Dziś dostałem odpowiedź od Czarnogórca:
FIT w Podgoricy zamknięty, tylko Bar warzy piwo
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Za tydzień wybieram się do Baru na urlop, może ma ktoś jakieś nowe info co do piwnego świata Czarnogóry?
Jednak okazało się, że piwo do Baru jest dostarczane z Podgoricy
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Krótki piwny raport a.d. 2015
W całym kraju oczywiście królują piwa z Niksića.
Różnego rodzaju Niksićko plus robione na licencji Apatinsko i Jelen.
Piwa dostępne sa w puszkach, butelkach 0,25 , 0,33 oraz 0,5 l. ; do tego PEt-y.
Nawet Nikśićko Cool Grejpfrut i Limun dostępne jest w litrowych PET-ach.
Kaucje biorą tylko za półlitrowe Niksićko.
Drugi browar to oczywiście FIT. Tylko powszechnie podawany adres tego browaru jest błędny.
Browar znajduje się w Podgoricy na ulicy Josipa Broza Tita. Zajmuję niewielki segment w dużym industrialnym obiekcie. Brak jakichkolwiek wskazówek lub logo.
Podawany adres Stanka Dragojevića 14 to tylko firmowa restauracja,
podobnie lokale w Budvie (Shanghai - Vila Balkan - marina w Budvie) i Barze (Pivnica FIT Bar - Shanghai II, Jovana Tomaševića 11).
Te 3 lokale serwują obecnie chińska kuchnię.
Obecnie browar robi tylko beczkowe jasne piwo . Brak piwa butelkowanego.
Niedostępne jest obecnie piwo ciemne.
Jest jeszcze browar kontraktowy Big Hof Brewery, który współpracuje z chorwackim browarkiem Nova Runda.
Niestety kontakt w czasie pobytu w Czarnogórze się urwał, nie doszło do spotkania i nie przetestowałem ich piw. Mają miedzy innymi lokal w Budvie.
Warto skoczyć do Szkodry w Albanii, tam są 3 browary.
Słyszałem tylko o zamkniętym Rozafa. Na mapie Pendiego też nie ma żadnego w Szkodrze. Akurat planuję wiosnę lub lato (festiwal piwa kraftowego w Kotor) i pewnie do Szkodry podskoczę.
Comment