Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Wielka włóczęga po górnej Frankonii (wrzesień'09)
Collapse
X
-
-
Ostatnia rezerwacja noclegu poczyniona, rzecz jasna koło browaru w Heckenhof, Kathi Brau ( za 24 euro za pokój dwuosobowy). Ostatnie browary również wraziły zgodę/chęć na odwiedziny. Jest ich w sumie 67
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziOstatnia rezerwacja noclegu poczyniona, rzecz jasna koło browaru w Heckenhof, Kathi Brau ( za 24 euro za pokój dwuosobowy). Ostatnie browary również wraziły zgodę/chęć na odwiedziny. Jest ich w sumie 67
Comment
-
-
Przedłużyłem sobie urlop o jeszcze kilka dni a przy okazji lista browarów z lekka się zwiększyła Może to pod wpływem taniejącego euro (wczoraj zakupiłem euro za 4zł-cena za bilon )?
Comment
-
-
Gruss Gott!
Powróciłem niestety już z tego piwnego raju do domu. Odwiedziłem 68 czynnych browarów oraz 6 już zamkniętych. Z większości browarów piwa pite przeze mnie okazywały doskonałymi arcydziełami sztuki piwowarskiej. Wykonałem niezliczoną ilość zdjęć browarów jak i ich wnętrz (sukcesywnie będę dodawał je do galerii) jak i również będę opisywał piwne ciekawostki z tych browarów. W razie pytań proszę się nie krepować.
Comment
-
-
Przepraszam za milczenie ale jak na złość padła mi karta graficzna. Przy okazji przypomniałem sobie, że odwiedziłem 70 dzialających browarów (nie policzyłem browarów z Pegnitz).
Ale powracajac do tematu. Pierszym przystankiem był "Brauerei Konrad Will" działający od 1742 roku w Schederndorfie. Warzy on dwa podstawowe gatunki, jakimi są Dunkel (1,9euro za kufel) i Hefeweizen (cena ta sama). W sezonie jesienno zimowym jest również do nabycia Bock. Piwo można nabyć w beczkach jak i również w "Party Fass".
Do galerii dodałem trzy fotki:
Last edited by abernacka; 2009-09-22, 11:20.
Comment
-
-
Zapomniałem dodać, browar warzy 3 tyś. hekto rocznie.
Kolejnym browarem był "Brauereigasthof Hubner" jeden z dwóch dzialających w Wattendorf. Działa on od 1806 oku, warzy dwa gatunki smacznego piwa Dunkel i Zwicklpils (oba po 1,9 za kufel). W ubiegłym roku uwarzył 1 tys. hekto piwa.
Do galerii dodałem trzy fotki z ów browaru:
Comment
-
-
Dobra, lepiej mów ile nawiozłeś krzynekMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziDobra, lepiej mów ile nawiozłeś krzynek
Comment
-
-
Drugim browarem działający, w Wattendorf jest Brauhaus Dremel. Założony został w 1865 roku, warzy dwa gatunki piwa, jasne i ciemne. Roczna zdolność produkcyjna to 500 hektolitrów. Piwo piłem z tanka, więc nie znam cen, jakie są za piwo w gasthausie.
Fotki z browaru:
Last edited by abernacka; 2009-09-23, 05:34.
Comment
-
-
Brauerei Hetzel działa od 1820 roku w małej wiosce Frauendorf. Podstawowym gatunkiem piw jest Vollbier (innego piwa nie widziałem ale piwowar zaklinał się, że w ofercie również jest np. koziołek). Warzy 4000 tyś hekto rocznie, rozlewa swoje piwo do butelek i beczek. Jego firmowy gasthaus jest jedynie czynny w niedzielę (piwo tam kosztuje 1,6euro).
Fotki z browaru:
Comment
-
-
Jeden z najpiękniejszych browarów które odwiedziłem jest bezwątpienia Staffelberg-Brau w Loffeld. Browar z 1856 roku, warzy kilka gatunków piwa m.in. marzen, hefeweissbier,hell, pils oraz sezonowo świąteczne, doppel-bocka i maibocka. Roczne zdolności produkcyjne to 15 tyś. hekto. Wyborne piwo w firmowej karczmie kosztuje 1,9 euro, jest również sklep firmowy oferujący tylko piwo we flaszkach, beczkach i part fass.
Kilka ujęć browaru:
Last edited by abernacka; 2009-09-23, 10:33.
Comment
-
-
Lowenbrau Hennemann jeden z dwóch browarów działających w małej malowniczej wiosce (250mieszkańców). Założony został w 1862 roku. Podstawowym piwem warzonym tutaj jest Vollbier jak i Psznice (2euro). Sezonowo warzy się również doskonałego pszenicznego kozła (2,5 euro) i bocka. Rocznie produkuje się 300 hektolitrów piwa. Piwa z tego browaru można wyłacznie kupić tylko u nich w beczkach.
Fotki z browaru:
Last edited by abernacka; 2009-09-23, 13:17.
Comment
-
-
Drugim browarem jest Brauerei Dinkel. Warzy rocznie 700 hektolitrów piwa. Jedynym piwem które jest tutaj warzone jest Dunkel (1,8 euro za 0,5l). Zalożony został w w 1880. Browar większość swojej produkcji napełnia do beczek, jedynie mała część trafia do butelek.
Fotki w galerii:
Comment
-
-
Przepięknie położonym browarem okazał się Brauerei Trunk w Vierzehnheiligen. Piękny browar, śliczna okolica a na dodatek sąsiedztwo z licznie odwiedzaną bazyliką.
Browar powstał w 1803 roku, warzy 4 tyś. hektolitry piwa. Warzy cztery podstawowe gatunki piwa: Pils, Lager, Weizen, Dunkel (wszystkie piwa po 2 euro) oraz sezonowo świąteczne, bocka i "trzy ziarna". Browar rozlewa część swojej produkcji do butelek (70 centów za pół litra) oraz do "part fass"(za 8 euro).
Fotki w galerii:
Comment
-
Comment