Ciemne, szlachetne, gorzkie piwo - jakie i gdzie w Warszawie?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Josh
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.03
    • 5

Ciemne, szlachetne, gorzkie piwo - jakie i gdzie w Warszawie?

Witam,
    Szukam piwa, które wyróżniałoby się od większości polskich piw. Chodzi o coś gorzkiego, ale od intensywności ekstraktu, a nie od dolewki spirytu.

We wrześniu zeszłego roku byłem w browarze Carlsberg w Kopenhadze. Nie spodziewałem się niczego wyjątkowego, bo zwykły Carlsberg, jakiego można kupić w polskich sklepach, to wodnisty sikacz. Byłem bardzo mile zaskoczony różnorodnością smaków, których tam zaznałem. Oprócz takich eksperymentów jak piwo bananowe czy cytrynowe moją uwagę najbardziej przykuły piwa ciemne: Carl Porter i Jacobsen. Czy można je gdzieś kupić w Polsce? A może mają swoje przyzwoite odpowiedniki? Od razu mówię, że Żywiec Porter odpada.

Dodam, że jestem z Warszawy.

Pzdr.
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2803

Z duńskimi porterami w Warszawie może być ciężko.
    Takie ciekawostki jeżeli się gdzieś trafiają to tylko U Joli.

Jeżeli szukasz polskiego porteru bałtyckiego, który byłby inny niż Żywiec Porter to zajrzyj do Rodzinki Bis. Może coś tam dla siebie znajdziesz.

Comment

• Candlekeep
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.11
      • 367

...albo na Rudnickiego przy Megasamie (zależy, z której części Warszawy jesteś), gdzie znajdziesz dużo porteró bałtyckich. Aczkolwiek takich ciekawostek, o których piszesz, raczej bym tam nie szukał.
      Poza tym jednak istotne jest, czy zależy Ci na piwach typu porter bałtycki, czy też innych, ciemnych piwach o mocnej goryczce, jednak o mniejszym "woltażu"...
      Myślę, że i Rodzinka Bis, i sklep na Rudnickiego, dadzą Ci dobry przegląd ciekawych piw, w tym ciemnych.

Comment

Przetwarzanie...
      X