Wraz z moją małżonką zorganizowaliśmy sobie mały wypad za morze do Karskrony. Miasteczko okazało się bardzo urokliwe, czyste (jak to w Szwecji).r Rajem dla piwosza ona niestety nie jest.
Po pierwsze: Są tylko dwa sklepy "Systembolaget" w mieście, gdzie można kupić alkohol z zawartością pow. 5% vol. Pierwszy mieści się w domu towarowym 'Wachtmeister' na ul.Arklimastaregatan 46, a drugi w markecie 'Amiralen', który znajduje się na obrzeżach miasta.
A po drugie, ceny piwek są z lekka odstraszające. Oczywiście zakupiłem i tak prawie 30 piwek (niestety piwosze w szwecji także lubują się w puszkach). Oto przykładowe cenny:
-Anderssons 5,2%vol., but. 0,33cl, z B.Abro -4,5zł
-Blue Zebra 5,5%vol., but. 0,50cl, z B.Spendrups - 6zł
-Elk Brew 7,5%vol., but. 0,33cl, z B.Kopparbergs -5,5zł
-Pripps Bla 5,2%vol., but. 0,33cl, z B. Carsberg Szwecja -5,50zł
-Carnegie Stark-Porter 5,5%vol, 0,50, z B.Carsberg Szwecja - 9zł.
Z polskich piwek można było zakupić Brok'a Sambora, Dojlidy Classic i Czarnego Bossa z Witnicy.
Jeśi chodzi o sklep który znajduje się na promie m/s "Stena Baltica" , wybór piwek jest bardzo ograniczony. Krata Spendrupsa 5%vol, 24x0,33cl (puszka) -55zł, a krata Norrlands Guld -66zł.
Po pierwsze: Są tylko dwa sklepy "Systembolaget" w mieście, gdzie można kupić alkohol z zawartością pow. 5% vol. Pierwszy mieści się w domu towarowym 'Wachtmeister' na ul.Arklimastaregatan 46, a drugi w markecie 'Amiralen', który znajduje się na obrzeżach miasta.
A po drugie, ceny piwek są z lekka odstraszające. Oczywiście zakupiłem i tak prawie 30 piwek (niestety piwosze w szwecji także lubują się w puszkach). Oto przykładowe cenny:
-Anderssons 5,2%vol., but. 0,33cl, z B.Abro -4,5zł
-Blue Zebra 5,5%vol., but. 0,50cl, z B.Spendrups - 6zł
-Elk Brew 7,5%vol., but. 0,33cl, z B.Kopparbergs -5,5zł
-Pripps Bla 5,2%vol., but. 0,33cl, z B. Carsberg Szwecja -5,50zł
-Carnegie Stark-Porter 5,5%vol, 0,50, z B.Carsberg Szwecja - 9zł.
Z polskich piwek można było zakupić Brok'a Sambora, Dojlidy Classic i Czarnego Bossa z Witnicy.
Jeśi chodzi o sklep który znajduje się na promie m/s "Stena Baltica" , wybór piwek jest bardzo ograniczony. Krata Spendrupsa 5%vol, 24x0,33cl (puszka) -55zł, a krata Norrlands Guld -66zł.
Comment