FotoRelacja Michała Marandy: Praskie Piwne Podróże - komentarze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

FotoRelacja Michała Marandy: Praskie Piwne Podróże - komentarze

Docent ponownie sprawdzał piwne zakątki Czech. Tym razem właściwie nie chodzi o zakątek a stolicę. Zatem oto szybki przegląd piwnych atrakcji czekających na nas w czeskiej Pradze. Michał Maranda prezentuje wybór 17 miejsc naszej szczególnej uwagi wartych.

A tutaj zapraszam do komentowania, dyskutowania, pytania...

I oczywiście zapraszam także innych piwopodróżników do rozpisania swych wojaży piwnych do postaci artykułu/relacji! Choć artykuł brzmi groźnie, nie jest tak trudno go napisać jak się wydaje. Wystarczy silne postanowienie i pierwszy krok. Wszak ażeby nasz aktywnie-piwny świat nie zostawał zamknięty tylko dla nas lub co najwyżej był ograniczony do Forum - wystarczyłoby, żeby każdy z nas poświęcił raz na jakiś czas ze dwie, trzy godziny swego cennego czasu na spisanie swoich wrażeń! A jeśli by do tego znalazło się jeszcze kilka zdjęć ilustrujących naszą podróż - wiele osób cieszyło by się jak dzieci - łącznie ze mną Polecam się przynajmniej raz do roku ku pamięci!
    Last edited by ART; 2009-01-12, 01:22.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Od razu uprzedzę komentarze dotyczące braku w fotorelacji takich miejsc jak: Hrom do Police, První pivní tramway, Obžerství, Panda Grill, Suchdolský Jeník, U Fleků czy Novoměstský pivovar. Przyczyną jest albo brak przyzwoitych zdjęć albo po prostu brak odwiedzin danego lokalu (np. mocno oddalone od centrum Obžerství). Do nadrobienia przy kolejnej okazji
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Taaaa.... zwlekałam ze swoją fotorelacją, zwlekałam i mam za swoje - Docent mnie wydydkał

A tak serio: trochę brakowało mi fotek czysto piwnych - na większości widnieje ktoś z wycieczkowiczów.

A teraz komentarz: fajne fotki, dużo odwiedzonych miejsc - jak długo tam byłeś Docencie? Bo wrażenie jest takie, jakbyś biegiem przez Pragę to załatwiał

Bardzo konkretna relacja, jednak bardzo mi zabrakło tego kwiecistego języka z poprzedniej - tu wyszedł bardziej przewodnikowy folderek
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• docent
        • 2002.10
        • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Taaaa.... zwlekałam ze swoją fotorelacją, zwlekałam i mam za swoje - Docent mnie wydydkał

A tak serio: trochę brakowało mi fotek czysto piwnych - na większości widnieje ktoś z wycieczkowiczów.

A teraz komentarz: fajne fotki, dużo odwiedzonych miejsc - jak długo tam byłeś Docencie? Bo wrażenie jest takie, jakbyś biegiem przez Pragę to załatwiał

Bardzo konkretna relacja, jednak bardzo mi zabrakło tego kwiecistego języka z poprzedniej - tu wyszedł bardziej przewodnikowy folderek
        Zdjęcia pochodzą z dwóch wypadów, jednego jesiennego i drugiego sylwestrowego. Ogółem nie więcej niż 5 dni. W większości lokali byłem po raz kolejny więc nie miałem problemów z dotarciem do nich. Pozwoliło to oszczędzić sporo czasu i przeznaczyć go na degustacje.

Na fotkach widać tylko sytuację zastaną czyli jeśli są tam ludzie, to są to klienci (lub obsługa jak w przypadku Klokocnika), nie wycieczkowicze. Uważam, ze nie na wszystkich zdjęciach musi być piwo, czasem warto pokazać ludzi którzy tam przebywają.

Co do języka - tym razem to fotorelacja i tekst służy jedynie krótkiemu opisowi danego miejsca przedstawianego na zdjęciu.

"Przewodnikowy folderek" - zgodzę się. To takie małe kompendium dla tych, którzy chcą wybrać się szlakiem dobrego piwa w czeskiej stolicy. To także próba udowodnienia, że Praga cały czas jest miejscem atrakcyjnym dla piwnych podróżników i mimo niekorzystnych zmian nadal można tu mile spędzić czas przy smacznym i niedrogim piwie.

Marusia, nadal zachęcam (tym bardziej w tym temacie) do podzielnia się wrażeniami z Waszej wyprawy do Pragi.
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Pytanko do zdjęcia z "U Medvidku". Co to za wanna na pierwszym planie?
          Byłem "u niedźwiadka", ale niestety późną nocą i jedynie w pubie na parterze. I tak byłem szczęśliwy, że było czynne.
          blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Tam się leje gorąca brzeczka, zatem jak się domyślam jest to coś w rodzaju tacki chłodniczej. Wygląda to przepociesznie - wokół ludzie siedzą, jarają szlugi, gadają, a tu sobie brzeczka spływa o metr od nich.

P.S. jak my tam byliśmy to piwo było paskudne.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Tuborg22
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.01
              • 27

A gdzie "Hostiniec u Cernego Vola"? Gdzie "Zlaty Tygr"? Moim zdaniem na "U Fleku" nie ma sensu czasu tracić. Pivovarský dům, Lipová 15, byłem tam codziennie w ciągu mojego 2 tygodniowego pobytu w Pradze i jakoś tych wycieczek nie zauważyłem, moim zdaniem lokal nie podzielił jeszcze losu lokalu "U Fleku", polecam do spróbowania piwo pokrzywowe, nie polecam bananowego.
              Last edited by Tuborg22; 2009-01-16, 23:28.

Comment

• docent
                • 2002.10
                • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tuborg22 Wyświetlenie odpowiedzi
                A gdzie "Hostiniec u Cernego Vola"? Gdzie "Zlaty Tygr"? Moim zdaniem na "U Fleku" nie ma sensu czasu tracić.
                U černého vola czy U Zlatého Tygra oczywiście mają swój klimat ale moim zamiarem było wskazanie miejsc gdzie napijemy się unikalnego lub rzadko spotykanego piwa. Dlatego też uważam "U Fleků" za miejsce warte chociaż jednorazowego odwiedzenia.
                Jeśli chodzi o spis "klimatycznych" lokali to polecam www.praskie-gospody.siec.com.pl/ (niestety nie aktualizowane) czy też www.pivni-filosof.blogspot.com/

Comment

• Tuborg22
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.01
                  • 27

Rozumiem i szanuje twoje zdanie, ja byłem u Fleku, piwo rzeczywiście dobre, ale trzeba uważać żeby Cię nie nacieli, na raz rzeczywiście, może być. Co do stron internetowych, pierwszą stronę znam, na niej bazowałem podczas pierwszego wyjazdu do Pragi, o dziwo część się jeszcze pokrywa z tym co jest tam napisane na temat piwiarni, ale niestety już tylko tych, które znajdują się w mało znanych dzielnicach Pragi, co do piwiarni w centrum, to niestety wszystko się zmienia i to czasami z tygodnia na tydzień. Dziękuję za adres drugiej strony
                  Last edited by Tuborg22; 2009-01-22, 22:27.

Comment

• docent
                    • 2002.10
                    • 5205

Do listy miejsc wartych szczególnej uwagi na piwnej mapie Pragi zaliczyć już można Restaurace (nomen omen) Merenda, która zlokalizowa jest na Žižkovie.
                    Do tej pory oprócz trójcy Prazdroja jeden nalewak przeznaczali na rotacyjnie pojawiające się piwa z małych i średnich browarów. Niedawno wybór został poszerzony a to co jest "na čepu" można sprawdzić na codziennie aktualizowanym kalendarzu.
                    W tym rejonie utworzył się już ciekawy trójkąt: U Radnice, U Slovanské lípy i obecnie Merenda.

Comment

• docent
                      • 2002.10
                      • 5205

Jak donosi pivni filosof w Pradze pojawiły się nowe miejsca gdzie na stałe można się napić piw z pozamiejscowych minibrowarów. Wyroby ze Zvíkova można spróbować na Smichovie, niedaleko browaru Staropramen w lokalu U Buldoka (Preslova 353). Pamiętam, że dobrych kilka lat temu można się tu było napić pysznego Kelta, dobrze że znów oferują coś ciekawego.

Natomiast piwa z podpraskiego minibrowaru Chýně na dobre zagościły w restauracji Hotelu Victor (bez obaw, ceny normalne). Lokal mieści się w tworzącym się "zagłębiu" na Žižkovie (ul. Husitská 72)

Comment

• docent
                        • 2002.10
                        • 5205

Na piwną mapę Pragi powraca "U Sv. Tomáše" (Letenská 12) gdzie w latach 1352-1951 funkcjonował browar. Od 14 maja będzie można tu napić się ciemnego piwa z nowego minibrowaru Broumy. Jego właścicielem jest obecny piwowar zatrudniony w Strahovskim browarze, pan Matuška tak więc o jakość piwa można być spokojnym. Widać też, że pojecie zakazu konkurencji jest w czeskiej branży terminem nieznanym.

Comment

• docent
                          • 2002.10
                          • 5205

ART’cie Drogi!
                          Nie mogłem się doczekać publikacji kolejnej części mojej praskiej fotorelacji więc postanowiłem wziąć sprawy we własne ręce. Tym samym zapraszam zainteresowanych na stronkę Piwna Praha będąca foto-przewodnikiem po miejscach z dobrym piwem w Pradze. Na Zdraví!

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23928

Rozumiem zniecierpliwienie. Niestety dopiero w tygodniu będę z powrotem w Opolu.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                            X