Artykuł Tomka Kopyry: Bamberg bez lukru - komentarze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Po prostu bajeczne. Podejrzewam jednak, że mnie nie zamknęło by się to taką kwotą - brak samochodu (drogie PKP) i kompletny brak znajomości języka. Ech... pomarzyć.
    Samochód? A jaki problem, trza się dogadać ze znajomymi i jechać np. w czterech.

Język? Angielski umiesz? Jak umiesz to się dogadasz.

A zresztą, tak trudno powiedzieć zwei bier?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• jacer
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      a w Weyermannie byliście? kupiliście jakieś monachy?

Weyermann'a widziałem gdy wychyliłem się przez okno w hostelu i fajkę paliłem
      Attached Files
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Samochód? A jaki problem, trza się dogadać ze znajomymi i jechać np. w czterech.

Język? Angielski umiesz? Jak umiesz to się dogadasz.

A zresztą, tak trudno powiedzieć zwei bier?
        brak TEGOŻ samochodu dalej jest problemem, gdy jest nas czterech!!

Co do języka, mam nadzieję że mówisz z autopsji, bo ja patrzac po gościach hotelowych nie jestem takim optymistą.

chyba jaja sobie robisz!! nocleg, żarcie, zwiedzanie i piwo - wszedzie trzeba coś wiecej poza wspomnianym. a ja nie znoszę gości, którzy przyjeżdżaja jak włosi i myślą że ja ich zrozumiem :/ bo mówią dobrze po włosku
        Last edited by e-prezes; 2008-11-28, 17:03.

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Co do języka, mam nadzieję że mówisz z autopsji, bo ja patrzac po gościach hotelowych nie jestem takim optymistą.

chyba jaja sobie robisz!! nocleg, żarcie, zwiedzanie i piwo - wszedzie trzeba coś wiecej poza wspomnianym.
          No mówię z autopsji. Angielski tak sobie, niemieckiego zapomniałem, pojedyncze zwroty i słowa holenderskiego.

Nocleg -dogadałem się z gościem, bo mówił po angielsku. Żarcie i piwo możesz spokojnie zamówić pokzując w karcie i czytając, nawet koślawo. Do zwiedzania nie potrzeba języka. Trzeba chodzić i zwiedzać.

a ja nie znoszę gości, którzy przyjeżdżaja jak włosi i myślą że ja ich zrozumiem :/ bo mówią dobrze po włosku
          No właśnie. W Niemczech czy Holandii, w której często bywam, gdy ktoś widzi, że słabo umiesz ich język, jest bardzo życzliwy, pomocny i za wszelką cenę chce ci pomóc.

A tak pozatym, trzeba się przestać bać i mówić tak jak się umie, nawet gdy niepoprawnie i niegramatycznie. No i żadnym wstydem nie jest mieć ze sobą rozmówki w odpowiednim języku.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• VanPurRz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.09
            • 4229

Mnie zawsze zastanawia skąd polscy właściciele knajp, kwater i browaroresturaji wymyslają sobie ceny? Chyba z kosmosu porównując t z cenami w innych częściach Europy

Super, że pojawiają się takie opisy. Człowiek nabiera ochoty na piwne wycieczki do tych miejsc.
            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Jeszcze jedno, odnośnie noclegów. Jeśli wybieramy się większą ekipą >2osób (choć dla 2 też coś się znajdzie), to warto skorzystać z prywatnych mieszkań do wynajęcia, po niemiecku Ferienwohnung. Są to mieszkania do wynajęcia na kilka dni, zwykle o ponad średnim standardzie, z lodówką, mikrofalówką, kuchenką, itd. My za 2 pokoje (w jednym łóżko piętrowe, w drugim małżeńskie), kuchnię i łazienkę płaciliśmy 62€ za dobę, czyli mniej za osobę niż jacer w hostelu. W środku full wypas, nawet piwo schłodzone czekało w lodówce (zasady jak w hotelu, jak wypijesz to płacisz, cena była bodajże 1,2€ czyli więcej niż w markecie, ale mniej niż w knajpie). Do tego makaron, jakiś sos pomidorowy oraz woda mineralna, to na wypadek gdyby przyjechało się późno i nie miało prowiantu. My mieszkaliśmy tutaj. Polecam.
              blog.kopyra.com

Comment

• kopyr
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                Mnie zawsze zastanawia skąd polscy właściciele knajp, kwater i browaroresturaji wymyslają sobie ceny? Chyba z kosmosu porównując t z cenami w innych częściach Europy

Super, że pojawiają się takie opisy. Człowiek nabiera ochoty na piwne wycieczki do tych miejsc.
                Trzeba pamiętać, że jeśli chodzi o ceny piwa, to Niemcy i Czechy są swego rodzaju wyjątkiem. Na Wyspach już tak różowo nie jest. To znaczy przy obecnym kursie £ jest zapewne lepiej, ale na niemiecki poziom cen nie ma co liczyć.
                blog.kopyra.com

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Trzeba pamiętać, że jeśli chodzi o ceny piwa, to Niemcy i Czechy są swego rodzaju wyjątkiem.

Dokładnie, w Holandii za piwo 0,33l (innych nie ma) w knajpie zapłacisz 3 euro.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

No wicie Towarzysze... O cenach słówko.
                    Z całym szacunkiem Bamberg ma 70tys mieszkańców, czyli mniej niz Kalisz, gdzie piwo w browarze restauracyjnym kosztuje 7zł(?). W Monachium w porządnej knajpie nie jest już tak różowo.
                    Koszty w Bambergu nie są aż takie duże - najważniejszy koszt (oprócz robocizny) to słód, a większość restauracyjnych browarów w Europie używa słodu z Weyermanna... Konkurencja też spora...
                    Last edited by Seta; 2008-11-28, 19:51.

Comment

• naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Pamiętam, gdy kiedyś w sobotę rano wszedłem w Monachium do Hofbraeuhaus (jakoś ok. 10-tej) i zszokował mnie widok kompletnie pełnej sali (die Schwemme), w której tłumy piły piwo, zakąszając m.in. Weisswurstami... . Piwo z rana, jak śmietana .
                      Skacowani piatkowi turysci-imprezowicze
                      Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• jacer
                        • 2006.03
                        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        JMy mieszkaliśmy tutaj. Polecam.
                        A my tutaj: http://www.backpackersbamberg.de/en/index.html

Też było przyjemnie. Kuchnia, jadalnia, lodówka, naczynia, sztućce, ekspres i kawa na wyposażeniu, toster, kilka worków chleba i wyglądało na to, że można go brać.

Do Speziala i Faeslli ok. 500m.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• kopyr
                          • 2004.06
                          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Koszty w Bambergu nie są aż takie duże - najważniejszy koszt (oprócz robocizny) to słód, a większość restauracyjnych browarów w Europie używa słodu z Weyermanna... Konkurencja też spora...
                          Seta nie bądź śmieszny słód to najważniejszy koszt? Może w piwowarstwie domowym. Ja bym powiedział, że w ogóle koszt całego piwa nie jest najważniejszy w przypadku piwa w knajpie. Czynsz za lokal, obsługa, kuchnia, media itd. Przecież lokale w Polsce kupują 0,5l piwa za jakieś 1,8zł to skąd się bierze 12zł za 0,5l. Słód to jest śmieszny ułamek.
                          Niemcy są po prostu specyficzne - niska akcyza na piwo, niższa niż w Polsce stawka podstawowa VAT, no i piwo u nich ma wyjątkowe miejsce. Wódka w lokalu pewnie jest droższa niż w Polsce, chociaż... nie wiem.
                          blog.kopyra.com

Comment

• naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nocleg -dogadałem się z gościem, bo mówił po angielsku.
                            Nie wiem od kiedy, ale jezyk angielski jest jezykiem obowiazkowym na wszystkich chyba stopniach ksztalcenia. Nic wiec dziwnego, ze wszyscy wladaja nim przynajmniej w stopniu dobrym.
                            Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie wiem od kiedy, ale jezyk angielski jest jezykiem obowiazkowym na wszystkich chyba stopniach ksztalcenia. Nic wiec dziwnego, ze wszyscy wladaja nim przynajmniej w stopniu dobrym.
                              Ty naczelniku to wiesz co! No, nieważne
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Piwowar
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 2556

Ano, co do browaru Kaiserdom, jest to browar czysto eksportowy. Prawdopodobnie piwo jest łatwiej dostępne w Japonii, niż w samym Bambergu. A ogólnie, to browary Bambergu rosną w siłę, to znaczy od lat zwiększają produkcję, właśnie dzięki turystom piwnym z całego świata i odbija się to niestety negatywnie na jego jakości. Najlepszym przykładem jest Mahr's Bräu. Jeżeli 15 lat temu w korytarzu przez okienko zamówiło się "ein U", z drewnianej beczki lał się do kufla produkt, który w okolicy nie miał sobie równych. Dzisiaj kupuję to piwo tylko dlatego, że jakoś został mi sentyment. Jest jeszcze kilka dobrych adresów poza miastem. Ceny niższe, a piwo genialne, ale to już niestety inny temat.
                                Archiwum piwne

Poznaj
                                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

Przetwarzanie...
                                X