Artykuł Tomka Kopyry: Bamberg bez lukru - komentarze
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Co do języka, mam nadzieję że mówisz z autopsji, bo ja patrzac po gościach hotelowych nie jestem takim optymistą.
chyba jaja sobie robisz!!nocleg, żarcie, zwiedzanie i piwo - wszedzie trzeba coś wiecej poza wspomnianym. a ja nie znoszę gości, którzy przyjeżdżaja jak włosi i myślą że ja ich zrozumiem :/ bo mówią dobrze po włosku
Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2008-11-28, 17:03.Comment
-
Nocleg -dogadałem się z gościem, bo mówił po angielsku. Żarcie i piwo możesz spokojnie zamówić pokzując w karcie i czytając, nawet koślawo. Do zwiedzania nie potrzeba języka. Trzeba chodzić i zwiedzać.
A tak pozatym, trzeba się przestać bać i mówić tak jak się umie, nawet gdy niepoprawnie i niegramatycznie. No i żadnym wstydem nie jest mieć ze sobą rozmówki w odpowiednim języku.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Mnie zawsze zastanawia skąd polscy właściciele knajp, kwater i browaroresturaji wymyslają sobie ceny? Chyba z kosmosu porównując t z cenami w innych częściach Europy
Super, że pojawiają się takie opisy. Człowiek nabiera ochoty na piwne wycieczki do tych miejsc."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Jeszcze jedno, odnośnie noclegów. Jeśli wybieramy się większą ekipą >2osób (choć dla 2 też coś się znajdzie), to warto skorzystać z prywatnych mieszkań do wynajęcia, po niemiecku Ferienwohnung. Są to mieszkania do wynajęcia na kilka dni, zwykle o ponad średnim standardzie, z lodówką, mikrofalówką, kuchenką, itd. My za 2 pokoje (w jednym łóżko piętrowe, w drugim małżeńskie), kuchnię i łazienkę płaciliśmy 62€ za dobę, czyli mniej za osobę niż jacer w hostelu. W środku full wypas, nawet piwo schłodzone czekało w lodówce (zasady jak w hotelu, jak wypijesz to płacisz, cena była bodajże 1,2€ czyli więcej niż w markecie, ale mniej niż w knajpie). Do tego makaron, jakiś sos pomidorowy oraz woda mineralna, to na wypadek gdyby przyjechało się późno i nie miało prowiantu. My mieszkaliśmy tutaj. Polecam.Comment
-
Mnie zawsze zastanawia skąd polscy właściciele knajp, kwater i browaroresturaji wymyslają sobie ceny? Chyba z kosmosu porównując t z cenami w innych częściach Europy
Super, że pojawiają się takie opisy. Człowiek nabiera ochoty na piwne wycieczki do tych miejsc.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
No wicie Towarzysze... O cenach słówko.
Z całym szacunkiem Bamberg ma 70tys mieszkańców, czyli mniej niz Kalisz, gdzie piwo w browarze restauracyjnym kosztuje 7zł(?). W Monachium w porządnej knajpie nie jest już tak różowo.
Koszty w Bambergu nie są aż takie duże - najważniejszy koszt (oprócz robocizny) to słód, a większość restauracyjnych browarów w Europie używa słodu z Weyermanna... Konkurencja też spora...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-11-28, 19:51.Comment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
JMy mieszkaliśmy tutaj. Polecam.
Też było przyjemnie. Kuchnia, jadalnia, lodówka, naczynia, sztućce, ekspres i kawa na wyposażeniu, toster, kilka worków chleba i wyglądało na to, że można go brać.
Do Speziala i Faeslli ok. 500m.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
słód to najważniejszy koszt? Może w piwowarstwie domowym. Ja bym powiedział, że w ogóle koszt całego piwa nie jest najważniejszy w przypadku piwa w knajpie. Czynsz za lokal, obsługa, kuchnia, media itd. Przecież lokale w Polsce kupują 0,5l piwa za jakieś 1,8zł to skąd się bierze 12zł za 0,5l. Słód to jest śmieszny ułamek.
Niemcy są po prostu specyficzne - niska akcyza na piwo, niższa niż w Polsce stawka podstawowa VAT, no i piwo u nich ma wyjątkowe miejsce. Wódka w lokalu pewnie jest droższa niż w Polsce, chociaż... nie wiem.Comment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Ano, co do browaru Kaiserdom, jest to browar czysto eksportowy. Prawdopodobnie piwo jest łatwiej dostępne w Japonii, niż w samym Bambergu. A ogólnie, to browary Bambergu rosną w siłę, to znaczy od lat zwiększają produkcję, właśnie dzięki turystom piwnym z całego świata i odbija się to niestety negatywnie na jego jakości. Najlepszym przykładem jest Mahr's Bräu. Jeżeli 15 lat temu w korytarzu przez okienko zamówiło się "ein U", z drewnianej beczki lał się do kufla produkt, który w okolicy nie miał sobie równych. Dzisiaj kupuję to piwo tylko dlatego, że jakoś został mi sentyment. Jest jeszcze kilka dobrych adresów poza miastem. Ceny niższe, a piwo genialne, ale to już niestety inny temat.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment