Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
Wyświetlenie odpowiedzi
Ceny piw w minibrowarach
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziMożna utrzymać się z mieszkańców jednej wiochy? Można. A w Polsce nie można.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziMożna utrzymać się z mieszkańców jednej wiochy? Można. A w Polsce nie można.
Jak to nie, a Marysia?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Panowie spokojnie.Wiecej realizmu.Wszystko to wygląda pieknie z pozycji turysty.Kolega Abernacka nie wspomina iż w przewazającej większości odwiedzanych małych i średnich browarów,dochód ze sprzedaży piwa nie jest jedynych dochodem uzyskiwanym przez właściciela browaru jak chociażby wymieniony Brauerei Schleicher.Ale to juz inna bajka i nie ten temat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441 Wyświetlenie odpowiedzi(...)dochód ze sprzedaży piwa nie jest jedynych dochodem uzyskiwanym przez właściciela browaru jak chociażby wymieniony Brauerei Schleicher.(...)Last edited by abernacka; 2009-09-30, 12:59.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziJak to nie, a Marysia?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziBo u nas trzeba utrzymywać jeszcze urzędników.
Ogólnie jestem jednak pewien, że koszty produkcji (robocizna, towary, podatki, akcyza, utrzymanie urzędników) razem wzięte są wyższe w NIemczech niż w Polsce. Ja raczej podejrzewałbym chciwośc polskich właścicieli i pośredników a nie utrzymywanie urzędników jako przyczynę cen w Polsce. Mogę się mylić dlatego piszę podejrzewam a nie jak Ty który zjadłeś wszystkie rozumy i na wszystko masz gotową prostą odpowiedź.
ps. oczywiście w Niemczech nie ma urzędników
ps.2 jakiś głos w dyskusji zajął jedynie kolega MichoLast edited by VanPurRz; 2009-09-30, 14:03."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziJak to nie, a Marysia?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziA kto powiedział, że Marysia jest jedynym źródłem dochodu dla właściciela? Pan Czepiel prowadzi jeszcze od kilku lat remont zabudowań klasztornych, prowadzi firmę produkującą garaże oraz wraz z żoną restaurację z hotelem. Trudno w takiej sytuacji powiedzieć, że "Marysia" utrzymuje się sama.
Skąd wiadomo, że właściciel browaru opisywanego przez Abernackę nie posiada np pensjonatu na Maderze?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Chodziło mi o to, że to kiepski argument - tam się opłaca to i u nas musi! A Marysia przy skali produkcji (to najmniejszy zarejestrowany browar w Polsce) nigdy dochodu przynosić nie będzie. Jest fanaberią - z całym szacunkiem - właściciela.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziOgólnie jestem jednak pewien, że koszty produkcji (robocizna, towary, podatki, akcyza, utrzymanie urzędników) razem wzięte są wyższe w NIemczech niż w Polsce.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziJa raczej podejrzewałbym chciwośc polskich właścicieli i pośredników a nie utrzymywanie urzędników jako przyczynę cen w Polsce.
A jacer ma rację o tyle, że łatwiej prowadzić/otworzyć browar w Niemczech niż w Polsce. Bo w Polsce urzędnicy uważają, że chciwi, ba pazerni, właściciele na pewno będą chcieli oszukać fiskusa, otruć swoich klientów i wyzyskać pracowników. Przypomina Ci to coś?Last edited by kopyr; 2009-09-30, 14:42.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZ wymienionych tylko robocizna i może media są droższe. Surowce są w tych samych cenach, a akcyza, VAT są niższe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziPolskie browary restauracyjne sprowadzają słody z zagranicy (większość przynajmniej), zatem mają surowce droższe (transport).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziI po raz kolejny jesteś ignorantem który pojęcia nie ma ale się wypowiada. Ja tam nie lubie urzędników i nie wiem jakie są akcyzy, podatki itp w Niemczech więc się nie wypowiadam tylko pytam i czekam na mądrzejszych aż się wypowiedzą.
Ogólnie jestem jednak pewien, że koszty produkcji (robocizna, towary, podatki, akcyza, utrzymanie urzędników) razem wzięte są wyższe w NIemczech niż w Polsce. Ja raczej podejrzewałbym chciwośc polskich właścicieli i pośredników a nie utrzymywanie urzędników jako przyczynę cen w Polsce. Mogę się mylić dlatego piszę podejrzewam a nie jak Ty który zjadłeś wszystkie rozumy i na wszystko masz gotową prostą odpowiedź.
Tyle zabiera rząd obywatelom.
Gdybyś nadal nie wiedział to jesteśmy na szarym końcu w Europie pod względem fiskalizmu.
Tak, tak znamy te bolszewickie brednie o chciwości przedsiębiorców. Już nie wiemy co z pieniędzmi robić, jak idziemy ulicą to nam wylatają z kieszeni, bo się nie mieszczą.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
A co powiecie na to:
Orientacyjny koszt 1hl piwa:
Koszt surowca 30 zł.
Akcyza 60 zł.
Woda 7 zł.
Energia elektryczna 20 zł.
Chemia do mycia 3 zł.
Drożdże 5 zł.
SUMA [PLN/hl] 125 zł.
Koszt wyprodukowania 1 litra piwa wynosi około 1,25 zł. Doliczyć należy koszty pracy oraz koszty związane z eksploatacją budynku minibrowaru restauracyjnego.
Za www.minibrowary.pl„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
Comment