Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59
W piątek podjechałem do Hlucina, gdzie jest mały browar restauracyjny "Avar". Hlucin znajduje się ok. 20 km od przejścia granicznego w Chałupkach. Browar znajduje się przy jednej z ulic odchodzących z północno - zachodniej części rynku (Namesti). Restauracja serwuje dwa rodzaje piwa własnej produkcji "Leżak" i "Tmave" w cenie 15,50 i 16 koron. Oprócz piw własnych restauracja serwuje "Ostravar". Podczas oczekiwania na napełnienie butelki jakiś "Bywalec" zagadywał przyjaźnie. Ogólnie wrażenie pozytywne czysto i bardzo tanie smaczne jedzenie. Przy okazji wizyty w tym browarze, wracając wstąpiłem do supermarketu aby zakupić kilka miejscowych piw. W ofercie było ok. dwudzieściakilka piw i co bardzo charkterystyczne wszystkie czeskie, z marek "zagranicznych" było tylko "Stella Artois" produkowane na licencji przez Staropramen. W przeciwieństwie do Polski gdzie w ofercie każego sklepu jest ok.40 - 50 % piw mocnych, piwa były słabe, większość mieściła się w przedziale 3,6% do 4,5%. Najmocniejszym był Ostravar strong 6%. Myślę że, wynika to z tego, że u Nich istnieje tradycja piwnego biesiadowania, przy którym duzo śpiwają i po prostu się bawią, a u nas niestety często piwo jest traktowane jako najtańszy środek do upicia. Niestety tak jak i u nas nie ma informacji na kontrach o browarze warzącym piwo i tak np. Radegast - producent Pilzensky Prazdroj, Ostravar - producent Staropramen itd. Na zkończenie chciałbym zachęcić Forumowiczów do odwiedzenia czeskich browarów restauracyjnych znajdujących się w pobliżu granicy. Sam próbowałem na Forum zachęcić kolegów z sekcji śląskiej do eskapady po mikrobrowarach, znajdujących się w północno - wschodnich Czechach, ale niestety bez odzewu.
Napisz to w odstępach bo nie zrozumiałem - trudne do czytania !
Comment