Wybieram się w najbliższym czasie do stolicy Czech, będziemy jechać od Nachodu, ale nie autostradą. Czy ktoś może polecić jakieś ciekawe piwo lub browar po drodze? Ostatnio nie jestem zaktualizowany w czeskich browarach.
Coś ciekawego po drodze z Nachodu do Prahy?
Collapse
X
-
No jadąc z Nachodu, to żeby "spotkać" jakiś browar (nie licząc browaru w Nymburku) , to trzeba troszkę jednak zboczyć. Albo na północ, albo południe.
Wariant północny:
a) Dvur Kralove nad Labem - chyba już otwarty nowy minibrowarek, jesli nie to na dniach powinien
b) Miletin - trudno dostępny minibrowarek w małym miasteczku
c) browar w Nowej Pace
d) w/w browar w Nymburku
Wariant południowy:
a) mały browarek w Dobrusce - jakieś 12-15 km na południe od Nachodu
b) stamtąd kierując się na Hradec Kralove skręcasz w Trebechovicach w lewo i w wiosce Belec nad Orlici znajdziesz przyjemny minibrowar
c) i w tym wariancie możesz zaliczyć NymburkLast edited by Pendragon; 2009-04-15, 11:02.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziWybieram się w najbliższym czasie do stolicy Czech, będziemy jechać od Nachodu, ale nie autostradą. Czy ktoś może polecić jakieś ciekawe piwo lub browar po drodze? Ostatnio nie jestem zaktualizowany w czeskich browarach.
Rzuć okiem na mapkę:
Comment
-
-
Racja, zapomniałem o Detenicach.
Piokl - zazdroszczę wyprawyLast edited by Pendragon; 2009-04-15, 11:09.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNo jadąc z Nachodu, to żeby "spotkać" jakiś browar (nie licząc browaru w Nymburku) , to trzeba troszkę jednak zboczyć. Albo na północ, albo południe.
Wariant południowy:
a) mały browarek w Dobrusce - jakieś 12-15 km na południe od Nachodu
b) stamtąd kierując się na Hradec Kralove skręcasz w Trebechovicach w lewo i w wiosce Belec nad Orlici znajdziesz przyjemny minibrowar
[/URL]
pozdrowienia... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziMożna jeszcze w tym wariancie zaliczyć Rychnov nad Knežnou i Żamberecky Kanec. W Hradcu Kralove jest też minipivovarLast edited by Pendragon; 2009-04-15, 11:25.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzia) Dvur Kralove nad Labem - chyba już otwarty nowy minibrowarek, jesli nie to na dniach powinienLast edited by docent; 2009-04-15, 12:10.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziZ tego co można wyczytać z ich strony to miejscowego piwa będzie się można napić w trakcie dwudniowej lokalnej imprezy 30.IV-1.V w piwiarniach zlokalizowanych w centrum miasteczka ("U Hlaváčků" Riegrova 346, "U Slunce" Přemyslova 53, "U Svobodných pánů" Náměstí T.G. Masaryka 84).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziTeż tak wyczytałem, ale zakładam optymistycznie, że piwo to będzie dostępne od maja non stop .Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Też się wybieram tą trasą, pewnie wykorzystam część wskazówek
Comment
-
-
Warto pojechać z Hradca, jakieś 30 km na południe, aby zahaczyć o Medlesice. Jest to wioska leżąca wpół drogi pomiędzy Pardubicami a Chrudimiem. Działający w niej browar, warzy jedyne w swym rodzaju niefiltrowane i niepasteryzowane piwo beczkowe. Z racji iż nektar ów, niedostępny jest w wersji butelkowanej, w gospodzie przy browarze czekają na spragnionych 1,5 litrowe PET-y po mineralnej, które można napełnić medlesickim jasnym badź ciemnym.
A skoro przejeżdża sie przez Pardubice, to warto zakupić tamtejszego portera.
Comment
-
-
Comment