Jak poprawnie nalać piwo z pianą - poradnik dla barmanów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sergioP
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 1271

    #16
    Człowieki!
    Przestańcie każdego nalewacza nazywać barmanem.
    - Wiesz Luciu, co ci powiem?
    - ???
    - ...napiłbym się piwa.

    ------------------------------------------
    Dzień dobry panu.
    Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

    Comment

    • skandal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1439

      #17
      Mnie nagła------ bierze jak widze takie nalewanie. Najlepiej pod tym względem jest w spelunach gdzie za barem stoja starsi ludzie a najgorzej tam gdzie gówniarze. Oczywiście zdarzały mi sie wyjatki. Tak ja trafiałem. Nie raz uwage zwracałem co kończy się patrzeniem na mnie jak na istote z innej planety. A ostatnio stwierdziłem że jak będzie bez piany to nie płace, bo może jest np kwaśne albo niech nalewa drugi raz poprawnie. Nie rozumiem dlaczego mam dawać sie naciągać partaczą (-om?) co nie potrafią sie wysilić odrobinę i sprzedać czegoś jak należy.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-02-15, 20:48.

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
        Mnie nagła------ bierze jak widze takie nalewanie.
        Skandal wyhamuj proszę trochę ze słownictwem. Nie będę tolerowała wulgaryzmów. Post wyedytowałam.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • sergioP
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 1271

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
          partaczą (-om?)
          komu czemu - partaczom
          co robią - partaczą
          - Wiesz Luciu, co ci powiem?
          - ???
          - ...napiłbym się piwa.

          ------------------------------------------
          Dzień dobry panu.
          Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

          Comment

          • skandal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1439

            #20
            M - Sorry - ksiądz na kolędzie mówił że przyjdzie po mnie inkwizycja i mnie uleczy także powinna następic poprawa.
            s - Dzięki

            Comment

            • szefunio
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.01
              • 481

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
              Jeszcze jedna sprawa:
              Czy szkło przed nalaniem powinno być zawsze świerzo przepłukane w wodzie?
              To zależy. Co prawda mokre szkło dodatnio wpływa na pianę, ale nie każdy to lubi. Jeżeli pijesz piwo w domu, to polecam płukanie przed nalaniem. Jeżeli nalewasz piwo w lokalu, to raczej trzeba znać preferencje klienta.
              Najważniejsze, żeby na szkle nie osadziły się resztki ręcznika np. papierowego i żeby nie było czuć żadnych zapachów.
              Robię to co lubię - produkuję piwo.

              Comment

              • Mikko
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.12
                • 583

                #22
                A propos szklanek, przypomniało mi się jak po 6h podróży zajechaliśmy umęczeni do Pragi i w jedynej otwartej knajpie koło naszego domu bo to dość późno było, pani podała mi Staropramena w ciepłym pokalu - to podwójnie boli

                Comment

                • Cannabee776i99
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.08
                  • 658

                  #23
                  Ciekawe video:

                  Comment

                  • szefunio
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.01
                    • 481

                    #24
                    Wygląda świetnie. Ciekawe, jak smakuje. Niestety w naszym kraju niewiele piw możnaby nalać w ten sposób. Większości z nich po prostu brakuje piany.
                    Robię to co lubię - produkuję piwo.

                    Comment

                    • Fala
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.07
                      • 671

                      #25
                      trochę odgrzejemy temat, który tak naprawdę wciąż nie traci na aktualności ...
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99
                      to też dość ciekawe ... Błędy barmanów
                      Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                      Admin ma zawsze rację

                      PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #26
                        Oczywiście wśród błędów musiało znaleźć się nalewanie z góry, bo wtedy - o zgrozo - wytwarza się piana.

                        Comment

                        • VanPurRz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 4229

                          #27
                          Ma być k.. dolane po brzegi - tego chce rynek
                          Dobrze, że w wielu miejscach w Czechach, Austrii czy Niemczech są niewykształceni barmani
                          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12784

                            #28
                            Tu wynalazek czeskich naukowców

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • VidiBob
                              Piana a brak wyraźnej fermentacji
                              VidiBob
                              Dzień dobry,
                              zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                              2022-05-19, 14:36
                            • darekd
                              Orca Brau, Bio Bock
                              darekd
                              "klassisch – modern – experimentell"

                              to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

                              https://orcabrau.de/

                              Bez filtracji, bez pasteryzacji

                              Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
                              2025-02-09, 01:31
                            • Javox
                              Stewart, Sequoia Sunset
                              Javox
                              West Coast IPA z alko 6.5%, IBU 66.

                              Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka
                              Lacing - trochę było
                              Gaz - średni
                              Barwa - lekko opalizujący złoty.
                              Aromat - słodko, słodkie cytrusy przejrzałe, melon kapiący słodyczą.
                              Smak - dość słodko,...
                              2024-12-13, 19:14
                            • darekd
                              Stuttgarter Hofbräu, Käpsele
                              darekd
                              Stuttgarter Hofbräu to browar należący do grupy Radeberger

                              Helles

                              11,2% ekstr.
                              4,7% alk.

                              Butelka mini Euro 0,33 l.

                              https://www.stuttgarter-hofbraeu.de/...ment/kaepsele/

                              Aromat - jest chmiel i słód,...
                              2024-12-09, 00:22
                            • darekd
                              Pécsi, Prémium Lager
                              darekd
                              11,2 ekstr., 5% alk.

                              Na stronie określają je jako Vienna lager, domyślam się że sypnęli słodem wiedeńskim

                              Jest tam też taka informacja w wersji angielskiej:
                              Bitter: 20 IBU Colour: 20 EBC​

                              i węgierskiej:
                              Keserűség: 18 IBU Szín: 18 EBC...
                              2024-03-01, 18:38
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...