Po powrocie brata ze Szwecji, wypytałem go o nasze piwa na tamtym rynku. Spotkał tylko Broka Sambora, którego cena jest wyższa od Heńka, czy Carlsberga. Woltażowo jednak też większy.
Polskie piwo zagranicą
Collapse
X
-
Nie wiele podróżuję za granicę, lecz za każdym razem się spotykałem z polskimi piwami.Zarówno w byłym NRD, Czechach i Słowacji a nawet w Bawarii. Był to głównie Żywiec i Okocim, innych jakoś nie pamiętam."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Najwiekszym chyba Importerem polskich piw na rynek niemiecki jest firma Lazar-ma ona swoja strone internetowa.
Golly zaklad duzy rozprowadzajacy slaskie wyroby wedliniarskie ma w swojej ofercie Zywca.Tyskie i Okocimia.
Beim schlesier siec chandlowa w Niemczech mozna spotkac piwa opröcz Zywca,Tychy röwniez Amber i Piotrköw.
Ostatnio zrobilem wycieczke po piwa i okazalo sie ze Siec handlowa TRINK Gut röwniez prowadzi sprzedaz Polskich piw-widzialem Ambera i lecha.
Comment
-
-
wyspiarska premiera lodzkiego portera!!!
Dzis w sklepie z alkoholami swiata w Bristolu swoja zagraniczna premiere ma Porter Lodzki. Wspomne nieskromnie ze doszlo tego z moja niewielka pomoca
Wczesniej obok wielu polskich wodek goscily tam Zywiec jasny i porter oraz Okocim (bez mojej pomocy).Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Stacje Benzynowe
W ostatnim czasie rosna jak na drozdrzach Polskie Stacje benzynowe w Niemczech.
W samym Hagen sa Stacje ORlena i STAR na ktörych to mozna zakupic wiele polskich wyroböw miedzy innymi piwa Zywiec,Tychy Okocim.
W slepach fabrycznych Golli gdzie sprzedawalo sie wedliny jest coraz wiekszy wybör innych towaröw od cukierköw do Piwa Zywiec i Tychy
Comment
-
-
W Paryżu znalazłem knajpe z Żywcem, ale ceny nie były zbyt przystępne.
A tak to innych piwek sobie nie przypominam - ale np. w Szkocji zarówno w sklepach jak i w pubach było sporo piwka czeskiego - no ale cóż tam po czeski jak mozna było zapodać sobie świeżutkiego ALENie ma nic gorszego niż ciepłe piwo, nawet oziębła Niemka.
Comment
-
-
Polskie piwa za granicą.
Mam nadzieję, ze nie dubluję jakiegoś tematu, ale nic podobnego nie znalazłem.
Do rzeczy: Interesuje mnie dostępność piw z Polski za granicą, bynajmniej nie w strefach przygraniczych, ale tak na 101% za granicą. Dla przykładu - Żywiec butelka 0,5 litra w Wielkiej Brytanii, dokładniej w Yorku 1,80 funta (~11zł). Informacja pozyskana od siostry obecnie przebywającej w tamtej okolicy. Co do takiego Żywca czy Tyskiego to na pewno można go znaleźć bez trudu, ale może ktoś kiedyś spotkał coś bardziej regionalnego??
Comment
-
-
W Aachen, nieopodal głównego rynku, między budynkami uniwerystetu, znajduje się polska knajpa z polska kuchnią i polskim piwem.
Jak powiedziała mi właścicielka - lokal zajmuje się promocją żywca, ale można tam dostać też okocim jasne pełne, warke specjal i strong, oraz EB.
Wszystkie piwa oczywiście w wersji butelkowej.KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI
Comment
-
Comment