Eire Noteckie-na śląsku gdzie kupić? Jest "odpowiednik" tego piwa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • h5n1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 9

Eire Noteckie-na śląsku gdzie kupić? Jest "odpowiednik" tego piwa?

Witam

Niedawno przejeżdżając przez Poznań miałem okazje nabyć piwo Eire Noteckie z Czarnkowa. Bardzo mi posmakowało, jednak na śląsku nigdzie w sklepach jeszcze go nie spotkałem. Może ktoś wie gdzie takie piwo można nabyć?

Ewentualnie jakie piwo ma bardzo podobny smak do Eire i jest jednocześnie łatwiej dostępne?

Z góry dzięki za odpowiedzi
    Pozdrawiam
    h5n1
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2803

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika h5n1 Wyświetlenie odpowiedzi
    jakie piwo ma bardzo podobny smak do Eire
    Walońskie. Dostępne przede wszystkim w miejscowościach i schroniskach turystycznych w Karkonoszach.

Podejrzewam, że Eire vel Walońskie można dostać we Wrocławiu w sklepie 101 Gatunków Piwa przy ul. Legnickiej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2008-10-05, 16:05.

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Pankracy, jak ktoś pisze, że jest ze Śląska, to ma na myśli Górny Śląsk. My, Dolnoślązacy, piszemy, że jesteśmy z Dolnego Śląska
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Pankracy, jak ktoś pisze, że jest ze Śląska, to ma na myśli Górny Śląsk. My, Dolnoślązacy, piszemy, że jesteśmy z Dolnego Śląska
        Tylko piszecie czy też podkreślacie?
        Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
          Tylko piszecie czy też podkreślacie?
          Ja tam niczego nie podkreślam, bom urodzona w Krakowie A tak ogólnie to po prostu ze wsi jestem

A tak już serio co do podkreślania, raczej wydaje mi się, że to ślązacy podkreślają, a nie dolnoślązacy
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-10-05, 16:41.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• mwa
            • 2003.01
            • 5071

Ja tam niczego nie podkreślam, bom urodzona w Krakowie A tak ogólnie to po prostu ze wsi jestem

A tak już serio co do podkreślania, raczej wydaje mi się, że to ślązacy podkreślają, a nie dolnoślązacy
            Tez jestem tego zdania, szczególni Ci Śązacy co są na Śląsku od pokoleń.
            Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-10-05, 16:57.
            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• zic
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.06
              • 118

..

Marusia powiem ino tyle dobrze godosz

Comment

• Pankracy
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2007.10
                • 2803

h5n1 nie sprecyzował skąd jest. Napisał, że na śląsku nie mógł znaleźć tego piwa.
                Dla mnie Śląsk to obszar rozciągający się w górnym i środkowym dorzeczu Odry oraz początkowym biegu Wisły, od rzeki Kwisy po Pszemszę.

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                  h5n1 nie sprecyzował skąd jest. Napisał, że na śląsku nie mógł znaleźć tego piwa.
                  Dla mnie Śląsk to obszar rozciągający się w górnym i środkowym dorzeczu Odry oraz początkowym biegu Wisły, od rzeki Kwisy po Pszemszę.
                  Masz rację i stolicą Ślaska jest Wrocław. Jednakowoż z racji historycznych (zabory itd) i dopieszczenia Górnego Śląska choćby przez Gierka, Śląskiem zaczęto nazywać Górny Śląsk. Żeby nie być pytanym czy Oborniki Ślaskie leżą koło Katowic, to mieszkańcy Dolnego Śląska wyraźnie to podkreślają i niejako oddają termin Śląsk Górnoślązakom. Żaden mieszkaniec Wrocławia nie powie, że pochodzi ze Śląska (no chyba, że przeprowadził się z Katowic ).
                  blog.kopyra.com

Comment

• h5n1
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.10
                    • 9

Ojojoj ale namieszałem Tak w ogóle to jestem z Myszkowa (ok. Częstochowy - to co prawda nie Śląsk, ale w końcu też woj. śląskie). A pytając o Śląsk miałem na myśli aglomeracje Katowice, Chorzów, Zabrze, Bytom, itp..

Comment

• anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10789

Ojojoj ale namieszałem Tak w ogóle to jestem z Myszkowa (ok. Częstochowy - to co prawda nie Śląsk, ale w końcu też woj. śląskie). A pytając o Śląsk miałem na myśli aglomeracje Katowice, Chorzów, Zabrze, Bytom, itp..
                      Trzeba było wypełnić profil
                      Mniej książków więcej piwa

Comment

• mwa
                        • 2003.01
                        • 5071

Nie wiem czy mają w Billi, koło Ikei w K-c. Jeszcze tam nie byłem.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• kiszot
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8117

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Masz rację i stolicą Ślaska jest Wrocław.
                          Natomiast Górnego Opole.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jednakowoż z racji historycznych (zabory itd) i dopieszczenia Górnego Śląska choćby przez Gierka, Śląskiem zaczęto nazywać Górny Śląsk.
                          Co znaczy "zaczęto nazywać"?

Piotr i Paweł w Katowicach powinien mieć w swojej ofercie ale jeszcze tam nie byłem więc nie jestem pewien.
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                            Natomiast Górnego Opole.
                            Wrocław był historycznie stolicą całego Śląska. I Dolnego i Górnego i nawet czeskiego.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                            Co znaczy "zaczęto nazywać"?
                            Zamiast mówić o Górnym Śląsku zaczęto mówić o Śląsku, mając na myśli jedynie Górny Śląsk. Mam nadzieję, że wywód jest zrozumiały.
                            blog.kopyra.com

Comment

• Doodeck
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.05
                              • 1612

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie wiem czy mają w Billi, koło Ikei w K-c. Jeszcze tam nie byłem.
                              Kaj ty mosz Billa kole Ikei ? Pewno Ci idzie o Bomi...

Billa była przy Kościuszki koło Skody, ale teraz jest ALMA.
                              W Bomi byłem przedwczoraj i co najwyżej mógłbyś tam kupić piwo z Krajana (był Porter, Irlandzkie Mocne i Irlandzkie Zielone).

Przestańcie się proszę spierać o śląskość Górnego, czy Dolnego Śląska - miało być o tym, gdzie kupić piwo, a nie o tym, kto i jak zna i interpretuje historię...
                              Dalekosiężny
                              Obserwator
                              Obiektów
                              Dynamicznie
                              Epatujących
                              Ciekawymi
                              Koncepcjami

Comment

Przetwarzanie...
                              X