W okresie wakacyjnym często bywam u teściów, pod Zaklikowem. Zaklików to przyjemne miasteczko, gdzieś w połowie drogi pomiędzy Stalową Wolą a Kraśnikiem. Przy okazji każdego pobytu obficie korzystałem z radości, jaką daje kontakt z piwem janowskim. Jeszcze dwa lata temu "źródełka" istniały w trzech miejscach: w Zdziechowicach, Lipie i Trzydniku. Rok temu trzeba było jeździć do Trzydnika, ale i ten punkt padł. Może ktoś zainteresowany podpowie mi, gdzie najbliżej Zaklikowa leją janowskie ? W przypływie rozpaczy zaopatrywałem się ostatnio... w browarze. Ale to jednak kawał drogi, więc czas potrzebny na dojazd wolałbym przeznaczyć na kulturalne spożycie . Aha - ze smutkiem stwierdzam, że padł również lokal w Kraśniku, nieopodal dworca autobusowego. Czy w Kraśniku leją gdzieś jeszcze Janów ?! To samo pytanie może dotyczyć Stalowej Woli - jedyny znany mi lokal z Janowej został zamknięty (pozostał jeno szyld). Efekt - przewidywane "wsparcie" browaru w tym roku z mojej strony okazało się znacznie mniejsze - nie wykonałem nawet 50% planu !!!
Janów w okolicach Zaklikowa - gdzie ?!
Collapse
X
Comment