Jedno jest pewne, jeśli doczekamy się czasów, gdy w mieście będzie 3-4 browary restauracyjne to ceny się zrównają z cenami piw w normalnych lokalach, tak jak to jest w europie zachodniej.
Ceny piw w minibrowarach
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziJedno jest pewne, jeśli doczekamy się czasów, gdy w mieście będzie 3-4 browary restauracyjne to ceny się zrównają z cenami piw w normalnych lokalach, tak jak to jest w europie zachodniej.
Lepsze powinno być droższe.
Comment
-
-
Czyli spirala podnoszących się cen nas czeka, bo sąsiad z Heinekenem też będzie uznawał swoje piwo za lepsze niż jakiś mętny syf sąsiada z browarorestauracją A wiadomo, skoro lepsze to musi być droższeLast edited by ART; 2009-07-01, 10:46.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTy piszesz o tym czy pils z browaro-restauracji powinien być towarem luksusowym, czy nie. Ale to jest tylko Twoje zdanie, bo obiektywnie, ze względu na dostępność, cenę, on tym towarem luksusowym jest. Czy to się komuś podoba, czy nie.
To że coś jest mało dostępne, nietypowe (bo jest na to mały popyt) i drogie, nie świadczy o tym, że jest luksusowe. Kup sobie zwykłą szafę, ale nietypowego rozmiaru, zapłacisz kilka razy więcej niż za typową. I nazwiesz ją luksusową?
W dodatku ten sam towar w Polsce jest luksusowy, a kilka km za granicą, w bardzo zbliżonym kulturowo, społecznie kraju, już nie jest? Bo jest tam tani? W dodatku lepszy.
Finalizując (subiektywnie):
Taki pils z minibrowaru to jest "zwyczajne" piwo, takie jakie prawdziwe piwo powinno być. To że koncerny zaczęły produkować "chińszczyznę" i zalewają nią nasz kraj, nie wypaczyło moich kryteriów, pozostały one niezmienne. Zwykłe piwo jest dla mnie zwykłem piwem, produkty koncernów są dla mnie niskiej jakości płynem. A niestety Ty obniżyłeś swoje kryteria i taki pils stał się dla Ciebie luksusem . Owszem istnieją piwa luksusowe, ale na pewno taki pils do nich nie należy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziOwszem istnieją piwa luksusowe, ale na pewno taki pils do nich nie należy.Last edited by delvish; 2009-07-01, 11:31."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziPiszę jak jest. To ty masz jakieś błędne pojęcie luksusu. W dodatku uważasz, że twoje subiektywne zdanie jest obiektywne, a moje tylko subiektywne .
To że coś jest mało dostępne, nietypowe (bo jest na to mały popyt) i drogie, nie świadczy o tym, że jest luksusowe. Kup sobie zwykłą szafę, ale nietypowego rozmiaru, zapłacisz kilka razy więcej niż za typową. I nazwiesz ją luksusową?
Czy Paulaner Weissbier jest luksusowy? No w Niemczech zabiją Cię śmiechem, no ale nie powiesz mi, że w Polsce, gdy z nalewaka masz Żywca za 6zł, ten Paulaner z beczki za 12-15zł nie jest luksusowy.
Daleki jestem od szafowania pojęciem premium - wystarczy, że nalejesz piwo do zielonej butelki i już jest premium. Ale chyba przyznasz, że pils z browaru restauracyjnego jest bardziej luksusowy od dajmy na to Heńka czy PU.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziW dodatku ten sam towar w Polsce jest luksusowy, a kilka km za granicą, w bardzo zbliżonym kulturowo, społecznie kraju, już nie jest? Bo jest tam tani? W dodatku lepszy.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziFinalizując (subiektywnie):
Taki pils z minibrowaru to jest "zwyczajne" piwo, takie jakie prawdziwe piwo powinno być. To że koncerny zaczęły produkować "chińszczyznę" i zalewają nią nasz kraj, nie wypaczyło moich kryteriów, pozostały one niezmienne. Zwykłe piwo jest dla mnie zwykłem piwem, produkty koncernów są dla mnie niskiej jakości płynem. A niestety Ty obniżyłeś swoje kryteria i taki pils stał się dla Ciebie luksusem . Owszem istnieją piwa luksusowe, ale na pewno taki pils do nich nie należy.
Comment
-
-
Paulaner, Heniek, Peroni oczywiście nie jest luksusowy, ale boli mnie to że wciska się konsumentom kit "pozycjonowaniem" cenowym że tak rzekomo właśnie jest. I to na szeroką skalę.Last edited by ART; 2009-07-01, 12:04.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak samo jak chleb wypiekany na zakwasie na liściach chrzanu w tradycyjnym piecu jest chlebem luksusowym, mimo, że jest normalnym chlebem i każdy taki powinien być. To w dobie nadmuchanych bułeczek na polepszaczach z marketu, będzie luksusem.Last edited by delvish; 2009-07-01, 12:23."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi... Ale chyba przyznasz, że pils z browaru restauracyjnego jest bardziej luksusowy od dajmy na to Heńka czy PU.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPodałem już przykład Paulanera, a pamiętasz może zegarki elektroniczne z melodyjkami.
...
Tak samo jak chleb wypiekany na zakwasie na liściach chrzanu w tradycyjnym piecu jest chlebem luksusowym, mimo, że jest normalnym chlebem i każdy taki powinien być. To w dobie nadmuchanych bułeczek na polepszaczach z marketu, będzie luksusem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziPotwierdzasz to, co napisałem wcześniej. Twoje kryteria oceny normalności i luksusu zmieniły się (na gorsze) pod wpływem coraz niższej jakości towarów na rynku, chińszczyzny. Moje są niezmienne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak czułem, że tak napiszesz. Czyli rozumiem, że nie ma dla Ciebie takiego pojęcia jak "luksusowy chleb". A co za tym idzie "luksusowy pils". To jest po prostu towar pierwszej potrzeby i nijak nie może być luksusowy. Dobrze rozumiem?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziTo nie Bierhalle.
Czy pozostaną piwa na dole? Myślę, że będzie to strzał w kolano.
Cena na 100% będzie wyższa, w granicach 10 zł.
Może znajdą się ortodoksi którzy piją tylko piwo z minibrowaru, jednak wątpię w to.
Tą dychę, to może uzasadniałaby cena najmu a Alejach, ale w Oslo - nie.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedziPrzy dychu za piwo to na pewno będzie strzał w kolano, skoro dobre piwa "niekoncernowe" za 6 zł na parterze nie cieszą się dużym powodzeniem, to własna produkcja za 10 zł może nie wypalić.
Może znajdą się ortodoksi którzy piją tylko piwo z minibrowaru, jednak wątpię w to.
Tą dychę, to może uzasadniałaby cena najmu a Alejach, ale w Oslo - nie.
Comment
-
Comment