Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
Wyświetlenie odpowiedzi
Ceny piw w minibrowarach
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzinie porównuj piw z garnków do piw z browarów restauracyjnych mimo, że i w tych trafiają się czasem kiepskie warki.
A chcesz w dziób? Juz ci proponowałem, że wyśle ci kilka na spróbe, bo masz jakieś złe wspomnienia.
Odmówiłeś. Więc lepiej teraz nie wypowiadać się i nie porównywać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Piękne porównanie cenowe będę miał w Cz-wie po uruchomieniu minibrowaru (chyba Bierhalle) w Oslo.
Na dole piwka "niekoncernowe" (Gab specjalnie pod Oslo, Ciechan i dużo innych) od dawien dawna cena średnio 6 zł, na piętrze minibrowar.
Jeżeli cena z minibrowaru przekroczy 6 zł nie wejdę na piętro - już na parterze jestem w moim ulubionym lokalu (wcale zresztą nie grzeszy nadmiarem klientów).
Rozmawiamy w gronie piwowarów domowych, tym bardziej świadomych faktycznego kosztu wytworzenia piwa. Wziąłem stronę "normalnych" cen, bo nawet gdyby istniało najlepsze piwo na świecie za 100 zł kufel, to oczywiście napiłbym się go - jeden raz, więc rachunek ekonomiczny nie tłumaczy wszystkiego.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziA chcesz w dziób? Juz ci proponowałem, że wyśle ci kilka na spróbe, bo masz jakieś złe wspomnienia. .
Nie odmówiłem, tylko napisałem, ze w razie czego przy opisie będę krytyczny jeśli będzie taka potrzeba. To nie to samo co odmowa
Owszem, jestem krytyczny, bo naprawdę na palach jednej reki mogę policzyć piwa domowe które mi smakowały. Włącznie z własnymi, z których 90% to kwasiżurki.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziCo ma dawać? Nową Zelandię? Podaje to, co zna.
W Kopenhadze masz relację 40 do 55 koron: 40 w przeciętnej knajpie, 55 w restauracyjnym. Czy to jest 6 zł do 12? Nie, to jest 6 zł do 8 zł.Last edited by becik; 2009-06-30, 21:51.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziOwszem, jestem krytyczny, bo naprawdę na palach jednej reki mogę policzyć piwa domowe które mi smakowały. Włącznie z własnymi, z których 90% to kwasiżurki.
aha, w Niemczech piwo w knajpie/browarze 2,20-2,30 to samo w sklepie 0,60 euro.
W Holandii knajpa 3 euro, sklep 0,55 euro.Last edited by jacer; 2009-06-30, 22:03.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
W Sztokholmie, w Monk's Cafe, który jest także minibrowarem, ceny za piwo z własnego browaru restauracyjnego to 65 SEK , i to za gatunki często wyrafinowane (Imperial Stout, Triple Weizen, Orange Ale) - dla porównania, pospolite piwo w knajpie w centrum (Monk's Cafe też jest w centrum) to 60 SEK.Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre Wyświetlenie odpowiedziW Sztokholmie, w Monk's Cafe, który jest także minibrowarem, ceny za piwo z własnego browaru restauracyjnego to 65 SEK , i to za gatunki często wyrafinowane (Imperial Stout, Triple Weizen, Orange Ale) - dla porównania, pospolite piwo w knajpie w centrum (Monk's Cafe też jest w centrum) to 60 SEK.
A czy przypadkiem nie wynika to z jakiegoś uprzywilejowania małych browarów w ustawodawstwie szwedzkim. Z tego co się orientuję, to piwo w Szwecji jest koszmarnie drogie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziWięc nie mierz innych swoją miarą.
aha, w Niemczech piwo w knajpie/browarze 2,20-2,30 to samo w sklepie 0,60 euro.
W Holandii knajpa 3 euro, sklep 0,55 euro.mój zbiór etykiet http://picasaweb.google.com/112278001030728908988
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adi_999 Wyświetlenie odpowiedzi2,20-2,30 ?? pojemnośc 0,3 . Byłem w zeszłym tygodniu w Berlinie .Na odcinku ok 1 kilometra są 3 browary restauracyjne. Ceny podobne - ok 3,5 euro za 0,5 l
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adi_999 Wyświetlenie odpowiedzi2,20-2,30 ?? pojemnośc 0,3 . Byłem w zeszłym tygodniu w Berlinie .Na odcinku ok 1 kilometra są 3 browary restauracyjne. Ceny podobne - ok 3,5 euro za 0,5 l
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedziPiękne porównanie cenowe będę miał w Cz-wie po uruchomieniu minibrowaru (chyba Bierhalle) w Oslo.
Na dole piwka "niekoncernowe" (Gab specjalnie pod Oslo, Ciechan i dużo innych) od dawien dawna cena średnio 6 zł, na piętrze minibrowar.
Jeżeli cena z minibrowaru przekroczy 6 zł nie wejdę na piętro - już na parterze jestem w moim ulubionym lokalu (wcale zresztą nie grzeszy nadmiarem klientów).
(...)
Czy pozostaną piwa na dole? Myślę, że będzie to strzał w kolano.
Cena na 100% będzie wyższa, w granicach 10 zł."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKoledzy, trzeba zrozumieć jedną rzecz - ceny kształtuje rynek. Niewidzialna ręka rynku poprzez popyt i podaż czyli poprzez uczestników rynku, a więc konkurentów i klientów. ...
primo: wolny rynek (jeżeli chodzi o małe browary) jeszcze się nie ukształtował (sam piszesz, że w 3mieście jest miejsce na kilka browarów restauracyjnych, a ich nie ma - rynek nie działa?)
secundo: bariery administracyjne powodują, że otworzenie małego, malutkiego browaru jest praktycznie niemożliwe (jakiś piwowar domowy sprzedaje piwo w swojej małej kafejce lub sklepiku? dlaczego nie?)
Oczywiście secundo wpływa na primo
Nie zgadzam się również z tezą, że piwo (takie zwykłe jasne) z browarów restauracyjnych to towar luksusowy. Raczej przybytki (w Polsce), które mają takie piwo, chciałyby za takie uchodzić.Last edited by piokl13; 2009-07-01, 08:45.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziZgadzam się z tym. Tyle, że w Polsce
primo: wolny rynek (jeżeli chodzi o małe browary) jeszcze się nie ukształtował (sam piszesz, że w 3mieście jest miejsce na kilka browarów restauracyjnych, a ich nie ma - rynek nie działa?)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzisecundo: bariery administracyjne powodują, że otworzenie małego, malutkiego browaru jest praktycznie niemożliwe (jakiś piwowar domowy sprzedaje piwo w swojej małej kafejce lub sklepiku? dlaczego nie?)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziNie zgadzam się również z tezą, że piwo (takie zwykłe jasne) z browarów restauracyjnych to towar luksusowy. Raczej przybytki (w Polsce), które mają takie piwo, chciałyby za takie uchodzić.
Comment
-
Comment