować kącik dla piwowarów amatorów z surowcami i sprzętem dla nich oraz dla kolekcjonerów np. ze szkłem do piwa itp.
Comment
-
Comment