Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
Wyświetlenie odpowiedzi
Wielka włóczęga po górnej Frankonii (wrzesień'09)
Collapse
X
-
Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedziNiestety nie jest prawdą że browar Schmitt warzy piwo. Byłem w sierpniu w warzelni i widziałem stan kotłów warzelnych od wewnątrz. Są ześniedziałe, zardzewiałe i zakurzone. (....)"
Comment
-
-
Czterdziestym pierwszym był Brauerei Hartmann ze wsi Wurgau. Piękny przemysłowy browar (warzą 15 tys. hekto), położony w przepięknej okolicy ze znakomitą firmową piwiarnią. Browar warzy kilka gatunków piw m.in. Kellerbier, Bock, Weizen, Pils..... Piwa zachwycają smakiem, nie są zbytnio przekombinowane . Każde z tych piw posiada klasyczne smaki i aromaty nic tamtejsi piwowarzy nie „udoskonalali”. Ta trzymać!
Fotki z browaru:
Comment
-
-
Czterdziestym drugim był Hubner Brau z Steinfeld. Piękny browar z 1904roku, warzący 5 tyś.hekto piwa rocznie. Warzą niestety tylko Vollbiera a mogliby jeszcze coś innego uwarzyć, ponieważ mają potencjał na produkowanie innych dobrych piw. Rozlewają piwo m.in. do party fassów w cenie 8,5 euro. Wesoła załoga browaru z przyjemnością oprowadzi każdego to zechce odwiedzić ich a i na pożegnanie odprawią należycie.
Fotki z browaru:
Comment
-
-
Czterdziestym trzecim był Brauerei Honig z Tiefenellern. Mały browar warzący (6 tyś. hekto) chyba jedne z lepszych piw jakie miałem okazję skosztować podczas mojego ostatniego pobytu we Frankonii. Warzą doskonałego Rauchbier, świetną pszenicę i wybornego pilsa. Doskonałe miejsce na odpoczynek po wędrówkach po okolicznych wzgórzach.
Fotki z browaru:
Last edited by abernacka; 2009-10-11, 19:10.
Comment
-
-
Czterdziestym czwartym był Brauerei Reh z Lohndorfu. Sympatyczny browar działający od 1901 roku. Warzą oni bardzo ciekawy zestaw piw m.in. dwa rodzaje koźlaka (wybitne!), zwickla, ciemne, jasne oraz weizena czyli zestaw perfekcyjnie dobrany, na co się składa 10 tys. hekto piwa rocznie. Browar niestety nie ma własnej karczmy, ale jest za to możliwość kupienia piwa na miejscu ale jak ktoś ładnie poprosi to i naleją piwo z tanka.
Fotki z browaru:
Comment
-
-
Czterdziestym piątym był Brauerei Holzlein również z Lohndorfu. Idealnie te dwa browary się uzupełniają, jeden przede wszystkim swoje produkty rozlewa do butelek a ten przede wszystkim do beczek. Niestety nie mają tak ciekawej oferty jak browar Reh ponieważ warzą tylko Vollbiera (rocznie 2 tys. heto). Jak sama nazwa wskazuje piwo jest pełne w smaku, esencjonalne z gęstą pianą. Fajnie się piło do znakomitej golonki tam podawanej. Sam browar może juz tak nie porywa swoją urodą ale dla samej rozmowy z gadulskim piwowarem warto ich odwiedzić.
Fotki z browaru:
Comment
-
-
Czterdziestym szóstym był Brauerei Sauer z Rossdorf am Forst. Browar bardzo interesujący pod względem architektonicznym, niestety piwa tam warzone niczym nie zachwycają. W pszenicy brakuje kompletnie typowych zapachów i gęstej piany, do której mogłem sie juz przyzwyczaić. Rocznie warzą 2 tyś. hekto, m.in. jasne, ciemne i pszenice a sezonowo również koźlaka. Rozlewają swoje piwo do butelek jak i beczek (występują również wersjach party fass).
Fotki z browaru:
Comment
-
-
Kolejne dwa Brauerei Greiss oraz Brauerei Krug znajdują się w małej miejscowości Geisfeld. Niestety nic o tych browarch dobrego nie mogę na pisać. Piwa mają przecietne, oferują jedynie jasne piwo. Co prawda nie są one drogie ale smakowo daleko im do ideału. Pierwszy warzy 1,3 tyś. hekto piwa(rozlewa m.in. do butelek) a drugi 700 hekto rocznie.
Fotki browarów:
Comment
-
-
Czterdziestym dziewiątym był Brauerei Knoblach z Schammelsdorfu. Rodzinny browar, warzący rewelacyjne w smaku piwa m.in.Wiessbier, Kellerbier, Rauschla oraz Pilsa. Roczna zdolność produkcyjna tego browaru to 2 tyś. hekto piwa. browar rozlewa swoje produkty do butelek i kegów. Przy okazji warto wstąpić tam na obiad np. na "kwaśną wieprzowinę" pycha.
Fotki z browaru:
Comment
-
-
Pięćdziesiątym był Brauerei Winkler ze wsi Melkendorf. Mało urodziwy browar, z obskurną (jak na tamte warunki) karczmą, ale za to ze znakomitym piwem. Warzą co prawda tylko Lagera (rocznie 700 hekto) ale piwo to charakteryzuje się dużą goryczką, idealnym nasyceniem a w smaku można wyczuć nuty...chlebowe. Żałuję, że przywiozłem do domu tylko dwie flaszki. Aha, co prawda piwo te butelkują ale nie mają takiej potrzeby aby je etykietować. Marnotrawstwo papieru jak powiadają.
Fotki z browaru:
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi...rewelacyjne w smaku piwa m.in.Wiessbier, Kellerbier, Rauschla oraz Pilsa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziabernacka, jak znajdziesz chwilę, napisz, proszę coś więcej o tym piwie. Bardzom ciekaw, a znalazłem tylko coś takiego: http://www.bierland-oberfranken.de/b...etails_234.htm. A ratebeer.com określa je jako "Oktoberfest/Maerzen" .
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziAbernacka, czy nie chciałbyś kiedyś założyć osobnej strony na necie o swojej wyprawie?
(...):
Comment
-
-
Pięćdziesiątym pierwszym był Brauerei Ott ze wsi Oberleinleiter. Browar warzy rocznie 8 tyś. hekto. Głównymi ich piwami są przede wszystkim jasne piwa ale również zdarza im się uwarzyć pszenicę i koźlaka. Tamtejsze piwa charakteryzują się dużą goryczką, które można porównać do piw czeskich. Browar rozlewa swoje produkty do butelek a z ich dostępnością nie ma żadnego problemu w okolicznych getrankach. Przy okazji warto wstąpić do firmowej gospody na gęś pieczoną. Tego dnia była wspaniała.
Foto z browaru:
Comment
-
Comment