Piwnym szlakiem po Frankonii i.... (maj/czerwiec 2010)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #31
    Kolejnym browarem w naszej wędrówce był Brauerei Pfister ze wsi Weigelshofen. Ten mały niepozorny browarek, warzący 800 hekto rocznie, w naszej ocenie warzy jedne z najlepszych piw, jakie piliśmy podczas naszej wycieczki. Ich pszeniczne i niefiltrowane ciemne to istny balsam. Warzą również jasne, ale te akurat zakupiliśmy do domu, więc ocenić jeszcze nie mogę. Doskonałe w smaku oraz znakomite w zapachu. Warto wstąpić tam również nie tylko dla piwo, ale także dla smacznego jadła. Do zmęczonych piwoszy browar przewidział również miejsca noclegowe.
    Fotka browaru:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13330
    i piw:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13329
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10869

      #32
      Kilka kilometrów dalej we wsi Gunzendorf działa Privatbrauerei Sauer. Ten piękny browar warzy smaczne piwa m.in. wędzone, pszeniczne i trzy odsłony jasnego. Jak na tamte warunki jest to jeden z większych browarów ponieważ warzy aż 5 tys hektolitrów piwa rocznie. Ich wyroby można skosztować w przybrowarnianej karczmie.
      Fotki browaru:
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13332
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13333
      i karczmy:
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13331
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10869

        #33
        Naszym kolejnym celem było miasteczko Buttenheim w którym to działają dwa browary przemysłowe. Pierwszym był Lowenbrau. Browar ten działający od 1880 roku, warzący aktualnie 10 tys. hekto piwa ma do zaoferowania piwa, które zadowolą każdego piwosza. Weizen, Dunkel Weizen, Kellerbier, Urlager, Hell, Pils, Marzen oraz sezonowo Bock robią na każdym piorunujące wrażenie gdy się pije je prosto z tanka. Smakowo te piwa to dla mnie ścisła czołówka. Obowiązkowy punkt każdego piwnego turysty który zawita w te okolice.

        Fotki browaru:
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13226
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13334
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13335
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13337

        i karczmy:
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13336
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10869

          #34
          Drugim browarem był St. Georgen Brau. Znamy go prawie wszyscy ze swojego sztandarowego produktu St.Georgen Kellerbier, który pity w przybrowarnianej karczmie okazał się zbyt płytki w smaku. Zdecydowanie lepszym wyborem było skuszenie się na Weissbiera. Oferują również Marzena oraz cztery odmiany piwa jasnego. Sam browar w przeciwieństwie do sąsiada nie zachwyca swoim urokiem. Za dużo tam elektroniki Warzą rocznie 40 tys. hekto (prawda, że dużo) a ich produkty można zakupić niemal wszędzie we Frankonii. Jednym słowem frankoński gigant.

          Fotki browaru:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13338
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13339
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10869

            #35
            Nieopodal Buttenheimu we wsi Dreuschendorf, działa sobie browar przemysłowy Meusel Brau. Ten niepozorny browar warzy kilkanaście podstawowych gatunków piw (jasne, ciemne, pszeniczne, ciemne pszeniczne, marzen, niefiltrowane, słodowe, wędzone) oraz sezonowo co miesiąc wypuszcza na rynek jedno piwo. Gdy gościliśmy tam, browar oferował ciemne z użyciem słodu przeznaczonego do produkcji whisky. W ubiegłym roku uwarzyli 10 tys hekto piwa. Piwowar po za standardową warzelnia ma do swojej dyspozycji mikrowarzelnie (o zdolności 15 litrów), w której to eksperymentuje na nowych dla nich gatunkach.

            Fotka browaru:
            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13340
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10869

              #36
              Jeden z browarów, który nam utkwił mocno w pamięci był Brauerei Kraus z Hirschaid. Piwo mieli poprawne w szczególności Lager, ale kuchnia to istna esencja dobrego smaku. Restauracja specjalizuje się w dziczyźnie, o czym na wejściu nie omieszkała nam kelnerka zakomunikować. Za jej namową zamówiliśmy sarninę, która faktycznie okazała się znakomita. Mięso było kruche, pachnące polane gęstym sosem z dodatkiem ukwaszonej czerwonej kapusty. Powracając do browaru. Sam browar nie zrobił na nas dobrego wrażenia. Niezbyt urokliwy budynek browaru nie zachwyca. Z piwami jest podobnie poprawne, ale nic ponad to z małym wyjątkiem ciemna wędzonka jest znakomita. W roku ubiegłym uwarzyli 7 tys. hekto.

              Fotki browaru:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13346
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13347
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13348

              piwa:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13349

              i karczmy:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13350
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Abernacka z zainteresowaniem czytam ten wątek, ale za każdym razem praktycznie odczuwam wielki niedosyt, że browarowi poświęcasz ledwie 2-3 zdania i 2-3 fotki. Te Twoje wyjazdy mają wielki potencjał. Może czas pomyśleć o jakimś blogu, albo rubryce na browar.biz. Zresztą może być jak teraz w postaci wątku, ale myślę, że nie każdemu chce się wchodzić w fotki zalinkowane w galerii.

                No chyba, że po prostu nie ma nic więcej do dodania? Albo nie chce Ci się pisać. Ale przecież i tak sporo poświęcasz na to czasu, a gdybyś poświęcił 3 razy tyle na każdy browar, to mogłoby być 5 razy lepsze. Tak myślę.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10869

                  #38
                  Zapewne masz po części rację. O blogu myślę dość poważnie z naciskiem opisów moich wizyt w browarach. Moim zdaniem najważniejsze informacje podaję czyli wielkość produkcji oraz ofertę piwną browaru. Dla mnie liczą się fakty i konkrety i tego samego oczekuję od innych. Co do ocen organoleptycznych piw czy wrażeń z pobytów w browarach uważam, że każdy zainteresowany tą tematyką musi sam sobie takowe wyrobić.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                    Co do ocen organoleptycznych piw czy wrażeń z pobytów w browarach uważam, że każdy zainteresowany tą tematyką musi sam sobie takowe wyrobić.
                    E bez przesady. Niech źle pojęty obiektywizm nie powstrzymuje Cię przed formułowaniem swoich opinii.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Piwowar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 2579

                      #40
                      Przyznaję Ci rację. Dane statystyczne to fakty i konkrety. Osobistą ocenę należy zostawić każdemu z osobna. Pamiętam że krytykowałeś piwa browaru Greifenklau z Bambergu. Ja osobiście zawsze uważałem je za dobre, ale nie jest wykluczone, że po prostu nadziałeś się na nieudaną warkę. Nie można zapomnieć, że wiele browarów o których tu mowa, pracuje na starym sprzęcie i jest częściowo uzależniona od warunków atmosferycznych. Wrażenia z pobytu w browarach też są różne, bo zależne od humoru właściciela. Ty zwiedzałeś browar w Frauendorf, mnie właściciel pozwolił patrzeć na warzelnię przez szybę. Niekiedy człowiek zostaje uznany za intruza i wyproszony, innym razem właściciel oprowadza, albo po prostu mówi : idź i zobacz sobie, akurat warzymy". Zresztą żeby poznać dokładnie sytuację nie wystarczy być tam raz. Ciekawostką jest na przykład fakt, że większość tych browarów w jakiś sposób jest ze sobą spokrewniona.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                      Zapewne masz po części rację. O blogu myślę dość poważnie z naciskiem opisów moich wizyt w browarach. Moim zdaniem najważniejsze informacje podaję czyli wielkość produkcji oraz ofertę piwną browaru. Dla mnie liczą się fakty i konkrety i tego samego oczekuję od innych. Co do ocen organoleptycznych piw czy wrażeń z pobytów w browarach uważam, że każdy zainteresowany tą tematyką musi sam sobie takowe wyrobić.
                      Archiwum piwne

                      Poznaj
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10869

                        #41
                        Miałem na tyle szczęścia podczas tego wyjazdu, że każdy browar, który był w moim planie odwiedziłem. Co prawda wielu piwowarów nie wiedziało, na jakiego grzyba "turystom" z Polski zależy na zobaczeniu ich browaru. Wyniku, czego, część z nich na wszelki wypadek grzecznie prosiło mnie abym nie fotografował ich urządzeń.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • Piwowar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 2579

                          #42
                          Mnie się już zdarzyło że pozwolono mi robić zdjęcia, a przy następnym pobycie zabroniono i na odwrót. Najlepiej jest jak wchodzę do browau i wołam czy ktoś tam jest, a nikt nie odpowiada. Wtedy na spokojnie można porobić zdjęcia, choć czasem można doznać szoku. Na poniższym zdjęciu to, co zobaczyłem w Brauerei Weller w Schwabach, który dalej swoje restauracje zaopatruje w piwa z własną etykietą.
                          Attached Files
                          Archiwum piwne

                          Poznaj
                          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10869

                            #43
                            Dość dobrze będziemy wspominać senną atmosferę, która panowała w Brauerei Witzgall we wsi Schlammersdorf. Firmowa piwiarnia, która nie oferuje po za piwem zbyt wielu frykasów skupia w dzień powszedni w godzinach przedpołudniowych liczną grupę klientów. Sam browar jest dość mały nawet jak na warunki Frankońskie. Warzy niecały jeden tysiąc hekto piwa rocznie. Oferują niestety tylko Vollbiera, który na szczęście jakość tego piwa rekompensuje brak innych gatunków piw z tego browaru. Goryczkowe w smaku, wysycenie umiarkowane, piękna bursztynowa barwa, gęsta, kremowa piana goszcząca do końca konsumpcji. Ideał piwa! Warto tam wstąpić!

                            Fotka browaru:
                            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13361

                            i piwa:
                            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13362
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10869

                              #44
                              Kolejnym browarem z podobną charakterystyką produkcji i atmosfery mogliśmy się zobaczyć w Eggolsheim w Schwarzes Kreuz Brauerei. Rocznie warzą 500 hekto piwa a ich jedynym produktem jest Vollbier. Piwo w smaku klasyczne aczkolwiek bez żadnych uniesień. Okazało się idealnym do relaksu i odpoczynku przed dalszą trasą.
                              Browar zasługuje jednak na szczególną uwagę ze względu na sympatyczne jednokolorowe wafle z dość charakterystycznym wzorem.

                              Fotka browaru:
                              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13375

                              i piwa:
                              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13374
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10869

                                #45
                                Ostatnim browarem drugiego dnia był Privatbrauerei Eichhorn. Ten położony na uboczu z dala od trzech pozostałych, warzy niecałe 1700 hekto piwa. Ich oferta piwna ogranicza się tylko do dwóch piw Vollbier Hell i Vollbier Braun. Oba w naszej ocenie to jedne z lepszych piw których można skosztować w Forchheim. Polecam!

                                Fotka browaru:
                                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13379

                                i piw:
                                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13378
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...