Żywe piwo w Ukrainie: co i gdzie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Leopolis
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.12
    • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alstro Wyświetlenie odpowiedzi
    Wszyscy zainteresowani powinni odwiedzić stronę
    http://www.brovar.org/
    Fajnie zrobiona. Ale jak zawsze sa reklamowe bzdury - ze sa jedyni i niepowtarzalni, ze tylko oni warza piwo niepasteryzowane... Browary w Chmielnickim, Berdyczewie i Kaluszu tez robia piwo niepasteryzowane. I nawet moge powiedziec ze dwom ostatnim to sie udaje lepiej od browaru Mikulinieckiego (choc nie maja pieknych stron internetowych, ladnych etykiet i niemieckich butelek na porcelanki)

Ale w kazdym razie szacunek dla Mikuliniec za to ze w czasach gdy ludzie, zwlaszcza mlodzi i nieletni, co raz czesciej siegaja po piwo by sie najebac i gdy wiekszosc producentow zwieksza pojemnosc spirytusu w lekkich jasnych piwach - browar Mikuliniecki produkuje piwa z pojemnoscia alkoholu ponizej 4%. W Ukrainie to raczej wyjatek.

Comment

• Leopolis
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.12
      • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alstro Wyświetlenie odpowiedzi
      Piwo z Mikuliniec można też bez trudu kupic we Lwowie, choć nie w każdym sklepie oraz chyba we wszytkich miasteczkach na Podolu. Lubią je zwłaszcza małe sklepiki.

Właśnie znalazłem zdjęcie jeszcze kompletniejszej rodzinki mikulinieckiej.

Widac na nim piwo "Radler", które zawsze lubiłem pijać latem. W tym roku jednak w Mikulińach już go niesprzedawali, ale może na lato jeszcze uwarzą.
      Od dwoch lat mozna go kupic chyba w calej Ukrainie, conajmniej na Prawobrzeznej jest wszedzie, wlacznie z Kijowem. Kiedys bylo dobre i tanie - teraz jest najdrozsze z piw ukrainskich, ale niestety stosunek ceny do jakosci sie zmienil nie na korzysc piwoszy

Comment

• alstro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.04
        • 166

Mikulinieckie jest po prostu dobre. Piję go od wielu lat, parę razy w roku. Kiedyś za lepsze uznawałem tylko Białą Noc z Czernihowa, ale dziś palmę pierszeństwa oddaję Mikulinieckiemu pszenicznemu oraz miodowemu oraz Radlerowi

Piwa niepasteryzowane na Ukrainie i w tamtych okolicach nazywane jest mianem "żywe". Sporo tego można tam wypić. Cenię sobie kilka gatunków produkownych przez inny ukraiński browar - Sarmat (mam nadzieję, iże SABMiller go już nie zadusił).

Nie chcę przedłużać dyskusji nt. dostępności tych piw na terenie Ukrainy, lecz muszę wrazić ból jaki czuję z pwodu tego, iz Mikuliniec na Krymie czy wschodzie kraju w zasadzie nie uświadzczysz. Doniecki Sarmat także po za wybranymi sklepami jest niedostapny.

Comment

• Prusak
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 4472

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leopolis Wyświetlenie odpowiedzi
          Fajnie zrobiona. Ale jak zawsze sa reklamowe bzdury - ze sa jedyni i niepowtarzalni, ze tylko oni warza piwo niepasteryzowane... Browary w Chmielnickim, Berdyczewie i Kaluszu tez robia piwo niepasteryzowane. I nawet moge powiedziec ze dwom ostatnim to sie udaje lepiej od browaru Mikulinieckiego (choc nie maja pieknych stron internetowych, ladnych etykiet i niemieckich butelek na porcelanki)

Ale w kazdym razie szacunek dla Mikuliniec za to ze w czasach gdy ludzie, zwlaszcza mlodzi i nieletni, co raz czesciej siegaja po piwo by sie najebac i gdy wiekszosc producentow zwieksza pojemnosc spirytusu w lekkich jasnych piwach - browar Mikuliniecki produkuje piwa z pojemnoscia alkoholu ponizej 4%. W Ukrainie to raczej wyjatek.
          @Leopolis, a czy wymienione przez ciebie browary mają w ogóle jakieś strony internetowe? Bo informacje dotyczące Ukrainy na beerme.com są bardzo nieprecyzyjne... Rozmawiałem niedawno ze studentami ze wschodniego Podola, którzy uczą się w Lublinie, i twierdzili, że piwo z Chmielnickiego jest bardzo dobre. Ale zdanie o mikulinieckim też podtrzymuję.

Comment

• darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Wygląda na to, iż stosują otwartą fermentację
            Ja tam nigdzie nie widzę otwartej fermentacji
            To w galerii, to skrzynie do kiełkowania słodu .

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

ups. zdjęcie wielkości znaczka to i błąd z mojej strony. nie widziałem tankofermentatorów, stąd nadużycie. sorki

[offtopa zrobiliśmy niemałego]

Comment

• Leopolis
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.12
                • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                @Leopolis, a czy wymienione przez ciebie browary mają w ogóle jakieś strony internetowe? Bo informacje dotyczące Ukrainy na beerme.com są bardzo nieprecyzyjne... Rozmawiałem niedawno ze studentami ze wschodniego Podola, którzy uczą się w Lublinie, i twierdzili, że piwo z Chmielnickiego jest bardzo dobre. Ale zdanie o mikulinieckim też podtrzymuję.
                Jak browar zaczyna zamiast warzenia piwa strony internetowe zakladac to wynik mamy nie na korzysc piwoszy Na szczescie wymienione przeze mnie browary sa na tyle "zacofane" pod wzgledem internetu, ze po prostu robia dobre piwo dla miejscowego konsumenta, nie marzac o podboju rynku swiatowego lub nawet krajowego

Comment

• Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4472

Mnie nie chodzi o jakieś głupotki reklamowe i błyskotki na tych stronach, tylko po prostu ciekawi mnie asortyment piw produkowanych w tych browarach, tym bardziej, że wybieram się w tym roku na Ukrainę, więc chciałbym wiedzieć, czego szukać. Oprócz piwa mikulinieckiego, oczywiście.

Comment

• Leopolis
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.12
                    • 34

Mnie nie chodzi o jakieś głupotki reklamowe i błyskotki na tych stronach, tylko po prostu ciekawi mnie asortyment piw produkowanych w tych browarach, tym bardziej, że wybieram się w tym roku na Ukrainę, więc chciałbym wiedzieć, czego szukać. Oprócz piwa mikulinieckiego, oczywiście.
                    Te piwa o ktorych pisalem sa dostepne tylko regionalnie, i nawet w rodzimych miastach nie w kazdym sklepie je dostaniesz - te firmy nie stac na postawienie firmowych lodowek w kazdym sklepiku, do tego mlodziez czesto woli przereklamowane a wiec "modne" piwa marek krajowych i miedzynarodowych (typu Lwowskiego, Czernihowskiego, Oboloni, Tuborga).

"Kaluskie" (Калуське) (jest go chyba 3 rodzaje, o roznej barwie i mocy) dostaniesz w Kaluszu i gdzie-niegdzie w obwodzie Iwano-Frankowskim;
                    "Berdycziwskie"(Бердичiвське) (na pewno maja 2 rodzaje, Lager i Chmilne, kazde ponizej 4% vol., moze jest wiecej gatunkow ale nie spotykalem) - w Berdyczewie i w obwodzie Zytomierskim, tez go sie czasem spotyka w sasiednich obwodach i nawet znam w Kijowie sklep gdzie go mozna kupic;
                    "Proskuriwskie" (Проскурiвське) - od dawnej nazwy miasta Chmielnicki, Proskurow - w obwodzie Chmielnickim, (gdyby w Kamiencu nie bylo twierdzy warto bylo by sie tam wybrac po prostu na Proskuriwskie ).

W Rownym (obwod Rowienski) zaczeli warzyc piwo "Рiвень" ("Poziom" w tlumaczeniu doslownym), ale na razie nie zdazylem sprawdzic na jakim jest poziomie.

No, jakos' tak to mi tego wieczoru wyglada

Comment

• Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4472

Wielkie dzięki, mniej więcej wiadomo o co chodzi. To, co mnie zaskoczyło, to fakt, że w Równem jest browar. Myślałem, że zachodni Wołyń jest piwną pustynią. Polska wersja nazwy miasta Cmielnicki brzmiała Płoskirów. Ale może dawniej był to rzeczywiście Płoskurów. Mam nadzieję, że będę miał okazję spróbować chociaż niektóre z tych piw.
                      Zrobił się nam OT, ale to było nieuniknione.

Comment

• Leopolis
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.12
                        • 34

Wielkie dzięki, mniej więcej wiadomo o co chodzi. To, co mnie zaskoczyło, to fakt, że w Równem jest browar. Myślałem, że zachodni Wołyń jest piwną pustynią. Polska wersja nazwy miasta Cmielnicki brzmiała Płoskirów. Ale może dawniej był to rzeczywiście Płoskurów. Mam nadzieję, że będę miał okazję spróbować chociaż niektóre z tych piw.
                        Zrobił się nam OT, ale to było nieuniknione.
                        http://pl.wikipedia.org/wiki/Chmielnicki_(miasto)

Oczywiscie do asortymentu piwnego z przed wojny jeszcze daleko - ale pustynia powoli sie odradza.

Acha, jeszcze jest browar w Busku (obwod lwowski), ale nie wiem czy dziala teraz. Butelkowanego nie robili od czasow ZSRR, ale jeszcze pare lat temu sprzedawali lekkie jasne piwo w kegach do knajp w okolicy i we Lwowie.

Comment

• sibarh
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.01
                          • 10387

Gdzie to przenieśc i jak nazwac????

Patrzę że strasznie duzo jest tu postów nie na temat. Czekam na propozycję nazwy wątku - gdzie przeniosę posty nie związane z piwem.
                          2800 nowe piwa opisałem na forum
                          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Leopolis
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.12
                            • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
                            Patrzę że strasznie duzo jest tu postów nie na temat. Czekam na propozycję nazwy wątku - gdzie przeniosę posty nie związane z piwem.
                            Moim zdaniem posty o browarach produkujacych "zywe" piwo sa jaknajbardziej zwiazane z piwem - ale faktycznie nie zawsze dotycza tematu tego watku.

Proponuje w takim razie zrobic watek pod nazwa chocby "Zywe piwo w Ukrainie: co i gdzie"

Comment

• abernacka
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

Piwo "Żywe" oferuje również browar z Tarnopola. Piwo te można kupić w tym oto sklepie firmowym browaru
                              Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Leopolis
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2008.12
                                • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                                Piwo "Żywe" oferuje również browar z Tarnopola. Piwo te można kupić w tym oto sklepie firmowym browaru
                                "Opilla" moim zdaniem jest najgorszym z zywych piw Ukrainy, gorszym nawet od niektorych piw zwyklych Dlatego o nim nie wspominalem. Tarnopolanie zawsze woleli Mikulinieckie

Comment

Przetwarzanie...
                                X