Relacja Zdzisława Wasiołki: Rowerem po browarach okolic Leszna - komentarze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23965

Relacja Zdzisława Wasiołki: Rowerem po browarach okolic Leszna - komentarze

Wycieczki rowerowe od browaru do browaru są domeną przede wszystkim naszych południowych i zachodnich sąsiadów - Czechów i Niemców. W Polsce także taka turystyka istnieje. Z tą jednak różnicą, że u nas wśród punktów takiej podróży dominują browary nieczynne... Czy mimo to, polski browerzysta może znaleźć na takiej trasie
    coś dla siebie? Zapraszam do relacji Dzidka1960 z browarowej wycieczki po Wielkopolsce - a dokładniej po okolicach Leszna:

A tutaj zapraszam do komentowania, dyskutowania, pytania...
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • ukaszu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 5

Na wstępie pozdrawiam kolegę zza miedzy, Głogów się kłania ; )
    Bardzo fajnie czytało sie Twą wyprawę, rejony owe także znam dość dobrze, ale jak piszesz, jadąc samochodem nie dostrzega się wielu zacnych rzeczy które nas otaczają.
    Może za rok uda się mnie do Ciebie dołączyć i razem ? raz jeszcze, kto wie. A we dwóch raźniej wchodzić tam gdzie teoretycznie nie wolno

Pozdrawiam

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12695

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy mimo to, polski browerzysta może znaleźć na takiej trasie
      coś dla siebie?
      No właśnie, że może i dlatego głosowałem na Dzidka. Wymiernym sukcesem była
      butelka Walter Spohn Brauerei Guhrau.
      Mam sentyment do browarów południowej Wielkopolski, coś kiedyś skrobnąłem o browarze w Krotoszynie, no i zaczynałem przygodę z piwami z małych browarów od Bojara (Bojanowo korzystało z usług rozlewni w Sławie Śląskiej, gdzie nad jezioro jeździlismy na wakcje)
      i Wojtka. Kto go dziś pamięta? Przyszły zmiany, do Ostrowa wszedł Lech i Wojtuś
      zdechł... Ciekawe czy z przyczyn politycznych czy marketingowych
      Fajny tekst! Dzięki.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23965

mnie i Maggyka ucieszyło w artykule Dzidka to, jak można całkiem ciekawie spędzić czas obcując z piwowarstwem (choćby i w tym historycznym wydaniu) bez jakiś specjalnych przygotowań, ponoszenia właściwie jakichkolwiek zauważalnych kosztów, no i znajdując to wszystko w najbliższej okolicy

ano właśnie, myśląc o browerowych podróżach... Krzysiu - gdzie jesteś?

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• naczelnik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 1884

Pamietam jak dzidek, rowerzysta, wylaonil sie zza domku na zlocie w boszkowie.

znak jakosci. bez dwoch zdan
          Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• becik
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

Mnie ciekawi czemu Dzidek będąc w Górze nie zawitał do starego browaru. Nie wiem jak obecnie jest, ale kilkanaście lat temu budynki d. browaru należały chyba do Lasów Państwowych, a oni nawet przysyłali jeszcze etykiety
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23965

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
              Mnie ciekawi czemu Dzidek będąc w Górze nie zawitał do starego browaru. Nie wiem jak obecnie jest, ale kilkanaście lat temu budynki d. browaru należały chyba do Lasów Państwowych, a oni nawet przysyłali jeszcze etykiety
              możesz zapytać wprost, przecież tu zagląda

Comment

• dzidek1960
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 1548

Mnie ciekawi czemu Dzidek będąc w Górze nie zawitał do starego browaru.
                Jeżeli mówisz o budynkach "Kwarty" to w artykuliku jest o nich mowa i nawet fotka. Mieści się tam firma przetwórstwa spożywczego i niestety ale nie wpuszczają do środka. Jeżeli masz na myśli jeszcze jakiś inny browar i znasz jego lokalizację, adres to chętnie go zobaczę następnym razem. Proszę o dane tu albo na PW.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                możesz zapytać wprost, przecież tu zagląda
                Zajrzałem tu pierwszy raz, nawet nie zauważyłem, że dodałeś temat poświęcony mi.
                Dziękuję wszystkim za miłe słowa.
                "Ma jednak kraj polski napój warzony
                z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                wybornym smakiem"
                Jan Długosz, Historie Piwne
                Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• becik
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jeżeli mówisz o budynkach "Kwarty" to w artykuliku jest o nich mowa i nawet fotka.
                  Nie o tym browarze myślalem tylko o starym (zamkniętym chyba w latach 70-tych XX wieku.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dzidek1960
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 1548

Nie o tym browarze myślalem tylko o starym (zamkniętym chyba w latach 70-tych XX wieku.
                    W takim razie proszę o jakieś bliższe namiary. Góra, chociaż leży blisko Leszna jest bardzo rzadko przeze mnie odwiedzana. Będę jeszcze próbował się umówić na wejście do budynków "Kwarty" i jeżeli mi się uda to zajrzał bym też tam.
                    wybornym smakiem"

Comment

• becik
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

Bliższych namiarów nie podam bo nie pamiętam cóż to za przedsiębiorstwo obecnie się tam znajduje/znajdowało. Chodzi mi o ten browar: http://www.browar.biz/kolekcjonerstw...&srt=br&lp=304
                      Ale jak pisalem, jeszcze stamtąd ok 15-20 lat temu przesyłali te stare etykiety. Sadzę, że miejscowi będą wiedzieć o który browar chodzi (szczególnie starsi)
                      Last edited by becik; 2008-10-09, 14:25.

Comment

• dzidek1960
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 1548

Teraz wiem o jaki browar chodzi Becikowi.
                        Muszę z przykrością stwierdzić, że przez moją niewiedzę i lenistwo (nie sprawdzałem wiadomości pisząc relację) wprowadziłem czytających relację w błąd. Byłem przekonany, że browar Kwarta znajdował się w budynkach starego przedwojennego browaru. Browar opisywany przeze mnie jako Kwarta w rzeczywistości jest browarem, który po wojnie jako Browar Państwowy warzył piwo do połowy lat '70. Fotografia podpisana jako "Kwarta" przedstawia ten właśnie stary browar. Zarówno ja jaki i Becik pisaliśmy o tym samym browarze, jako o dwóch różnych.
                        Dziękuję Becikowi za uważne przeczytanie relacji i jego uwagi. Przepraszam za zamieszanie wywołane moim błędem.
                        Last edited by dzidek1960; 2008-10-13, 12:02.
                        wybornym smakiem"

Comment

Przetwarzanie...
                        X