Ceny piw w minibrowarach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
    Ot taki poza temat - Można robić dobre piwa i sprzedawać po jakieś 2,30? Można. A W Polsce nie można?
    Można utrzymać się z mieszkańców jednej wiochy? Można. A w Polsce nie można.
    Last edited by kopyr; 2009-09-30, 12:10.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Można utrzymać się z mieszkańców jednej wiochy? Można. A w Polsce nie można.
      Bo u nas trzeba utrzymywać jeszcze urzędników.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Można utrzymać się z mieszkańców jednej wiochy? Można. A w Polsce nie można.

        Jak to nie, a Marysia?
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • Micho441
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.04
          • 812

          Panowie spokojnie.Wiecej realizmu.Wszystko to wygląda pieknie z pozycji turysty.Kolega Abernacka nie wspomina iż w przewazającej większości odwiedzanych małych i średnich browarów,dochód ze sprzedaży piwa nie jest jedynych dochodem uzyskiwanym przez właściciela browaru jak chociażby wymieniony Brauerei Schleicher.Ale to juz inna bajka i nie ten temat.

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441 Wyświetlenie odpowiedzi
            (...)dochód ze sprzedaży piwa nie jest jedynych dochodem uzyskiwanym przez właściciela browaru jak chociażby wymieniony Brauerei Schleicher.(...)
            Co prawda nie pytałem pana Dollingera czy ma jeszcze jakiś inny biznes ale dość dobrze obejrzałem jego własność i mogę stwierdzić, że po za wyposażeniem browaru nie zauważyłem innej działalności gospodarczej na tym terenie.
            Last edited by abernacka; 2009-09-30, 12:59.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak to nie, a Marysia?
              No nie pomyślałem. Życzę im żeby się utrzymali z tej jednej wiochy.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Bo u nas trzeba utrzymywać jeszcze urzędników.
                I po raz kolejny jesteś ignorantem który pojęcia nie ma ale się wypowiada. Ja tam nie lubie urzędników i nie wiem jakie są akcyzy, podatki itp w Niemczech więc się nie wypowiadam tylko pytam i czekam na mądrzejszych aż się wypowiedzą.
                Ogólnie jestem jednak pewien, że koszty produkcji (robocizna, towary, podatki, akcyza, utrzymanie urzędników) razem wzięte są wyższe w NIemczech niż w Polsce. Ja raczej podejrzewałbym chciwośc polskich właścicieli i pośredników a nie utrzymywanie urzędników jako przyczynę cen w Polsce. Mogę się mylić dlatego piszę podejrzewam a nie jak Ty który zjadłeś wszystkie rozumy i na wszystko masz gotową prostą odpowiedź.

                ps. oczywiście w Niemczech nie ma urzędników
                ps.2 jakiś głos w dyskusji zajął jedynie kolega Micho
                Last edited by VanPurRz; 2009-09-30, 14:03.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak to nie, a Marysia?
                  A kto powiedział, że Marysia jest jedynym źródłem dochodu dla właściciela? Pan Czepiel prowadzi jeszcze od kilku lat remont zabudowań klasztornych, prowadzi firmę produkującą garaże oraz wraz z żoną restaurację z hotelem. Trudno w takiej sytuacji powiedzieć, że "Marysia" utrzymuje się sama.

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    A kto powiedział, że Marysia jest jedynym źródłem dochodu dla właściciela? Pan Czepiel prowadzi jeszcze od kilku lat remont zabudowań klasztornych, prowadzi firmę produkującą garaże oraz wraz z żoną restaurację z hotelem. Trudno w takiej sytuacji powiedzieć, że "Marysia" utrzymuje się sama.
                    Chyba chodziło o koszty opłacalności utrzymania małego browaru na wsi, że akurat tam się opłaca.
                    Skąd wiadomo, że właściciel browaru opisywanego przez Abernackę nie posiada np pensjonatu na Maderze?
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      Chodziło mi o to, że to kiepski argument - tam się opłaca to i u nas musi! A Marysia przy skali produkcji (to najmniejszy zarejestrowany browar w Polsce) nigdy dochodu przynosić nie będzie. Jest fanaberią - z całym szacunkiem - właściciela.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ogólnie jestem jednak pewien, że koszty produkcji (robocizna, towary, podatki, akcyza, utrzymanie urzędników) razem wzięte są wyższe w NIemczech niż w Polsce.
                        Z wymienionych tylko robocizna i może media są droższe. Surowce są w tych samych cenach, a akcyza, VAT są niższe.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja raczej podejrzewałbym chciwośc polskich właścicieli i pośredników a nie utrzymywanie urzędników jako przyczynę cen w Polsce.
                        Zarzucasz jacerowi, że jest ignortantem, bo czepił się urzędników. a sam dowaliłeś, że ręce opadają. Jakich k... właścicieli? Browar nie może się utrzymać z lokalnych klientów i to jest wina właściciela? Weź może rozwiń swoją myśl, bo doprawdy ciężko zrozumieć jaką logiką się kierujesz. Mnie chodziło o to, że polscy konsumenci są na tyle zaślepieni reklamą, że browarowi ciężko będzie utrzymać się sprzedając piwo jedynie wokół komina. A już utrzymanie browaru w wiosce która liczy kilkuset mieszkańców, jest abstraktem.
                        A jacer ma rację o tyle, że łatwiej prowadzić/otworzyć browar w Niemczech niż w Polsce. Bo w Polsce urzędnicy uważają, że chciwi, ba pazerni, właściciele na pewno będą chcieli oszukać fiskusa, otruć swoich klientów i wyzyskać pracowników. Przypomina Ci to coś?
                        Last edited by kopyr; 2009-09-30, 14:42.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z wymienionych tylko robocizna i może media są droższe. Surowce są w tych samych cenach, a akcyza, VAT są niższe.
                          Polskie browary restauracyjne sprowadzają słody z zagranicy (większość przynajmniej), zatem mają surowce droższe (transport).
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Polskie browary restauracyjne sprowadzają słody z zagranicy (większość przynajmniej), zatem mają surowce droższe (transport).
                            No ale pilzneński mogą kupić z polskiej słodowni, podobnie chmiel, więc sądzę, że poziom cen surowców jest zbliżony.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                              I po raz kolejny jesteś ignorantem który pojęcia nie ma ale się wypowiada. Ja tam nie lubie urzędników i nie wiem jakie są akcyzy, podatki itp w Niemczech więc się nie wypowiadam tylko pytam i czekam na mądrzejszych aż się wypowiedzą.
                              Ogólnie jestem jednak pewien, że koszty produkcji (robocizna, towary, podatki, akcyza, utrzymanie urzędników) razem wzięte są wyższe w NIemczech niż w Polsce. Ja raczej podejrzewałbym chciwośc polskich właścicieli i pośredników a nie utrzymywanie urzędników jako przyczynę cen w Polsce. Mogę się mylić dlatego piszę podejrzewam a nie jak Ty który zjadłeś wszystkie rozumy i na wszystko masz gotową prostą odpowiedź.
                              Gdybyś nie wiedział to w Polsce wszystkie podatki do kupy wynoszą 80%.

                              Tyle zabiera rząd obywatelom.

                              Gdybyś nadal nie wiedział to jesteśmy na szarym końcu w Europie pod względem fiskalizmu.

                              Tak, tak znamy te bolszewickie brednie o chciwości przedsiębiorców. Już nie wiemy co z pieniędzmi robić, jak idziemy ulicą to nam wylatają z kieszeni, bo się nie mieszczą.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • pizmak666
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.12
                                • 1904

                                A co powiecie na to:

                                Orientacyjny koszt 1hl piwa:
                                Koszt surowca 30 zł.
                                Akcyza 60 zł.
                                Woda 7 zł.
                                Energia elektryczna 20 zł.
                                Chemia do mycia 3 zł.
                                Drożdże 5 zł.
                                SUMA [PLN/hl] 125 zł.

                                Koszt wyprodukowania 1 litra piwa wynosi około 1,25 zł. Doliczyć należy koszty pracy oraz koszty związane z eksploatacją budynku minibrowaru restauracyjnego.

                                Za www.minibrowary.pl
                                „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                                "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                                Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X