Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIS
Wyświetlenie odpowiedzi
Patrol piwny: Bamberg i okolice - gdzie płynie rzeka piwa
Collapse
X
-
-
-
Zamieszkanie w Bambergu
Racja, nie sprawdziłem aktualnych cen. No, ale to był tylko przykład - bywa taniej. Np. Brauerei Spezial w Bambergu to pokój dwuosobowy za € 50 - 60. Oczywiście poza browarami może być jeszcze sporo taniej, ale przyjemność nie ta.
Comment
-
-
Coraz bardziej dojrzewa pomysł aby pojechać tam jeszcze w tym roku.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Warto wybrac się nie tylko do Bambergu ale także proponuje zwiedzić inne rejony/ landy pod wzgledem pwinym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziWarto wybrac się nie tylko do Bambergu ale także proponuje zwiedzić inne rejony/ landy pod wzgledem pwinym.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Odległość faktycznie przemawia za Bambergem. Pisząc poprzedniego posta miałem na myśli, że Bamberg powolutku staje się "mekką" piwoszy z całego świata i robi sie tam powoli tłoczno. Osobiście wolę mniejesze miasteczka niemieckie gdzie nie ma wielu turustów a są za to wspaniałe browary warzące znakomite piwa. (Chociażby rejon Chemnitz/ Zwickau, wcześniej wspomniany przeze mnie Amberg lub piękny land pod względem piwnym także Turyngia).Last edited by abernacka; 2008-07-11, 16:26.
Comment
-
-
W okolicach Chemnitz polecam Brauerei-Gasthof Zwoenitz (Familie Naumann). To paręnaście kilometrów w bok od autostrady 72 - dobre miejsce na nocleg dla wszystkich jadących z głębi Polski gdzieś dalej "w Europę" (np. do Bamberga).
Tylko 8 pokoi. Pokój dla 2 osób z porządnym śniadaniem: EUR 42 (tegoroczne dane), jednoosobowy: EUR 21. Pokoje bez łazienek (są obok na korytarzu), ale za to ze wspaniałymi kraciastymi pierzynami i poduchami. Atmosfera świetna, siedzimy (przy dobrym jedzeniu i "massie" dobrego piwa) pomiędzy urządzeniami browaru. W repertuarze: Zwoenitzer Pilsner, Z.Schwarzbier, Z.Dunkel, Z.Ziegenbock i jakieś wiśniowe (tego ostatniego nie polecam).
Comment
-
-
Nie na temat, ale, ale...Monachium i okolica nie jest tak bogata w browary jak Frankonia, ale tutaj forumowi goscie zostana naprowadzeni na dobre piwo i...nocleg tez sie znajdzie u gospodarzaLast edited by naczelnik; 2008-07-11, 19:19.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziCoraz bardziej dojrzewa pomysł aby pojechać tam jeszcze w tym roku.
No i dojrzał. Wyruszamy jutro rano o godz. 5.00.
W wycieczce biorą udział Milicki Browar Rynkowy, Browar Kopyra i Opal Brewery wraz z osobami towarzyszącymi.
Wracamy (a moze nie ) we wtorek.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Podeslij jakis namiar na was, moze udaloby sie nam wspolnie napic jakiegos piwa w weekendPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedzi(...) moze udaloby sie nam wspolnie napic jakiegos piwa w weekend
Comment
-
-
Półtorej godziny klepałem rano relację z wyprawy tylko po to, żeby w międzyczasie system mnie wylogował i zamiast dodania posta zaproponował mi logowanie (przy utracie tekstu oczywiście).
W efekcie, jako że straciłem chęci do tego by pisać raz jeszcze zamieszczam telegraficzny skrót:
Piątek:
Fassla - Bambergator,
Schlenkerla - Marzen, Weisse i wyżydzony Doppelbock, który premierę miał mieć na dniach - do tego bardzo dobra golonka
Keesmann - Pils + znakomite precle
Mahr's - totalny brak miejsc w środku
Ambrausianum - Helles, Weizen
Spezial - Helles, Ungespundetes, Rauchbier
Dopiero teraz zdałem sobie sprawę ile tego dnia wypiliśmy a jeszcze doszło grzane wino na Jarmarku Bożonarodzeniowym
We wszystkich knajpach totalny tłok, turyści nie opuszczają Bambergu nawet w tak niskim urlopowym sezonie a miejscowi nie zamierzają zmieniać swoich ulubionych miejsc. Do tego dochodzi brak ogródków.
Sobota:
za dnia winko na Jarmarku w Norymberdze a wieczorem byliśmy umówieni z p. Gerhardem Schoolmannem - właścicielem najlepszego baru w Bambergu - Cafe Abseits ( http://www.abseits-bamberg.de/, https://www.facebook.com/DominoGastgewerbe?fref=ts ). Co ciekawe w Polskim internecie nie ma o tym miejscu słowa (do tej pory a bardzo wysoko jest on ceniony na branżowych portalach typu ratebeer.com czy nawet googlach.
Przywiozłem mu parę piw z Polski a za to zaproponował degustację piw z Weyermanna, tj. Honey-Chlilli-Porter, Wheat Wine (Weizenbock) oraz białego kruka ze Schneider Weisse - Tap X Mein Aventinus Barrique i na koniec dwie podwójne IPY - Holy Shit z berlinskiego browaru Schoppe. Dalej zaproponował próbki wszystkich piw, które miał na kranie (5) a potem radziliśmy sobie już sami, jednakże gospodarz cały czas dotrzymywał nam towarzystwa opowiadając o piwie, okolicach itp. Wybór miał całkiem spory, około 50-60 piw z czego znacząca większość z okolicznych browarów. Do tego smaczna kuchnia.
Wieczór zakończyliśmy w pubie Catwheele's Castle, również miejscowymi trunkami - najpierw jasnym z browaru Puls-Brau, potem pszeniczniakami z Keesmana a na koniec bamberskim odpowiednikiem Jagermeistra.
Comment
-
-
Pytanie do tych którzy mieli okazję odwiedzić Bamberg: znacie może jakieś ciekawe miejsca noclegowe na parę dni? Wiecie, takie które nie zrujnowałyby dokumentnie budżetu
I jeszcze jedna kwestia: ile trzeba liczyć za taki średni posiłek w bambergu (mięcho plus kluchy/ziemniaki) w gospodzie albo przybrowarnianej restauracji? Z góry dzięki za odp.
Comment
-
Comment