Relacja super. Piękne zdjecia. Jak zobaczyłem fotkę nr 10. to o mało nie pobiegłem do piwnicy po jakieś piwo. Właśnie tego mi brakowało w Bambergu.
Taka sugestia, może dałoby radę wrzucić mapkę poglądową z zaznaczonymi miejscowościami. Np w tym wątku.
Relacja naprawdę fajna. W dodatku opisuje nie zbadany jeszcze (trzeba będzie) przez nas region Czech. Jedynie Dalesice widziałem, ale tylko z zewnątrz, bo była akurat jakaś zamknięta impreza firmowa .
Co do mapy, to tu jest niezła, uniwersalna http://www.pivni.info/mapa.php
Relacja naprawdę fajna. W dodatku opisuje nie zbadany jeszcze (trzeba będzie) przez nas region Czech. Jedynie Dalesice widziałem, ale tylko z zewnątrz, bo była akurat jakaś zamknięta impreza firmowa .
Co do mapy, to tu jest niezła, uniwersalna http://www.pivni.info/mapa.php
My tam tamte tereny (tylko w znacznie większym kilometrażowo obszarze) przerobiliśmy tego lata... Měšťanský pivovar Strakonice (Strakonice), Městský pivovar PLATAN s.r.o. (Protivín), Pivovar Eggenberg a.s.(Český Krumlov), Budějovický Budvar n.p. i Budějovický Měšťanský Pivovar a.s. (České Budějovice), Bohemia Regent, a.s. (Třeboň), Pivovar Poutník (Pelhřimov), Pivovar Modrá Hvĕzda (Dobřany), Rodinný pivovar U Rybiček (Stříbro), Pivovarský dvůr Lipan (Dražíč), Pivovarský dvůr Zvíkov (Zvíkovské Podhradí), Klášterní pivovar Želiv s.r.o. (Želiv) - dzięki naszej znajomości czeskiego (innych języków mnisi i sladek nie znają) udało nam się zwiedzić ten browarek , Chodovar spol. s r.o. (Chodová Planá) - zażyliśmy nawet kąpieli w piwie - POLECAMY !!! , Rodinný pivovar Bernard a.s. (Humpolec), Pivovar Herod Březnice a.s. (Březnice).
Niezły opis. Ostatnio w ogóle idzie w dobrym kierunku bo właśnie takich opisów jak Bambergu oraz jak ten brakowało. Ja bym tylko proponował aby osoby opisujące dodawały miejsca noclegowe i komunikacje (takie uwagi praktyczne). No a już idealne byloby gdyby w opisach znalazło sie miejsce na miejscowe lokale nazwijmy to "męskie" czyli w przypadku Czech lokale IV kat. cenowej i ich odpowiedniki w innych krajach. Wszak te przybytki są kwintesencją egzystencjalizmu i tylko tam można poczuć prawidzwe oblicze danego kraju.
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Ja bym tylko proponował aby osoby opisujące dodawały miejsca noclegowe i komunikacje (takie uwagi praktyczne). No a już idealne byloby gdyby w opisach znalazło sie miejsce na miejscowe lokale nazwijmy to "męskie" czyli w przypadku Czech lokale IV kat. cenowej i ich odpowiedniki w innych krajach. Wszak te przybytki są kwintesencją egzystencjalizmu i tylko tam można poczuć prawidzwe oblicze danego kraju.
Jest taka fajna wyszukiwarka połączeń w Czechach prezentująca zarówno kolej jak i autobusy:
IDOS umožňuje vyhledání spojení v jízdních řádech vlaků, autobusů, MHD a letadel. Vyhledává spojení různých dopravců a zobrazuje aktuální polohy vlaků a autobusů. Pro vyhledané spojení lze zakoupit jízdenky přímo v aplikaci IDOS.
Co do lokali o "męskim" charakterze to bardzo rzadko można w nich spotkać niekoncernowe piwo. Ale polecam posty zythuma z działu Piwo-Gdzie, on skrupulatnie odnotowuje gdzie można natknąć się na tego typu klimaty
Świetny reportaż, aż szkoda że nie ukazał się przed głosowaniem na opisy letnich wojaży.
A dla mnie czytanie o tych miejscach to jakby deja-vu.
Widzę że trzeba powtórzyć kilka miejsc, jak np. Havlickov Brod, którego piwa nie robiły na mnie absolutnie żadnego wrażenia, ale skoro Docent pisze że dobre, to wiem że coś musi w tym być
My tam tamte tereny (tylko w znacznie większym kilometrażowo obszarze) przerobiliśmy tego lata... Měšťanský pivovar Strakonice (Strakonice), Městský pivovar PLATAN s.r.o. (Protivín), Pivovar Eggenberg a.s.(Český Krumlov), Budějovický Budvar n.p. i Budějovický Měšťanský Pivovar a.s. (České Budějovice), Bohemia Regent, a.s. (Třeboň), Pivovar Poutník (Pelhřimov), Pivovar Modrá Hvĕzda (Dobřany), Rodinný pivovar U Rybiček (Stříbro), Pivovarský dvůr Lipan (Dražíč), Pivovarský dvůr Zvíkov (Zvíkovské Podhradí), Klášterní pivovar Želiv s.r.o. (Želiv) - dzięki naszej znajomości czeskiego (innych języków mnisi i sladek nie znają) udało nam się zwiedzić ten browarek , Chodovar spol. s r.o. (Chodová Planá) - zażyliśmy nawet kąpieli w piwie - POLECAMY !!! , Rodinný pivovar Bernard a.s. (Humpolec), Pivovar Herod Březnice a.s. (Březnice).
Dzięki kolego za rady, wprawdzie off topic , ale większość z tym miejsc wraz z Piokl13 już odwiedziliśmy (nie tylko te zresztą ). Natomiast w miejscach opisanych prze Docenta jeszcze nie byliśmy. I tego tyczyła się odpowiedź Piokl13.
Co do lokali o "męskim" charakterze to bardzo rzadko można w nich spotkać niekoncernowe piwo. Ale polecam posty zythuma z działu Piwo-Gdzie, on skrupulatnie odnotowuje gdzie można natknąć się na tego typu klimaty
Chwalić to się można, ale opisać tak pięknie jak Docent - to jest ważne.
Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...
Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?
Dzięki wszystkim za przychylne opinie. W kolejce czeka relacja z Pragi, no chyba że Marusia zbierze w końcu siły na opis swego wakacyjnego wypadu do czeskiej stolicy
Tak się składa, że jesienią przeprowadziłem podobny objazd. Zgadzam się z opiniami Docenta praktycznie w 100%. Bardzo rzetelna relacja, gratuluję. Dodam jedynie, że jadąc od strony Pragi warto zahaczyć o Pelhrimov. Browar ten ostatnio produkuje naprawdę świetne piwa. Do Kacova można dojechać pociągiem, m.in. z Pragi (Posazavsky pacifik może nie śmiga szybko, ale widoki piękne, między innymi na dolinę Sazavy, hrad Český Šternberk, warto też zajrzeć do Żdiaru nad Sazavou, podziwiać piękno barokowych zabytków).
Z innych browarów tego regionu, to oczywiście Bernard (Humpolec) i malowniczo położony Żeliv z pięknym klasztorem i klasztornym piwem
Comment