Ceny piw w minibrowarach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
    A co powiecie na to:

    Orientacyjny koszt 1hl piwa:
    Koszt surowca 30 zł.
    Akcyza 60 zł.
    Woda 7 zł.
    Energia elektryczna 20 zł.
    Chemia do mycia 3 zł.
    Drożdże 5 zł.
    SUMA [PLN/hl] 125 zł.

    Koszt wyprodukowania 1 litra piwa wynosi około 1,25 zł. Doliczyć należy koszty pracy oraz koszty związane z eksploatacją budynku minibrowaru restauracyjnego.

    Za www.minibrowary.pl
    Znamy to. Do kosztów musisz doliczyć jeszcze wynagrodzenie barmana. Gdy jest kuchnia to kucharza itp.

    ZUS od najniższej pensji to 580zł + podatek.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      Cała dyskusja rozpoczęła się przed przeniesieniem do tego tematu od Brauerei Schleicher, który jest browarem regionalnym a nie restauracyjnym, więc koszty barmanów i innej pomocy kuchennej odpada. Jest jeszcze jedna ważna kwestia. We Frankonii piwo piją młodzi i starzy, kobiety i mężczyźni w dużych ilościach. Tam gdzie spaliśmy gospodarze, co drugi dzień jeździli do swojego zaprzyjaźnionego browaru po skrzynkę piwa. W naszych realiach by byli oni nazwani od razu pijakami. Po pierwsze patriotyzm lokalny a po drugie duże spożycie a po trzecie dobra cena piwa gwarantuje płynność finansową browarowi.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Przede wszystkim w tych wyliczeniach nie jest ujęta amortyzacja, a więc koszt urządzeń.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • admiro
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.05
          • 248

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
          A co powiecie na to:

          Orientacyjny koszt 1hl piwa:
          Koszt surowca 30 zł.
          Akcyza 60 zł.
          Woda 7 zł.
          Energia elektryczna 20 zł.
          Chemia do mycia 3 zł.
          Drożdże 5 zł.
          SUMA [PLN/hl] 125 zł.

          Koszt wyprodukowania 1 litra piwa wynosi około 1,25 zł. Doliczyć należy koszty pracy oraz koszty związane z eksploatacją budynku minibrowaru restauracyjnego.

          Za www.minibrowary.pl
          To tego butelkowanie, w praktyce jednak musi wychodzić sporo mniej spoko GAB mieści się w cenie sklepowej w 1,6 za Jubilata czy 1,75 jak dobrze pamiętam za Złote.
          Moje piwo jest bezcenne.

          Schizma miodowa.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
            To tego butelkowanie, w praktyce jednak musi wychodzić sporo mniej spoko GAB mieści się w cenie sklepowej w 1,6 za Jubilata czy 1,75 jak dobrze pamiętam za Złote.
            Wyliczenia były dla browaru restauracyjnego. W browarze przemysłowym jest to oczywiście mniej.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Micho441
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.04
              • 812

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              Cała dyskusja rozpoczęła się przed przeniesieniem do tego tematu od Brauerei Schleicher, który jest browarem regionalnym a nie restauracyjnym, więc koszty barmanów i innej pomocy kuchennej odpada. Jest jeszcze jedna ważna kwestia. We Frankonii piwo piją młodzi i starzy, kobiety i mężczyźni w dużych ilościach. Tam gdzie spaliśmy gospodarze, co drugi dzień jeździli do swojego zaprzyjaźnionego browaru po skrzynkę piwa. W naszych realiach by byli oni nazwani od razu pijakami. Po pierwsze patriotyzm lokalny a po drugie duże spożycie a po trzecie dobra cena piwa gwarantuje płynność finansową browarowi.
              Czy możesz podac strone internetowa owego browaru.Czy jest to: www.brauerei-schleicher.de?

              Comment

              Przetwarzanie...
              X