Czy potrzebne są nam lokale z koncernówkami

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2736

Pogoniarz
    Co opisywania lokali z koncerniakami ,jestem za,ale niech to nie będą mordownie z n.p.Tyskim,których na Górnym Śląsku jest pewnie z kilka tysięcy.Niech będzie to lokal,gdzie można zjeść coś dobrego,ma ciekawy wystrój,jest miła obsługa,etc.
    Sam opisałem chyba ze dwa,czy trzy lokale z piwem z CP,ale nigdy nie wpadłem na pomysł,by opisywać hurtem każdą knajpę.Także jest moja osobista prośba,nie opisujcie byle jakiej knajpki z koncerniakiem,bo ją można znaleźć na każdym rogu w większym mieście.
    Moim zdaniem ta wypowiedź trafia w sedno. Knajpy z koncerniakami tylko jak oferują coś szczególnego, ciekawego, a z ciekawymi piwami wszystkie (i tak jest ich nie za wiele i wciąż znikają ). Jeżeli będziemy opisywać tylko te drógie to raz, że forumowicze, którzy na przykład chcą spędzić z dziewczyną czy chłopakiem romantyczny wieczór nic tu nie znajdą (romantyczna kolacja w piwiarni Relakspola ) a przecież i takie potrzeby mamy i naturalne jest, że na forum powinniśmy znaleść poradę. Po drugie obawiam się, że wiele mniejszych miast w tym dziale nie miało by racji bytu. Znam dość dobrze Szczawnicę, poza koncerniakami nie uświadczy tam nic innego, ale na forum powinno być miejsce gdzie napiszę, że do Czardy warto iść, a w Pieninach to strata pieniędzy.
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Jest jedno rozwiązanie, ale wymaga dyscypliny użytkowników oraz na początek dużej roboty moderatora.

Nie wiem, czy wszyscy to zauważyli, ale po najechaniu kursorem myszy na temat pokazują się pierwsze słowa pierwszego wątku. Gdyby przyjąć zasadę, że założyciel tematu musi zacząć od suchego wymienienia serwowanych piw (lane: ...; butelka: ...) łatwiej byłoby użytkownikom szukającym lokalu według kryterium piwnego znaleźć takowy.

Robotę miałby moderator:

1) zmiany we wszystkich pierwszych wątkach
      2) zmiany na bieżąco (bo ktoś nie doczytał lub zapomniał, że trzeba tak i tak)

Comment

• MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2736

Ja myślałem o trochę innym rozwiązaniu (mniej roboty dla moderatora i łatwa modyfikacja w razie zmian asortymentowych. Ciekawe (piwnie) lokale oznaczać gwiazdką, np Kraków, Łóżycka 12, Ufo*
        Poddaję pod rozwagę.
        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
          Ja myślałem o trochę innym rozwiązaniu (mniej roboty dla moderatora i łatwa modyfikacja w razie zmian asortymentowych. Ciekawe (piwnie) lokale oznaczać gwiazdką, np Kraków, Łóżycka 12, Ufo*
          Poddaję pod rozwagę.
          To niemożliwe. Bo niby jakie kryterium miałoby świadczyć, że jakiś lokal jest ciekawie piwny, a jaki nie. Gusta są różne. Lokal, który jest dla ciebie ciekawym piwnie, dla mnie wcale takim być nie musi i odwrotnie.
          Myślałam już o kilku rozwiązaniach, ale na razie nie mogę ich wprowadzić z przyczyn obiektywnych. Są dużo łatwiejsze rozwiązania, że tak powiem na lata, ale wymagają ingerencji Admina, a on ma teraz dużo pracy. Najpierw zajmiemy się działem sklepy z piwem, potem przyjdzie czas na Knajpy, ale nie wszystko na raz. Też czasem chcemy wyjść na piwo
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Sokół83
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.12
            • 1598

nie wiem czy ktoś już coś takiego proponował - nie mam obecnie czasu na przeczytanie tylu postów - ale można by dodawać przy nazwie knajpy [niekoncernowe] czy też skrót [NK] albo coś w tym stylu; wtedy ułatwi to wyszukiwanie i nie wpadniemy w piwny fanatyzm
            Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
              Jest jedno rozwiązanie, ale wymaga dyscypliny użytkowników oraz na początek dużej roboty moderatora.

Nie wiem, czy wszyscy to zauważyli, ale po najechaniu kursorem myszy na temat pokazują się pierwsze słowa pierwszego wątku. Gdyby przyjąć zasadę, że założyciel tematu musi zacząć od suchego wymienienia serwowanych piw (lane: ...; butelka: ...) łatwiej byłoby użytkownikom szukającym lokalu według kryterium piwnego znaleźć takowy.

Robotę miałby moderator:

1) zmiany we wszystkich pierwszych wątkach
              2) zmiany na bieżąco (bo ktoś nie doczytał lub zapomniał, że trzeba tak i tak)
              To odpada z góry za dużo roboty, że tak powiem na co dzień. Prawidłowe sformułowanie tematu (prawidłowe znaczy wg zasad) stwarza już problemy, a co dopiero twój pomysł.
              Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

Przez lokal ciekawy piwnie rozumiałem taki, który poza koncerniakami oferuje coś innego, lub tylko coś innego (takich chyba nie ma). Przecież ta dyskusja jest nad tym czy opisywać lokale tylko z koncerniakami czy nie. Więc myślę, ze z podziałem nie ma żadnego problemu, i nie jest on kwestią gustu.

Comment

• Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                  Przez lokal ciekawy piwnie rozumiałem taki, który poza koncerniakami oferuje coś innego, lub tylko coś innego (takich chyba nie ma). Przecież ta dyskusja jest nad tym czy opisywać lokale tylko z koncerniakami czy nie. Więc myślę, ze z podziałem nie ma żadnego problemu, i nie jest on kwestią gustu.
                  Otóż jest, bo część forumowiczów (nawet tych nie lubiących piw tzw. koncernowych) lubi np. takie Okocim Palone mimo, że koncernowe, więc możnaby uznać za ciekawy piwnie lokal lejący to piwo.
                  Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

Tak, zgadzam się. Nie pisałem wcześniej żeby za bardzo nie komplikować. W Krakowie o ile wiem Palone można kupić w 4 miejscach. Jeszcze żadszy jest Harnaś (ja znam 1 lokal), do tego pare lokali z Leżajskiem i Kasztelanem mocnym. O tym czy w takich przypadkach i jak klasyfikować powinna decydować sytuacja w danym mieście. Pogoniaż pubu z Bosmanem nie zaliczy do ciekawych piwnie, ale w Krakowie gdzie nie tylko lanego ale żadnego innego nie uświadczy owszem była by to ciekawostka piwna (obojętnie czy dobra cz nie). Koncerniak (lany) też może być rzadkością (może w Krośnie np. nie ma lanego Lech?). W sumie co wyróżniąć powinny to oceniać sekce z danych miejsc. To przecież miejscowi najczęściej korzystają z tych informacji.

Comment

• Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                      Może będzie to kontrowersyjne ale uważam, że w Piwo Gdzie nie powinny się znajdować lokale z piwami koncernowymi. Dlaczego tak uważam:
                      a) takie lokale nic nie wnoszą bo koncernówki mozna sobie kupić wszędzie
                      b) nie pomagają w żaden sposób w znajdowaniu lokalu w mieście do którego się jedzie bo gdybym chciał się napić koncernówki to nie potrzebuję wchodzić do Piwo Gdzie. Po prostu sobie idę miastem i takich lokali znajdę wszędzie multum
                      c) wyobraźcie sobie, że tereaz opisujemy wszystkie lokale WARSZAWY - będzie ich tysiąc - i PO CO JE OPSIYWAĆ - czy ktoś z nich skorzysta??

Uważam za bezsensowne opisywanie takich lokali naportalu który z założenia ma edukować piwnie i zrzeszać ludzie jednak trochę bardziej zaintersowanych piwiwarstwem.

NIedługo będziemy mieli w każdym mieście opisanych setki lokali tylko będzie to bezużyteczne bo żeby znaleźć ten rzeczywiście intersujący z piwem niekoncernowym trzeba będzie przejrzeć dziesiątki stron.

Prponuję każdemu kto zabierze tu głos aby zanim to zrobi zastanowił się czy kiedykowliek skorzystał z zamieszczone na Piwo Gdzie lokalu z koncernówkami które są na każdym rogu.
                      Nie mogę się oprzeć Zythum, ale ty też opisywałeś lokale z koncernowym piwem ( ja też żeby nie było):
                      Restauracja "Pod Aniołami"
                      Kawiarnia Voyage
                      Restauracja Balaton
                      Fakt było to w 2002 roku, ale było. Od tego czasu się zmieniłeś. Daj innym się rozwinąć. Nie każdy widać tak od początku jest alfą i omegą i wie, jakie lokale powinny być opisywane, a jakie nie*

* A żeby nie było wątpliwości. Ja uważam, że powinny być opisywane ciekawe lokale, gdzie warto wejść: dla piwa, dla klimatu, bo jest ciekawy wystrój wnętrz (patrz Brama Oławska we Wrocławiu), czy, bo jest ciekawy widok na zamek (Pub Sowa w Olsztynie).
                      Last edited by Maggyk; 2006-01-26, 16:46.
                      Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• Sokół83
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.12
                        • 1598

ale wyróżnienie w jakiś sposób wątku o lokalu z piwami nietypowymi nikomu nie zaszkodzi, a wielu osobom pomoże
                        Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Maggyk
                          Szara Adminiscjencja
                          🍼
                          • 2004.05
                          • 5617

Powtarzam, na razie nie będzie żadnych wyróżnień i nic takiego.
                          Piwo nietypowe, piwo ciekawe to są pojęcia subiektywne. Zacznę wyróżniać lokale z takimi piwami wg jednego lub drugiego kryterium, a potem będę zasypywana PW: A dlaczego tak, a nie inaczej.
                          W najbliższym czasie nie przewiduję żadnych zmian w Knajpach/Pubach polskich i musicie z tym jakoś żyć
                          Czy kiedyś takie zmiany nastąpią, ależ oczywiście. Ale nie będą to wyróżnienia opierające się na subiektywnych ocenach, a raczej powiązanie knajpy X z browarem X, a czasem browarem X i Y. itp.
                          Czy nastąpi to w tym roku - ja mam nadzieję, ale niczego obiecać nie mogę.
                          Last edited by Maggyk; 2006-01-26, 17:28.
                          Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                            Otóż jest, bo część forumowiczów (nawet tych nie lubiących piw tzw. koncernowych) lubi np. takie Okocim Palone mimo, że koncernowe, więc możnaby uznać za ciekawy piwnie lokal lejący to piwo.
                            Z opisywaniem sklepów nie ma oriblemu i wtedy forumowicze wiedzą co jest ciekawym piwem, a z knajpami ma być niby problem, ciekawe dlaczego?

Comment

• Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5617

Hmm, róznica między sklepem a knajpą jest choćby taka, że do knajpy chodzi się nie tylko dla piwa, ale też dla atmosfery, by zjeść coś ciekawego, potańczyć, przy lubianej muzyce, itp. itd.

Poza tym napisałeś, że forumowicze opisują sklepy i ja nie usuwam opisów sklepów. Tak jak nie będę usuwała opisów knajp. Wierzę, że ludzie opisują lokale, które z takich, czy innych powodów wydają im się być ciekawymi. Nie mnie oceniać te powody, ani tobie. Atrakcyjność danego miejsca jest subiektywnym odczuciem.

Podam tu przykład Opola.

Bardzo lubię Artystyczną. Cenię ją za Atmosferę, niebanalny wystrój (chociaż ostatnio są jakieś zmiany) i za to, że nia ma tam dzieciaków poniżej 18 roku życia. Leją tam Okocima i Carlsberga. Jest butelkowy Okocim O. K.

Lubię też Dworek - lany Okocim, Okocim Palone, Piast i chyba Harnaś, czy jakoś tak. I zastrzegam tą knajpę lubię szcególnie, gdy za barem stoi Magda. Przyciąga ciekawych ludzi do lokalu, puszcza fajną muzykę i robi tosty na myśl, których ślinka już teraz mi cieknie.

Te dwa wymienione przez lokale to najciekawsze moim zdaniem miejsca w centrum Opola. I warte są one opisu, bo w Opolu w centrum niezbyt jest się gdzie napić czegoś innego.
                              Jest Staromiejska z lanym Namysłowem, ale ostatnimi czasy zaczęły tam przychodzić różne dziwne dzieciaki szukające zadymy. Poza tym w zimie to ten lokal jest nie do wytrzymania z powodu na zimnooooo.

Przyjmując więc kryterium, że opisujemy tylko knajpy lejące niekoncernowe piwa wysłałabym cię do lokalu, gdzie byś zamarzł niechybnie, bądź też (czego nie życzę) wyszedł z podbitym okiem.

Forum Browar.biz zawsze uważałam za forum otwierające ludziom oczy na inne smaki piwne. Ale nic na siłę. Czy lubicie być edukowani na siłę. Bo ja nie. "Sama" doszłam do tego, że są inne piwa niż Żywiec i Okocim i one bardziej mi smakują. Ale byłabym skończonym kłamczuchem, gdybym napisała, że już tych nie piję, bo pijam. I to w tych knajpach, które w moim subiektywnym jakże odczuciu mają fantastyczną atmosferę.

Ale mi się długi post napisało
                              Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• dkrasnodebski
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.05
                                • 2316

[QUOTE=Maggyk "Sama" doszłam do tego, że są inne piwa niż Żywiec i Okocim i one bardziej mi smakują. [/QUOTE]

Chyba nie piszesz o Tyskim?

Pozwolę i ja zabrać głos w tej dyskusji.
                                Niech będą opisywane lokale z ciekawymi piwami i takie w których leją coś innego tylko niechże będzie to jakoś opisane. Jak opis ogranicza się do podania asortymentu i krótkiego że jest ok, to jak dla mnie trochę lipa. Jednakowoż opis knajp z masówką stwarza bazę lokali, które można sobie spokojnie odpuścić czy nawet omijać dużym łukiem. Taka wiedza wbrew pozorom też się przydaje.
                                Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X