Czeskie impresje

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59
    W piątek podjechałem do Hlucina, gdzie jest mały browar restauracyjny "Avar". Hlucin znajduje się ok. 20 km od przejścia granicznego w Chałupkach. Browar znajduje się przy jednej z ulic odchodzących z północno - zachodniej części rynku (Namesti). Restauracja serwuje dwa rodzaje piwa własnej produkcji "Leżak" i "Tmave" w cenie 15,50 i 16 koron. Oprócz piw własnych restauracja serwuje "Ostravar". Podczas oczekiwania na napełnienie butelki jakiś "Bywalec" zagadywał przyjaźnie. Ogólnie wrażenie pozytywne czysto i bardzo tanie smaczne jedzenie. Przy okazji wizyty w tym browarze, wracając wstąpiłem do supermarketu aby zakupić kilka miejscowych piw. W ofercie było ok. dwudzieściakilka piw i co bardzo charkterystyczne wszystkie czeskie, z marek "zagranicznych" było tylko "Stella Artois" produkowane na licencji przez Staropramen. W przeciwieństwie do Polski gdzie w ofercie każego sklepu jest ok.40 - 50 % piw mocnych, piwa były słabe, większość mieściła się w przedziale 3,6% do 4,5%. Najmocniejszym był Ostravar strong 6%. Myślę że, wynika to z tego, że u Nich istnieje tradycja piwnego biesiadowania, przy którym duzo śpiwają i po prostu się bawią, a u nas niestety często piwo jest traktowane jako najtańszy środek do upicia. Niestety tak jak i u nas nie ma informacji na kontrach o browarze warzącym piwo i tak np. Radegast - producent Pilzensky Prazdroj, Ostravar - producent Staropramen itd. Na zkończenie chciałbym zachęcić Forumowiczów do odwiedzenia czeskich browarów restauracyjnych znajdujących się w pobliżu granicy. Sam próbowałem na Forum zachęcić kolegów z sekcji śląskiej do eskapady po mikrobrowarach, znajdujących się w północno - wschodnich Czechach, ale niestety bez odzewu.
    Proszę !

Napisz to w odstępach bo nie zrozumiałem - trudne do czytania !

Comment

• Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5617

... Sam próbowałem na Forum zachęcić kolegów z sekcji śląskiej do eskapady po mikrobrowarach, znajdujących się w północno - wschodnich Czechach, ale niestety bez odzewu.
      Widocznie słabo się starałeś, lub dobrałeś zły termin. Mam już na swoim koncie jedną udaną forumową eskapadę do Czech, obejmująca browary duże, małe, restauracyjne. Szczegóły tu. A nie są to jedyne browary czeskie, które odwiedziłam, zresztą nie tylko ja.
      Last edited by Maggyk; 2005-10-10, 21:26.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8107

Czyli ciemne już warzą?Bo jak bylismy latem z Adamem to ciemne miało przerwę do jesieni
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• zythum
          • 2001.08
          • 8305

Proponuję wykorzystać wykend majowy na taką eskapadę i w okolicach stycznia założyć konkretny temat a ja dzisiaj założę temat plotkarski na temat wykendu majowego.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• kiszot
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8107

Muszę przekopać kompa bo mam gdzieś fotki Avara.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• pawelek59
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.04
              • 195

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
              Czyli ciemne już warzą?Bo jak bylismy latem z Adamem to ciemne miało przerwę do jesieni
              Ciemne warzą, ale niestety nie spróbowałem (kierowca) a butelkę z patentem miałem tylko jedną. O butelkowane pytałem, ale niestety nie butelkują, nie mieli również podkładek.

Comment

• strzelczyk76
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.11
                • 823

Może by tak zebrać w jednym temacie, chociażby tym (zmienić mu trochę tytuł) - wszystkie namiary i/lub linki (żeby się nie powtarzać) do browarów restauracyjnych w Czechach??

A na taki wypad jak proponuje pawelek59 i inni - też bym reflektował, długi weekend majowy powinien nadawać się jak najbardziej
                NORMALNOŚĆ

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

Comment

• iommi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.07
                  • 1522

Sam próbowałem na Forum zachęcić kolegów z sekcji śląskiej do eskapady po mikrobrowarach, znajdujących się w północno - wschodnich Czechach, ale niestety bez odzewu.
                  Odzewu nie było choćby z jednego powodu - termin wybrałeś nieciekawy. Jak może wiesz, 22 października spotykamy się w Pszowie. I choćby dlatego trudno zarywać kolejny weekend na takie eskapady. Poza tym okoliczności pogodowe nie sprzyjają... Wiosną 2006 roku możemy zaplanować taki objazd, nawet kilkudniowy...
                  A Ciebie zapraszamy na razie do Pszowa, będzie okazja się poznać.
                  Last edited by iommi; 2005-10-11, 09:01.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
                    Może by tak zebrać w jednym temacie, chociażby tym (zmienić mu trochę tytuł) - wszystkie namiary i/lub linki (żeby się nie powtarzać) do browarów restauracyjnych w Czechach??...
                    Może jednak nie w tym temacie, tylko w nowym i to pod warunkiem, że każdy browar będzie omawiany w osbnym poście co by potem łatwiej było mi dzielić, kiedy przyjdzie na to czas, a może przyjść niebawem. Zresztą zaraz założę stosowny temat.
                    Last edited by Maggyk; 2005-10-11, 09:03.
                    Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Iommi, na forum właściwie żaden termin nie jest dobry, bo niemal bez przerwy odbywaja się jakieś imprezy
                      Np. termin majowy też jest beznadziejny, bo przed 1 maja jest giełda w BP z planowanym wypadem do Brześcia i znowu będę miala dylematy, co wybrać jednak jesli ta czeska wycieczka by wypaliła, to obawiam się, że BP znowu by straciła uczestniczkę imprez wiosennych
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Maggyk
                        Szara Adminiscjencja
                        🍼
                        • 2004.05
                        • 5617

Temat już założony. Do opisywania browarów restauracyjnych w Czechach zapraszam tu.
                        Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

Przetwarzanie...
                        X